meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie M.G. Leonard - Keverhelden

maandag 27 augustus 2018

Recensie M.G. Leonard - Keverhelden

Summary Omarm je innerlijke kever en geniet van dit wonderlijke avontuur!
M.G. Leonard, The Battle of the Beetles, Querido

In 2016 verscheen Keverjongen van de Britse auteur M.G. Leonard. Het boek werd getipt in DWDD en normaal gesproken interesseert dat me vrij weinig, maar omdat het om een kinderboek ging heb ik het opgepakt en gelezen. En ik was direct verkocht: spannend, mysterieus, ietwat vreemd en ongemakkelijk. Vorig jaar al verscheen de opvolger, Keverkoningin en nu opeens struikelde ik over Keverhelden. Het gebeurt me af en toe dat ik niet in de gaten heb dat er weer een boek is verschenen van een serie die ik lees. Keverhelden zag ik "opeens" staan in de bieb en ik kon mijn geluk niet op. Na het spectaculaire einde van het tweede deel kon ik niet wachten hoe het avontuur met mijn kevervriendjes zou gaan eindigen.In Keverjongen ontmoeten we Darkus Cuttle die met zijn vrienden Virginia en Bertold op zoek gaat naar zijn verdwenen vader. Het spoor leidt hen door de vondst van speciale kevers naar de mysterieuze geneticus en modeontwerpster Lucretia Cutter. Darkus, zijn oom Max en zijn vrienden nemen het tegen haar op en bevrijden pa Cuttle uit het huis van Lucretia. De diva is echter nog niet verslagen en komt sterker dan ooit terug in Keverkoningin met een leger van genetisch gemanipuleerde kevers. Op het Filmprijzengala onthult Lucretia dat ze uit is op de wereldheerschappij en dat ze haar keverleger zal inzetten om regeringsleiders op de knieën te dwingen. Het lukt Darkus weer om haar plannen te dwarsbomen, maar Lucretia weet wederom te ontkomen. In Keverhelden wordt duidelijk dat Lucretia zich heeft teruggetrokken in het oerwoud van Ecuador waar ze in het geheim een Bioom heeft laten bouwen: een enorme koepel waar ze experimenteert met genetische manipulatie en erger, zo blijkt. Darkus vader lijkt zich bij haar aangesloten te hebben, maar daar gelooft Darkus niets van. Samen met zijn oom, zijn vrienden en zijn overgebleven kevers vertrekt hij naar Zuid-Amerika om zijn vader te bevrijden en voor eens en altijd af te rekenen met Lucretia Cutter.

Kevervrienden is het afsluitende boek in de Kever-trilogie en dat stemt verdrietig, maar maakt tegelijkertijd ook heel blij. Dit laatste deel voldoet in alle opzichten aan de verwachtingen na het lezen van de vorige twee in de serie. De hele trilogie is zoveel meer dan een avonturenverhaal. Behalve dat het opwindend, hartverscheurend en vol actie is, is het ook educatief en werpt het een aantal zeer belangrijke kwesties op. Hoe houden we onze planeet bewoonbaar, hoe stoppen we de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen en hoe ver zijn we bereid hiervoor te gaan? Auteur M(aya) G. Leonard zet deze discussie in Keverhelden op scherp met aan de ene kant Lucretia Cutter en aan de andere kant Darkus en zijn vrienden. Hoe in en in slecht Lucretia Cutter ook moge zijn, haar beweegredenen verschillen uiteindelijk niet zo heel veel met die van Darkus en co. Helaas ontbreekt het Lucretia aan elke vorm van ethiek en heiligt het doel uiteindelijk toch niet alle middelen.

Van de bijpassende covers tot aan de vloeiende en grappige schrijfstijl van de auteur, alles is super aan deze serie. Maar wat mij betreft stelen de personages in de boeken de show. De vriendschap en enorme loyaliteit tussen de kinderen en het vertrouwen dat ze in elkaar hebben is hartverwarmend. De wat onhandige, maar goedbedoelende vader van Darkus en de doortastende oom Max. Novak, de dochter van Lucretia die de moed heeft om in opstand te komen tegen haar moeder. En dan natuurlijk de kevers, de ware helden van het verhaal. Alle personen (en kevers) voelen echt, met een eigen karakter en gevoelens. Nergens voelt er ook maar eentje aan als achtergrondvulling. Bij de scène waarin Baxter, Darkus’ kever, een pootje verliest slaat je hart letterlijk een slag over!

Battle of the Beetles, MG Leonard

The Battle of the Beetles, ik kan alleen maar zeggen: omarm je innerlijke kever, gooi je vooroordelen overboord en geniet van dit fantastische en wonderlijke kever avontuur. Boeiend en leerzaam leesvoer voor iedereen vanaf negen jaar waar je geen seconde spijt van zult hebben!


M.G. Leonard - Keverhelden (Battle of the Beetles)
276 blz.
uitgeverij Querido
ISBN: 9789045121503

foto © website auteur


Querido, Keverjongen, Keverkoningin, Keverhelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten