meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Jess Kidd - Het huis van de verzamelaar

maandag 24 september 2018

Recensie Jess Kidd - Het huis van de verzamelaar

Jess Kidd, Harper Collins Holland

Mr. Flood is een obsessieve verzamelaar. Hij heeft zijn huis van top tot teen volgestouwd met bijzondere spullen: opgezette vogels, poppen, boeken... Vrij normaal voor iemand met verzamelwoede, behalve dan dat hij tussen al die spullen een groot geheim verbergt. De thuiszorg probeert zijn leven weer enigszins op de rails te krijgen, maar deze man is niet makkelijk en de beste geriatrie-fluisteraars zijn op deze zaak stukgelopen. Maud Drennan is de zoveelste die gaat proberen om de vijandige Cathal Flood te temmen. Mauds aanwezigheid zorgt ervoor dat Mr. Flood een beetje ontdooit, en met de hulp van haar excentrieke huisbaas en een bende heilige geesten probeert ze erachter te komen wát zijn geheim nu precies is. Wat heeft deze man op zijn geweten? En hoe lang duurt het voordat Maud zelf gevaar loopt?

 Het huis van de verzamelaar las ik voor Vrouwenthrillers.


Het huis van de verzamelaar is het tweede boek van de Britse auteur Jess Kidd. Ze heeft Ierse roots, een gegeven dat in haar boeken een duidelijke plaats krijgt. Op dit moment woont ze met haar dochter in Londen, maar ze vermeldt op haar website dat ze van plan is om binnen een aantal jaar zich te willen vestigen in Ierland.

Cathal Flood is een reusachtige Ierse man die zich sinds de dood van zijn vrouw verstopt in zijn enorme villa. Hij is een verwoed verzamelaar, verzorgt zichzelf nog nauwelijks en is vanwege zijn opvliegende karakter een bron van zorg voor de hulpverlenende instanties. Maud Drennan is de zoveelste afgevaardigde van de thuiszorg die een poging waagt om orde in de chaos te scheppen en tot meneer Flood door te dringen. Maud blijkt redelijk ongevoelig te zijn voor zijn streken en er ontstaat een voorzichtige band tussen hen gebaseerd op respect. Dit geeft Maud wat meer bewegingsruimte in het volgepakte huis en door een aantal vreemde gebeurtenissen raakt ze ervan overtuigd dat alle rotzooi bedoeld is om af te leiden van een zorgvuldig bewaakt geheim.

Net als haar debuut De laatste riten uit 2016 is ook dit boek er geen een van dertien uit een dozijn. Waar de hoofdpersoon uit haar debuut dode mensen kon zien, heeft Maud constant meerdere heiligen om zich heen hangen die alles wat ze doet van commentaar voorzien. Behalve dat dit natuurlijk ook best vreemd is, voelt het niet alsof de aanwezigheid van Sint Joris of Valentijn daadwerkelijk iets toevoegt aan het verhaal. Ze lijken soms te fungeren als het geweten van Maud, maar verder leveren ze eigenlijk vooral grappige momenten op. De heiligen voelen nogal nep, terwijl de geest die rond lijkt te waren in het huis van meneer Flood juist heel erg echt lijkt en voor behoorlijk spannende momenten zorgt in het verhaal. Samen met haar hospita Renata probeert Maud te achterhalen welk geheim er verborgen ligt in het huis en wanneer de waarheid uiteindelijk boven water komt is deze tegelijkertijd schokkend en verdrietig.


Het huis van de verzamelaar, Jess Kidd, HarperCollinsHollandDe personages in Het huis van de verzamelaar zijn weer enigszins over the top neergezet door de auteur. Clichés worden zodanig uitvergroot, zoals bij travestiet Renata, dat het humoristisch wordt. Ondanks het absurde van sommige situaties en de spitsvondige dialogen is de onderliggende thematiek pijnlijk ernstig. Ook in Nederland leven nog veel ouderen in eenzaamheid en wordt niet altijd opgemerkt dat ze niet langer in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen. Jess Kidd heeft een beeldende schrijfstijl met mooi gevonden metaforen en veel onderkoelde humor en samen met de sfeer, de opmerkelijke personages en het bovennatuurlijke maakt dit het lezen van Het huis van de verzamelaar een bijzondere ervaring.Jess Kidd - Het huis van de verzamelaar (The Hoarder)
352 blz.
uitgeverij HarperCollinsHolland
ISBN: 9789402700978

foto © website auteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten