meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Mirjam Hildebrand - De kracht van velen

maandag 25 juni 2018

Recensie Mirjam Hildebrand - De kracht van velen

Summary De kracht van velen is een krachtige en fantasievolle opvolger van Voorlopers geworden, met een sterke hoofdpersoon en een mooie boodschap.
Mirjam Hildebrand, De kracht van velen, Voorlopers, Kluitman

Vorige maand verscheen De kracht van velen, het vervolg op Voorlopers waar menig fan reikhalzend naar uit heeft gekeken. Ik in ieder geval wel, want Voorlopers was vorig jaar een van mijn favorieten. Bijzonder vond ik hoe het de auteur was gelukt om een origineel en vooral geloofwaardig verhaal te vertellen waarin toch vooral bovennatuurlijke elementen de plot aandrijven. Ik was één van de gelukkigen die het boek vooruit mochten lezen in aanloop naar de lunch met Mirjam in Amsterdam.

Ik ben niet alleen fan van haar boeken, maar ook van Mirjam zelf. Het is altijd lastig om een verslag te schrijven over een boek van een auteur die je hebt ontmoet, het kan al snel gekleurd worden. Ik heb De kracht van velen gelezen en geprobeerd om hier zo objectief mogelijk naar te blijven kijken.


In aanloop naar haar tweede jaar onderwijs op Precursor viert Emma in Nederland de verjaardag van haar broertje. Dan staat haar vader Simon op de stoep om haar eerder dan gepland mee te nemen naar Frankrijk omdat Emma aanwezig moet zijn bij de Cirkelceremonie. Er heerst een vreemde ziekte onder de Voorlopers en de ceremonie is een manier om hen allen meer bescherming mee te geven. Tijdens het uitvoeren van de ceremonie gaat het echter toch mis en raken er mensen bewusteloos. Wanneer ook de leiders van Precursor uitvallen is het aan de jongere generatie om te zoeken naar een oplossing. Het wordt een race tegen de klok, want het virus grijpt razendsnel om zich heen en het voortbestaan van Precursor staat op het spel.

De kracht van velen sluit aan op de gebeurtenissen in Voorlopers. Het boek begint rustig, maar al snel gaat het tempo omhoog. De slachtoffers van het vreemde virus vallen bij bosjes en even lijkt het erop alsof er nauwelijks nog een Precursor zal kunnen bestaan aan het einde van het boek. Aangezien er een verband lijkt te zijn tussen de ziekte en leeftijd staan Emma en haar vrienden er nagenoeg alleen voor. Ze zijn afhankelijk van hun intelligentie en hun Voorlopers gaven om een oplossing te vinden voordat het te laat is. Dit roept een gevoel van urgentie op bij de lezer wat maakt dat je maar door blijft lezen. De auteur maakt het de lezer ook gemakkelijk door het tempo hoog en de hoofdstukken kort te houden. Samen met de bondige en filmische schrijfstijl vlieg je ook weer door dit boek heen.

In tegenstelling tot Voorlopers houdt Mirjam het verhaal ditmaal klein, alle gebeurtenissen spelen zich af in Frankrijk waar de Voorlopers zich hebben gevestigd. Dit betekent dat de spanning uit een andere bron moet komen dan vanuit de actie. De vele slachtoffers die de ziekte maakt samen met de verwoede pogingen om de oplossing te vinden houden de spanningsboog overeind. Als lezer heb je voortdurend een gejaagd gevoel, want hoe kan dit ooit nog goed aflopen? In De kracht van velen groeit Emma als persoon doordat ze meer leert over haar vaardigheden en in het bijzonder over wat ze kan met haar signum. Door de crisis wordt ze gedwongen haar nog niet volledig ontwikkelde vaardigheden te gebruiken waardoor ze sneller volwassen moet worden. Ze is onzeker over wat ze kan en gefrustreerd over datgene dat ze niet kan doen, maar ze toont zich moedig en betrouwbaar. Ook op romantisch vlak is ze in staat om volwassen beslissingen te nemen.

De kracht van velen, VoorlopersNaast een spannend avontuur verweeft de auteur ook mooie thema’s in het verhaal, zoals loyaliteit en de kracht van familie en vriendschap. Samen kun je meer dan alleen, alleen de kracht van velen kan Precursor redden van de ondergang.  

De kracht van velen is een krachtige en fantasievolle opvolger van Voorlopers geworden, met een sterke hoofdpersoon en een mooie boodschap.Precursor is mijn thuis. Vruchtbaar, veilig, leerzaam en in verbinding met elkaar”.


Mirjam Hildebrand - De kracht van velen (Voorlopers #2)
266 blz.
uitgeverij Kluitman
ISBN: 9789020654592

foto @Mirjam Hildebrand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten