meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Hayley Barker - Showstopper

maandag 26 maart 2018

Recensie Hayley Barker - Showstopper

Hayley Barker, Showstopper, De Fontein
The thing is, I don't really mean to disappoint you and all that, but it doesn't really matter what you do to me; I'll never tell you where he is. We're going to destroy your silly little circus. We're going to bring you down".- Hoshiko

Showstopper is het debuut van de Britse docente Engels Hayley Barker. Het boek is het eerste deel van een tweeluik en is gebaseerd op haar angst voor de toenemende haat en agressie tegen minderheden in Engeland. Een sterk thema dus, een mooie cover en met een flaptekst dat een bijzonder origineel verhaal belooft. Dit boek kon ik dus niet laten liggen en eenmaal thuis bleef het zo aan me trekken dat ik het voorrang heb gegeven op mijn leesstapel.
Hoshiko is koorddanseres en een sterattractie in het Circus, de grootste en meest gevaarlijke show ter wereld. Het wordt geleid door stalmeester Silvio Sabatini voor wie zijn artiesten wegwerpartikelen zijn. Wie in het Circus werkt zal geen lang leven tegemoet kunnen zien, ze zijn Droesem, de laagsten der aarde en dienen slechts ter vermaak voor de Elite. Benedict is de zoon van Vivian Baines, de minister van Droesemhandhaving. Hij wordt op slag verliefd op Hoshiko en probeert haar te ontmoeten. Langzaam dringt het tot hem door wat het echt betekent om een Droesem te zijn en hij raakt vastbesloten om Hoshi te redden van het lot dat haar wacht.

Showstopper is duidelijk gebaseerd op het wereldwijde probleem van de discriminatie van minderheden. De manier waarop de Droesems worden behandeld in het boek doet denken aan de discriminatie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Ze wonen bij elkaar in getto’s, ze mogen niet langer werkzaam zijn in veel banen en aangestuurd door minister Vivian Baines vindt de bevoorrechte massa dat Droesems moeten worden uitgeroeid. Een afspiegeling daarvan vindt plaats in het Circus. De artiesten hebben maar één nut en dat is de Elite vermaken en die wil spanning en sensatie. Wanneer daarbij doden vallen worden nieuwe jonge Droesemkinderen van de straat geplukt en ontvoerd om opgeleid te worden.

Hoe meer doden er vielen, hoe populairder het Circus werd, het groeide en groeide en groeide; het werd het rijkste en succesvolste circus ter wereld”.

Het perspectief in Showstopper wordt afgewisseld tussen Hoshi en Ben, waarmee het verschil tussen de Droesems en de Zuiveren heel scherp wordt neergezet. De auteur werkt haar twee belangrijkste hoofdpersonen goed uit, maar maakt het wel een beetje zwart/wit. Hoshi is tamelijk door de wol geverfd en Ben is door zijn bevooroordeelde opvoeding onwetend. Dit is realistisch, toch begon het mij op een bepaald moment wel te ergeren hoe vreselijk naïef Ben was. Samen met het tijdsverloop, het verhaal beslaat enkele dagen, maakte dit voor mij de romantiek niet echt invoelbaar. Mensen uit totaal tegenovergestelde milieus kunnen prima bij elkaar passen, maar ik vind dit in het geval van Ben en Hoshi niet altijd even geloofwaardig overkomen.

Hayley Barker heeft een hele prettige schrijfstijl en ze houdt de vaart er goed in. Showstopper bevat veel echt gruwelijke scénes en de manier waarop er gedacht wordt over Droesems en hoe ze behandeld worden is tenenkrommend. Tijdens het lezen roept dit veel emotie op en de auteur is er dan ook meer dan goed in geslaagd om gevoelens van frustratie, boosheid en onmacht op te roepen bij de lezer. Het boek is het eerste deel in een tweeluik en het is zeer zeker intrigerend genoeg om verwachtingsvol uit te kijken naar het vervolg. 
freeimagesHayley Barker - Showstopper #1 (Showstopper)
416 blz.
uitgeverij De Fontein Jeugd
ISBN: 9789026143809

Geen opmerkingen:

Een reactie posten