meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Overzicht 2017

maandag 1 januari 2018

Overzicht 2017

Summary Mijn eerste blogbericht is een overzicht van het afgelopen jaar. In 2017 heb ik veel moois gelezen en veel leuke dingen mogen doen.
de boekenfabriek, overzicht 2017

Het is vandaag de eerste dag van het nieuwe jaar en 2017 is officieel voorbij. Tijd voor mij om de balans op te maken van afgelopen jaar. Ik hou van lijstjes, overzicht en van doelen stellen. Dus in dit eerste bericht van 2018 een overzicht van mijn favorieten en hoogtepunten van 2017 en mijn leesdoelen voor dit jaar.


Ik heb in 2017 97 boeken gelezen, dit betekent dat ik mijn Goodreads en Hebban Challenge niet heb gehaald. Die zet ik allebei ieder jaar op 100. Ik zag het al aan komen dat ik dit leesdoel niet ging halen en ik begrijp ook wel waarom. In 2017 ben ik meer gaan werken en meer tijd gaan besteden aan mijn activiteiten voor Vrouwenthrillers en mijn blog. Dat ik dit doel niet heb gehaald vind ik niet erg, ik lees nog steeds graag en veel en daarnaast ben ik in mijn werk en vrije tijd ook veel met boeken en lezen bezig. Ook voor dit jaar staan mijn Challenges weer op 100 boeken en ik zie wel hoever ik kom; het moet tenslotte wel een uitdaging zijn.

Ik heb voor mijn doen vrij gevarieerd gelezen in 2017; 9 romans, 23 jeugdboeken, 37 thrillers en 38 YA boeken. Van dit aantal heb ik 56 recensies geschreven: 10 voor Hebban, 18 voor Vrouwenthrillers en 28 voor mijn blog. Ik heb veel mooie boeken gelezen en mogen lezen en ik heb geprobeerd degenen eruit te pikken die me het meest hebben geraakt en dat viel niet echt mee. Het gaat niet alleen om boeken die in 2017 zijn gepubliceerd, ik heb ook veel "oudjes" gelezen.


Robert Beatty, Anna Woltz, MG Leonard, Alan Stratton, Thornhill
De leukste/mooiste/meest ontroerende jeugdboeken die ik heb gelezen waren Serafina en de kronkelstaf  van Robert Beatty (spannend en ontroerend), Keverkoningin van M.G. Leonard (origineel en grappig), Alaska van Anna Woltz (ontroerend), De honden van Alan Stratton (spannend) en het recent verschenen Thornhill van Pam Smy (zielig). Van al deze boeken, behalve Alaska, heb ik ook een recensie op mijn blog geplaatst.

Ik blijf het ontzettend leuk vinden om jeugdboeken te lezen, al moet ik zeggen dat dit vaak tussendoor gebeurt.
RJ Ellory, Karin Slaughter, Clare Mackintosh, Sophia Drenth, Lars Kepler

Van de 37 thrillers die ik heb gelezen heb ik het meest genoten van Broedertwist van RJ Ellory, Mea Culpa van Clare Mackintosh, Bloedwetten van Sophia Drenth, Goede dochter van Karin Slaughter en Jager van Lars Kepler. Ik ben een grote fan van de boeken van Ellory en gelukkig viel Broedertwist niet tegen en hetzelfde geldt voor Karin Slaughter en Lars Kepler. Mea Culpa en Bloedwetten waren voor mij een verrassing; geen speciale verwachtingen vooraf en dan zo vreselijk onder de indruk zijn wanneer het boek uit is.Leigh Bardugo, Marie Lu, Mirjam Hildebrand, Geraldine McCaughrean

Hoewel het maar één boek verschilt, heb ik YA het meest gelezen vorig jaar en dat verbaast me niet. Het is veruit mijn favoriete genre en ook in 2017 heb ik weer erg veel goede boeken gelezen. Na lang nadenken waren mijn favorieten toch echt de Kraaien duologie van Leigh Bardugo (wat kan dat mens fantastisch schrijven), Voorlopers van Mirjam Hildebrand, Where the World Ends van Geraldine McCaughrean (zo origineel en aangrijpend) en Warcross van Marie Lu. Stuk voor stuk, hoewel erg verschillend, geweldige boeken!Naast lezen heb ik ook hele leuke dingen mogen doen, zoals interviews met Esther Gerretzen, Mirjam Hildebrand en Daniëlle Bakhuis voor Vrouwenthrillers en natuurlijk de bloggerslunch met Clare Mackintosh, het bloggersevent met Karin Slaughter en de proofparty van Michael Berg. Een ander hoogtepunt was absoluut de recensentendag van Hebban afgelopen juni.

En dan 2018. Mijn Challenge staat weer op 100 te lezen boeken, het is waarschijnlijk weer te hoog maar dat maakt eigenlijk niets uit. Ik wil vooral in 2018 mijn series gaan bijlezen, dat wordt mijn voornaamste doel. Afgelopen jaar heb ik dit teveel laten liggen omdat veelal recensie exemplaren vóór gingen. Zo ga ik dit jaar verder met De Mars trilogie van Pierce Brown, De Lunar Chronicles van Marissa Meyer, het laatste deel van Hof van doorns en rozen, de Helen Grace boeken van Arlidge, De Oxen trilogie van Jensen en nog veel meer. Dit zijn allemaal boeken van mijn nog te lezen stapel, dus die zal daardoor wat kleiner worden.

Ik wens iedereen een goed en verrassend nieuw leesjaar!

1 opmerking: