meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Mijn 2016 in boeken

zaterdag 31 december 2016

Mijn 2016 in boeken

Summary Mijn eerste blogjaar en ook ik maakte lijstjes.
De boekenfabriek 2016

Ik ben dol op lijstjes en ik houd ook op (te) veel verschillende plekken bij wat ik aan het lezen ben en wat ik heb gelezen. Uiteraard ben ik daardoor ook dol op Challenges en dit jaar deed ik mee met de Goodreads Challenge en die van Hebban. Beide sites houden automatisch bij wat je hebt gelezen en  je kunt er ook bijhouden wat je nog wilt lezen, maar daarnaast ben ik ook nog fanatiek in de weer met excel lijsten op mijn laptop. Behalve veel gelezen heb ik ook veel andere dingen gedaan op boeken gebied, waaronder het starten van mijn eigen blog in januari van dit jaar. Ik ben zelf eigenlijk best verbaasd dat ik hier al een jaar mee bezig ben en dat ik het bijhouden ervan zelfs nog leuker vind dan in het begin. In deze laatste post van dit jaar dus een overzichtje van mijn boekenjaar.


Cijfers

Eerst de cijfers dan maar. Ik haalde mijn Goodreads Challenge van 100 boeken, maar die van Hebban die ik te enthousiast op 115 boeken had gezet, haalde ik niet. Van de 100 boeken die ik dit jaar heb gelezen waren er 40 thrillers, 36 Young Adults, 6 jeugdboeken en 4 romans. De rest waren korte verhalen. Van de 100 boeken die ik heb gelezen heb ik er over 53 een recensie geschreven, hetzij voor Vrouwenthrillers, voor Hebban en/of voor mijn eigen blog. Het duurde even voordat mijn blog wat bezoekers ging trekken, maar nu gaat het beter dan ik had verwacht en daar ben ik ontzettend blij mee. Om mijn Challenge toch nog te halen heb ik deze maand 12 boeken gelezen (en ook nog alle seizoenen van The 100 gekeken op Netflix).


Thriller favorieten

Bronja Hoffschlag, Isa Maron, Anita Terpstra


Ik heb flink wat goede thrillers mogen lezen en om daar de beste uit te kiezen was best lastig. Zo las ik Het bloed kruipt van Stuart Neville voor de blogtour van A.W. Bruna en daar was ik heel erg enthousiast over. Runa van Vera Buck, Blijf waar je bent van Sharon Bolton en Samen van Anita Terpstra las ik voor Vrouwenthrillers en deze vond ik alledrie supergoed. De beste boeken van 2016, voor mij, waren van eigen bodem. Ik heb De Noordzeemoorden van Isa Maron verslonden en Eindspel vond ik de beste van dit vierluik. Wat mij betreft kunnen deze boeken zich meten met welke internationale thrillersensatie dan ook.

Maar al direct aan het begin van dit jaar las ik de twee beste boeken van dit hele jaar. De dode kamer en De Skinner methode uit de Project X trilogie van Bronja Hoffschlag. Twee enorme dikke boeken, maar ik heb ze ademloos uitgelezen. Er is daarna nog maar weinig voorbijgekomen waar ik zo in vastzat als in deze boeken, zelfs lang nadat ik ze uit had kon ik maar niet stoppen er over na te denken. Ik vertelde mijn collega over mijn fascinatie voor deze boeken en zij ging ze ook lezen. Vervolgens bracht zij dit gevoel weer over op een andere collega die ook niet kon stoppen met lezen. In 2017 verschijnt als alles goed gaat het derde deel en alleen daarom al zal 2017 alweer een geweldig boekenjaar worden.


YA favorieten

Luitingh Sijthof, AW Bruna, Blossom Books,

Mijn eerste YA recensie op mijn blog was van De heerschappij van de maskers van Sabaa Tahir, het eerste deel in de Vuur en as serie. Dit vond ik één van de beste YA's die ik heb gelezen dit jaar. Het slot van de door mij zo geliefde Raven cycle serie van Maggie Stiefvater verscheen dit jaar en ik heb The Raven King met tranen in mijn ogen uitgelezen. Echt een geweldige serie. Ook in de 5de golf trilogie verscheen dit jaar het laatste deel, De laatste ster en ook dat was geweldig. En tot mijn eigen verrassing las ik echt een te gek jeugdboek: Keverjongen van M.G. Leonard, een boek dat volgens mij iedereen leuk vindt.

Mijn top 10

Dus, na lang denken, hier mijn top 10 van 2016.

Agemo, Luitingh Sijthoff, The House of BooksAW Bruna, Cargo, Querido
2016 was een goed en mooi boekenjaar, op naar 2017. Ik verwacht weer heel veel te kunnen lezen en recenseren. Daarnaast hoop ik dat het me zal lukken om mijn blog weer een klein stukje succesvoller te maken en dat er weer net zoveel leuke dingen op mijn pad komen als dit jaar.

Ik wens iedereen een fijn, gezond en boekenrijk 2017 toe.

2 opmerkingen: