meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Marlies Slegers - Vijftien

maandag 15 mei 2017

Recensie Marlies Slegers - Vijftien

Marlies Slegers Vijftien Luitingh Sijthoff
De 15-jarige Elena voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Dan leert ze Tim via een chatsite kennen. Ze wordt verliefd op hem en besluit hem te ontmoeten. Niet lang daarna is ze spoorloos. De 17-jarige Job probeert zijn verleden met drugs en drank - en de reden dat hij zo ontspoorde - te vergeten. Zijn dominante vader maakt het hem niet gemakkelijk. Gelukkig kan hij zijn frustraties kwijt op de kickboksschool, waar hij Daan leert kennen. Maar waarom zegt Daan toch dat hij Job kent? Dan doet Job een schokkende ontdekking en Elena heeft al haar moed nodig om niet als prooi te eindigen in de handen van een geslepen jager.
De 15-jarige Elena voelt zich wat verloren na de dood van haar vader. Haar moeder heeft al vrij snel een nieuwe man in huis gehaald waar Elena en haar zusje het niet zo goed mee kunnen vinden. Haar moeder ook niet echt, want zij en Pieter maken veel ruzie. Wanneer Elena een vriendschapsverzoek krijgt van ene Tim zoekt ze hem eerst op en vraagt ze zich af waar ze hem van zou moeten kennen. Volgens Tim hebben ze elkaar een jaar eerder ontmoet op een dance festival. Elena accepteert zijn verzoek en langzaam groeien ze naar elkaar toe. Naast de verhaallijn van Elena is er het verhaal van Job. Hij heeft een aantal jaar geleden iets ergs meegemaakt waarna hij de weg wat kwijtraakte. Hij zocht zijn toevlucht in drank en drugs, maar dankzij zijn beste vriend heeft hij zich inmiddels gerehabiliteerd. Wanneer Elena opeens verdwijnt, lijken de weinige aanknopingspunten die er zijn rechtstreeks naar Job te wijzen. Het verleden haalt hem in, maar Job is vastbesloten deze keer te vechten voor de waarheid.

Marlies Slegers schreef eerder al de YA Onder mijn huid met als onderwerp sexting en nu Vijftien waarin wederom de gevaren van social media worden aangeroerd. In een tijd waarin onze kinderen heel veel tijd besteden aan het internet en daar veel contacten opdoen is catfishing een reëel gevaar geworden. Niet iedereen is degene voor wie hij of zij zich uitgeeft en internet is een volle visvijver voor elke kwaadwillende. Hiermee is ook Vijftien weer een erg actueel boek. Mijn dochters kijken vaak naar het tv-programma Catfish en moeten altijd weer lachen om hoe “dom” die mensen zijn om verliefd te worden op iemand die ze nog nooit hebben gezien. Maar Elena is helemaal niet dom en ook niet uitgesproken naïef. Op haar manier checkt ze eerst of ze Tim ergens van kent en ze is zich wel degelijk bewust van de gevaren van social media. Daar ligt voor mij dan ook de kracht van dit boek: het kan iedereen overkomen en het gevaar is heel echt. In de Catfish tv show is het ego eigenlijk het enige dat iedere keer gevaar loopt, in Vijftien voert Marlies Slegers dan ook direct het type op waarvan je hoopt dat jij of je kinderen er nooit tegenaan zullen lopen.

Ze is net vijftien. Wat een prachtige leeftijd. Vijftien. Meisje tussen kind en vrouw. Heimwee naar de tijd dat ze nog een klein meisje was en bij haar vader op schoot kroop en verlangen naar de tijd dat ze een jonge vrouw zal zijn die zelfbewust de wereld aan haar voeten ziet liggen. Rijp en toch ook nog onbedorven.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Elena, Job en Tim. Dit geeft het verhaal de opbouw waarbij uiteindelijk de lijnen bij elkaar kunnen komen. Elena en Job blijven vrij vlak wat het inleven wellicht wat lastiger maakt. Vijftien is echter een plotgedreven boek en leunt niet zozeer op het karakter van de hoofdpersonen. Het gaat om de inhoud, de boodschap, en aangezien dit is verpakt in een spannend verhaal denk ik niet dat de niet diep uitgewerkte karakters een probleem zal zijn voor de doelgroep.

Ik heb genoten van Vijftien, vanwege het verhaal, de eigentijdse schrijfstijl en het hoge realiteitsgehalte. Iedere ouder van opgroeiende kinderen in deze tijd zou dit boek moeten lezen.
Luitingh Sijthoff

  Marlies Slegers - Vijftien
  224 blz.
  uitgeverij Luitingh-Sijthoff
  ISBN: 9789024573073Geen opmerkingen:

Een reactie posten