meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Ernest Cline - Ready Player One

maandag 9 juli 2018

Recensie Ernest Cline - Ready Player One

Summary Nog nooit las ik een boek dat zo perfect bij mij paste: Ready Player One.
Ernest Cline, uitgeverij Q

Ready Player One is zo'n boek dat echt al jaren op mijn ereader staat en hoog op mijn leesstapel, maar waar ik toch steeds niet aan toe kwam. Met de release van de biosoopfilm verscheen er - natuurlijk - ook een filmeditie van het boek. Zo vlak voor mijn neus kon ik het niet laten liggen en opeens was daar die drang weer om het boek direct, meteen, nú te gaan lezen. En waarom, echt waarom, heb ik dat niet eerder gedaan?! Voor mij, als nerd en opgegroeid in de jaren 80 lijkt dit boek wel voor mij geschreven te zijn. Ik heb het in een ruk uitgelezen en baalde ervan wanneer ik het weg moest leggen om zoiets banaals te moeten gaan doen als werken of slapen. Ik realiseer me heel goed dat dit niet voor iedere lezer zal gelden, maar ik heb genoten van elke letter in dit boek.“Ik heb OASIS ontworpen omdat ik me in de echte wereld nooit heb thuis gevoeld. Daar wist ik niet hoe ik met andere mensen moest omgaan. Ik ben mijn hele leven bang geweest. Totdat ik wist dat het bijna afgelopen was. Toen besefte ik dat de werkelijkheid doodeng en pijnlijk kan zijn, maar dat het ook de enige plek is waar je echt gelukkig kunt worden. Omdat de werkelijkheid écht is”.

De uit Amerika afkomstige Ernest Cline schreef filmscenario’s en een gedichtenbundel voordat in 2011 Ready Player One verscheen. De filmrechten waren al voor publicatie verkocht en onlangs is de film ook in de Nederlandse bioscopen verschenen. Hij omschrijft zichzelf als een full-time geek en dat komt ook op zijn gave website heel duidelijk naar voren.

In het jaar 2044 is de wereld er niet best aan toe. De natuurlijke hulpbronnen van de aarde zijn nagenoeg uitgeput waardoor er een wereldwijde energiecrisis woedt. Armoede en hongersnood zijn voor de meeste mensen de deprimerende werkelijkheid geworden. Om daaraan te ontsnappen zit bijna de hele mensheid continue ingelogd op OASIS, een online virtuele gameomgeving ontwikkeld door James Halliday. Wanneer deze sterft laat hij een videoboodschap achter waarin hij iedereen aanmoedigt om in OASIS op zoek te gaan naar een easter egg dat hij heeft verstopt. De prijs is zijn totale vermogen en de volledige zeggenschap over OASIS. Om het ei te lokaliseren zullen er drie sleutels gevonden moeten worden die drie verschillende poorten zullen openen. De aanwijzingen die hij heeft opgesteld zijn een raadsel en het duurt meer dan vijf jaar voordat de eerste sleutel wordt gevonden.

Wade Watts is een loner en zit bijna 24 uur per dag ingeplugd op OASIS. Hij is geobsedeerd door Halliday en diens voorliefde voor de popcultuur uit de jaren 80. Jarenlang is hij bezig geweest om elke film, elk muziekalbum en vooral elke videogame te ontleden die wordt genoemd in Anorak’s almanak, de biografie van Halliday. Hij vindt de eerste sleutel en vanaf dat moment is hij zijn leven niet meer zeker, want er zijn vele kapers op de kust waarvan sommigen heel machtig en gevaarlijk zijn. Samen met zijn online vrienden Art3mis, Aech en Shoto wordt het een race tegen de klok en op leven en dood om de resterende sleutels te vinden en de bijbehorende poorten te clearen.

Ready Player One is eigenlijk één grote videogame en leest ook als zodanig. Het boek zit van onder tot boven volgepropt met verwijzingen naar bekende muziek, films en videospellen uit de jaren 80. Hoewel veel daarvan mij ook onbekend in de oren klonk, was het toch een feest van herkenning. Het riep enorm veel herinneringen op van wat ik zelf zoal uitspookte toen ik in die periode opgroeide. Ondanks de omvang van het boek en het kleine lettertype zit er een enorme vaart in het verhaal, de gebeurtenissen blijven elkaar maar opvolgen. Tegelijkertijd heeft de auteur ook veel aandacht besteed aan de uitleg en doorloop van verschillende games en wanneer dat je niet echt interesseert zal het verhaal wel een aantal saaie momenten bevatten.

Ready Player One, ArmadaCline schreef het boek in 2010 en ik vind het wel heel erg bijzonder dat ik in de jaren daarna niet een boek ben tegengekomen waarin zo nauwgezet en geloofwaardig een wereld wordt geschapen waarin VR de werkelijkheid bijna compleet heeft overgenomen. Zelfs Warcross van Marie Lu is niet zo omvangrijk en gedetailleerd als dit boek. Hoe lang zal het duren voordat virtual reality ook in ons dagelijks leven toegankelijk wordt voor iedereen? Zullen onze kinderen ook ooit het fysieke klaslokaal inruilen voor virtueel gestuurd onderwijs? De manier waarop deze zaken met elkaar worden vervlochten in Ready Player One lijkt het een onvermijdelijk toekomstbeeld. Daar kleven natuurlijk ook veel schaduwkanten aan, waarvan sociale vervreemding niet de minste is. Wade is het hele boek door ontzettend eenzaam; opgesloten in een ruimte die hij niet meer verlaat speelt zijn hele bestaan zich af in een virtuele wereld met bijbehorende vrienden.

Ik kon wel huilen toen het boek uit was, ik wilde nog veel meer tijd doorbrengen in de fascinerende wereld van OASIS. Ready Player One is dé Bijbel voor iedere nerd, geek en gamer verspreid over de hele wereld.  

Dus, are you ready, Player One?Ernest Cline - Ready Player One (Ready Player One) 
Ernest Cline, uitgeverij Q364 blz.
uitgeverij Q
ISBN: 9789021409115

foto @website auteur

4 opmerkingen:

 1. Amai, deze recensie is letterlijk om van te smullen. Allemaal heel mooi verwoord.
  Tijdens het lezen van deze recensie zaten mijn gedachten alweer bij het boek. Blij te horen dat er nog iemand zo genoten heeft van het boek.
  Ik schrijf dit antwoord eigenlijk zonder nadenken, maar ik vond dat ik u moest laten weten hoe goed u dit geschreven hebt. It's a masterpiece, echt iets voor trots op te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede recensie gaat mij zeker helpen bij mijn boekpresentatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor deze samenvatting hopelijk krijg ik een hoog cijfer voor Nederlands

  BeantwoordenVerwijderen
 4. easy 10/10 dankzij dit, bedankt

  BeantwoordenVerwijderen