meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Lynn Robin - Insomnia, De slaapwandelaar duologie #1

maandag 11 juni 2018

Recensie Lynn Robin - Insomnia, De slaapwandelaar duologie #1

Summary Wanneer je van HP en De Shadowhunters houdt is dit een boek dat je moet lezen.
Lynn Robin, De slaapwandelaar #1, Black Sheep Indie

Begin mei nam Indie auteur Lynn Robin contact op met de vraag of ik het eerste deel wilde lezen van haar nieuwe serie de Insomnia saga. Ze had gelezen dat ik een fan ben van het genre, Young Adult Fantasy. Dat is natuurlijk zo, de flaptekst die ik van haar doorkreeg klonk veelbelovend en ook de cover vind ik prachtig. Het tweede en laatste deel, Somnus, zal volgend jaar verschijnen. Er is al zoveel op de markt verschenen binnen dit specifieke genre dat ik wel benieuwd was of Lynn een manier had gevonden om originaliteit in het verhaal te brengen.

In ieder geval bedankt Lynn voor het leesexemplaar van Insomnia.
Nachtsluipers zijn wezens van de nacht en ze zijn gevaarlijk. Mensen hebben geleerd om wanneer de avond valt zich in hun huizen te verschansen. Jodi Collins is 12 jaar wanneer ze buiten speelt met haar hond en haar eerste Nachtsluiper ontmoet. Ze wordt door hem gemarkeerd en dit verandert haar in een Slaapwandelaar, een wezen dat misschien nog wel meer wordt gevreesd dan de Nachtsluipers. Vanaf dat moment worden Jodi en haar ouders paria’s en om toch wat inkomen te verdienen probeert ze opdrachten binnen te slepen bij Uitdrijver academies. Uitdrijvers zijn mensen die in staat zijn magische spreuken te leren waarmee ze het kunnen opnemen tegen de Nachtsluipers. Ook binnen de orde van de Uitdrijvers geniet een Slaapwandelaar weinig aanzien aangezien ze sterk zijn en er een verhoogd risico bestaat dat ze zich tegen de mensheid keren. Op de Somnus academie wordt Jodi op een speciale opdracht gezet, er moet een bijzonder krachtige Nachtsluiper verslagen worden die de lichamen steelt van nietsvermoedende reizigers. Zelfs voor een Slaapwandelaar een gevaarlijke opdracht, maar Jodi krijgt hulp uit onverwachte hoek.

De slaapwandelaar, Insomnia. Black Sheep IndieLynn Robin schrijft Young Adult en Urban Fantasy verhalen. Vorig jaar debuteerde ze met de eerste drie delen van haar Schimmenwereld serie, waarvan nog drie delen in de planning staan. Insomnia heeft ze geschreven voor een schrijfwedstrijd op Wattpad waarmee ze werd uitgeroepen tot Overwinnaar van WattnedWrites. Vervolgens stuurde ze Insomnia ook in voor een wedstrijd op Sweek, SweekStars 2017, waarmee ze het tot finalist schopte in de categorie Beste Serie. Naast haar boeken schrijft ze ook korte verhalen, die ze deelt op haar blog, Lynn’s Paper Heart.
Insomnia bestaat uit vijf delen en is geschreven vanuit het perspectief van Jodi. Het boek start met een proloog waarin wordt beschreven hoe ze een Slaapwandelaar is geworden. Door de terminologie lijkt het misschien alsof het gaat om een heel ingewikkeld verhaal, maar dat valt mee. De auteur weet alle noodzakelijke informatie goed te doseren waardoor het gemakkelijk is je als lezer een beeld te vormen van de wereld waarin Jodi leeft. Ondanks dat deze wereld voelt als een mix van bekende Fantasy elementen, is het de auteur wel gelukt om er een originele draai aan te geven. De manier waarop ze het gebruik van gastlichamen heeft toegepast of de manier waarop er naar de ziel gekeken kan worden is goed uitgewerkt. Ook de ietwat symbiotische relatie tussen een Nachtsluiper en zijn Slaapwandelaar is geloofwaardig op papier gezet. Toch miste ik wat diepgang; ik had bijvoorbeeld graag meer willen lezen over het ontstaan van de Nachtsluipers of de magische lichtspreuken. Waarom kunnen alleen bepaalde mensen ze leren en anderen niet? Ook vond ik soms verklaringen en gedragingen niet echt overtuigen, zoals de motivatie om juist Jodi naar kasteel Insomnia te sturen of waarom de Uitdrijvers als groep niet tegelijkertijd de spreuken uitspreken.

Jodi en Kay zijn hoofdpersonen waarvoor het niet moeilijk is om sympathie op te vatten. Hun achtergrond wordt voldoende uitgewerkt om hun gedrag in het heden te verklaren, ze zijn hooguit een tikkeltje stereotiep. Afgezien van af en toe een wat mindere soepele zin of een bepaalde uitspraak die te vaak wordt herhaald, is de schrijfstijl van Lynn erg prettig om te lezen. Ze houdt de beschrijvingen kort, de dialogen levendig en de actie houdt het geheel spannend en soms wat luguber.

Ik heb het eerste deel van De slaapwandelaar duologie met erg veel plezier gelezen en ik merk dat ik  uitkijk naar het vervolg. Insomnia bevat bekende Fantasy elementen en voelt als een soort mix tussen de Shadowhunters en Harry Potter, maar heeft meer dan genoeg eigenheid om origineel te zijn.


Lynn Robin - Insomnia. De slaapwandelaar #1
ISBN:  9781370288533
Smashwords Editions
The Black Sheep Indie

foto: @website Lynn Robin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten