meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Samantha Stroombergen - De witte kamer

maandag 20 augustus 2018

Recensie Samantha Stroombergen - De witte kamer

Summary Samantha Stroombergen heeft met De witte kamer een prima debuut geschreven en ze heeft laten zien dat ze veel potentie bezit als auteur. Léon en Hanna zijn interessant genoeg om ze uit te laten groeien tot serie-personages en ik ben zeker niet teleurgesteld.
Samantha Stroombergen, De witte kamer, De Boekerij


Ik ontmoette Samantha ruim een jaar geleden op de recensenten teamdag die door Hebban werd georganiseerd. Ze vertelde toen van alles over een boek dat ze aan het schrijven was en de interesse daarvoor van verschillende uitgeverijen. We hebben uitgebreid gepraat over de voor- en nadelen van bepaalde uitgeverijen en natuurlijk over het manuscript zelf. Na de teamdag hield ze me op de hoogte van de vorderingen van haar manuscript naar boek en eindelijk is het dan nu zover: 5 juni j.l. zag De witte kamer het eerste levenslicht.

Trots op deze enorme prestatie van mijn collega recensent was ik natuurlijk ook enorm benieuwd naar het boek zelf!

Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en vult zijn dagen met verplicht lesgeven aan de universiteit en vissen. Wanneer hij een twitterbericht onder ogen krijgt dat vermeldt dat er een opmerkelijk lijk is gevonden in het park in Leiden kan hij de verleiding niet weerstaan. Met behulp van een aantal collega’s en zijn nichtje Hanna die criminologie studeert, probeert hij zich in het onderzoek te wurmen. Hij weet dat hij onder de radar moet blijven, maar hij ziet in zijn betrokkenheid een kans zich te rehabiliteren. Het slachtoffer blijkt een eerder verdwenen journalist te zijn die blijkbaar maandenlang opgesloten heeft gezeten in een witte kamer, een beproefde marteltechniek uit het Midden-Oosten. Léon en Hanna volgen het spoor terug en doen gevaarlijke en angstaanjagende ontdekkingen.

De witte kamer is het debuut van boekenwurm Samantha Stroombergen die al verhalen vertelt sinds haar achtste. Ze studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit van Leiden. Momenteel werkt ze als copy writer op de Digital Content afdeling van de KLM. Naast haar werk en het schrijven is ze thrillerrecensent voor Hebban en is ze een van de beheerders van het blog Readalicious.

De witte kamer start met een gewaagde proloog, een terroristische aanslag op de Dam tijdens de Nationale dodenherdenking. Al snel volgt de vondst van het lijk en worden de twee gebeurtenissen aan elkaar gekoppeld. Het is echter een theorie die niet overal binnen de recherche op evenveel steun kan rekenen. Hoofdpersoon Léon Coeur is echter overtuigd van een verband en om zijn nichtje Hanna af te leiden van haar problemen vraagt hij haar hulp. Léon en vooral Hanna worden als hoofdpersonen goed uitgewerkt door de auteur. Ze vormen een onwaarschijnlijk duo en dat maakt deze combinatie leuk en interessant om over te lezen. Hanna heeft een uiterst traumatisch verleden dat nog steeds een grote rol speelt in haar leven. Léon was daar destijds ook bij betrokken en probeert zo veel mogelijk een oogje op haar te houden. In zijn eigen privéleven loopt het ook niet allemaal op rolletjes, maar het is verfrissend om eens niet te hoeven lezen over de cliché drankverslaafde rechercheur die gescheiden leeft van zijn vrouw en geen contact meer heeft met zijn kinderen. Ook de bij personages hebben een eigen gezicht en geven kleur aan het verhaal.

De schrijfstijl van Samantha is vlot, beeldend en afwisselend. Door de korte hoofdstukken en het moderne taalgebruik wordt de lezer continu aangespoord om door te blijven lezen. Als lezer heb je niet direct in de gaten dat je een debuut leest. Wat spanning betreft had er wat meer in kunnen zitten, maar naarmate de ontknoping in zicht komt neemt de spanning in intensiteit toe. De auteur werpt verschillende verdachten op, maar de uiteindelijke dader komt uiteindelijk toch ietwat uit de lucht vallen. Dit had ondervangen kunnen worden wanneer er meer diepgang was aangebracht in achterliggende gebeurtenissen en motieven.
Hester Doove

Samantha Stroombergen heeft met De witte kamer een prima debuut geschreven en ze heeft laten zien dat ze veel potentie bezit als auteur. Léon en Hanna zijn interessant genoeg om ze uit te laten groeien tot serie-personages en ik ben zeker niet teleurgesteld. Ze is al aan een vervolg aan het schrijven en in ieder geval zal er alvast één lezer voor zijn!.

Deze recensie is ook verschenen op Vrouwenthrillers


Samantha Stroombergen - De witte kamer
320 blz.
uitgeverij De Boekerij
ISBN: 9789022583203

foto auteur ©Hester Doove

Geen opmerkingen:

Een reactie posten