meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Karin Slaughter - Gespleten

maandag 23 juli 2018

Recensie Karin Slaughter - Gespleten

Karin Slaughter, Gespleten, HarperCollinsHolland

In juni verscheen Gespleten, de nieuwe standalone van de zeer succesvolle auteur Karin Slaughter. Haar boeken zijn veelal gebaseerd op waargebeurde misdaden waarbij motief en geweld tegen vrouwen vaak een rol spelen. Ook houdt ze ervan om de hoofdrol in haar boeken te laten vertolken door een sterke vrouw.

Ik ben dol op de boeken van Karin Slaughter, zowel de series als de standalones en ik heb dan ook alles gelezen. Het uitkomen van Gespleten viel samen met een auteursbezoek van haar op mijn werk! Dankzij uitgeverij HarperCollins Holland kon ik mijn eigen exemplaar meenemen en er een handtekening in laten zetten door de Queen of Crime.


De cover van Gespleten valt direct op omdat het een echte Karin Slaughter is qua beeld en lettertype. Het boek start met een intrigerende proloog die zeker nieuwsgierig maakt en in het eerste hoofdstuk is het meteen raak. Andrea (Andy) Cooper zit aan de lunch met haar moeder wanneer er een man het restaurant binnenkomt die twee vrouwen doodschiet. Wanneer hij zich vervolgens op Andy richt grijpt haar moeder Laura in. Andy is verbijsterd, is deze vrouw die koelbloedig een moordenaar uitschakelt haar moeder? Het incident zet een reeks gebeurtenissen in gang waar Andy helemaal niets van begrijpt. Ze wordt met een waslijst aan instructies weggestuurd door Laura om zich te verbergen. In eerste instantie volgt Andy alle aanwijzingen op, maar na een aantal schokkende ontdekkingen besluit ze haar vlucht om te zetten in een zoektocht naar de waarheid over haar moeders verleden.

Er spelen twee verhaallijnen, die van Andrea in het hier en nu en één in het verleden, in 1986. Als lezer begrijp je dat de twee lijnen met elkaar te maken moeten hebben, maar het blijft lang onduidelijk hoe dan precies. In het verhaal uit het verleden komen veel personages voor die ook allemaal een schuilnaam hebben plus dat sommige namen zowel in het heden als in het verleden gebruikt worden. Bij mij zorgde dit voor veel verwarring en ik moest echt regelmatig terug bladeren om weer duidelijk te krijgen wie iedereen was. Na de spannende opening en de chaos in de eerste hoofdstukken zakt het verhaal wat in en kenmerkt zich door weinig vaart of actie. In het laatste gedeelte is het verband tussen de verhaallijnen meer duidelijk en loopt het tempo wel wat op naar de ontknoping, die op zich niet heel erg bijzonder is. De (lange) epiloog wikkelt het verhaal wel netjes af en geeft de hele plot nog wat meer diepgang.

In Gespleten staat de moeder-dochter relatie centraal. Andy is typisch een kind van deze tijd, zo goed verzorgd en beschermd dat het best lastig is voor haar om op eigen benen te staan. Ze mist een doel, een focus en ze is erg onzeker over zichzelf. In eerste instantie is Andy passief, besluiteloos en eigenlijk behoorlijk irritant. Haar moeder Laura beschermt en stoot af op hetzelfde moment. Na de gebeurtenissen in het restaurant weet Andy niet wat ze moet doen en volgt ze haar moeders instructies op zoals ze dat het grootste gedeelte van haar leven heeft gedaan. Gaandeweg haar vlucht ontdekt ze hele vreemde dingen en beseft dat haar moeder een heel leven voor haar verborgen heeft gehouden. Dit is het punt waarop Andy begint te veranderen, de zoektocht geeft haar een doel en dan blijkt ze toch meer van haar moeder hebben dan ze altijd heeft gedacht. Het uitwerken van personages, de diepgang en de ontwikkeling die ze doormaken is kenmerkend voor Slaughters boeken en ook in Gespleten heeft ze dit weer perfect gedaan. Ook worden weer enkele psychologische thema's zoals manipulatie, misbruik en overbescherming perfect uitgewerkt. Toch pakte het verhaal me niet echt, ik miste het tempo, de actie en de rauwheid van haar eerdere boeken.

Karin Slaughter, HarperCollinsHolland

Ondanks dat Gespleten een sterk staaltje psychologie is met een ingewikkelde, maar goed doordachte plot en sterk uitgediepte karakters, heeft het boek mijn verwachtingen niet helemaal waar gemaakt.


foto©HarperCollinsHolland

Karin Slaughter - Gespleten (Pieces of Her)
492 blz.
uitgeverij HarperCollins Holland
ISBN: 9789402701562

2 opmerkingen: