meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Overzicht 2018

maandag 31 december 2018

Overzicht 2018

Summary Tijd voor (nog) een lijstje van 2018!
de boekenfabriek


Het eind van het jaar betekent lijstjes tijd. Tijd om mijn gelezen boeken overzicht eens heel kritisch te bekijken met de moeilijke opgave de meest favoriete er uit te halen. Ook is het altijd leuk om wat cijfers op een rij te zetten. Daar gaan we, 2018!


Ik doe ieder jaar mee met de Reading Challenges op Hebban en Goodreads. Bij beide zet ik mijn doel altijd op 100 boeken; ik haal dit aantal niet elk jaar maar deze keer wel. In 2018 las ik 112 boeken, volgens Goodreads ruim 27.000 pagina's. Het dunste boek dat ik las had maar 10 bladzijden en de dikste 843. Eerst heb ik voor elk genre mijn favorieten uit mijn lijst gepikt. Het gaat om boeken die ik dit jaar heb gelezen, niet persé boeken die ook dit jaar zijn uitgekomen. Zo heb ik bijvoorbeeld Lazarus van Lars Kepler nog niet gelezen en dat zou natuurlijk zo maar eens een boek kunnen zijn dat bij mij hoog zou eindigen op mijn favorietenlijst. Daarentegen las ik het vooruit leesexemplaar van een thriller die pas "volgend" jaar zal verschijnen, Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker. Dit boek vond ik zo goed dat het in mijn top 10 is beland, ondanks dat het dus nog niet in de winkels ligt.

Daniel Cole, JD Barker, Pat Craenbroek, LS, De Boekerij, Paris Books


Voor mij waren Marionet van Daniel Cole, Uitgebroed van Pat Craenbroek en dus Horen, zien , zwijgen van J.D. Barker de beste thrillers die ik las in 2018.

Keverhelden van M.G. Leonard, Winterhuis Hotel van Ben Guterson en Het kompas van Joyce Pool de beste jeugdboeken.

Ben Guterson, MG Leonard, Joyce Pool, Leopold, Querido, Lemniscaat

Dan het laatste genre dat ik ook eigenlijk het meeste lees, Young Adult. Ik vond het erg lastig kiezen, dus heb ik mijn favorietenlijstje wat groter gemaakt.

Ernest Cline, Jonathan Stroud, Veronica Roth, Adrienne Youn, Olga Ponjee, Q, LS, Unieboek|Het Spectrum, LetterrijnWildcard is samen met Warcross een geweldige duologie van Marie Lu. Ik heb geen woorden voor hoe fantastisch de hele Lockwood en co serie is van Jonathan Stroud waarvan Het lege graf het laatste deel is. Hoe verdrietig kun je je wel niet voelen wanneer een auteur het laatste boek schrijft in een serie waarvan je zó kunt genieten.
Nog een goede duologie is Carve the Mark en The Fates Divide van Divergent auteur Veronica Roth. Grote verrassingen waren voor mij de debuten De hemel in het ijs van Adrienne Young en Het verdronken land van Olga Ponjee. Maar absolute topper is Ready Player One van Ernest Cline. Echt veel mensen zullen er echt geen bal aan vinden, voor mij is het de perfecte mix tussen fantasy en de (pop)cultuur van de jaren 80 waarin ik ben opgegroeid.

In 2018 probeerde ik te lezen en recenseren voor mijn blog, Vrouwenthrillers, Hebban en Nienkes kinderboekenblog, dat zijn uiteindelijk 76 recensies geworden. Daarnaast doe ik samen met Wendy nog steeds de eindredactie voor Vrouwenthrillers en vul ik de rubriek SelfSpot op Nienkes blog. Daarvoor interviewde ik 10 auteurs en las en beoordeelde ik hun boeken. Ook mocht ik andere boekgerelateerde activiteiten ondernemen, zoals de uitreiking van de Beste vrouwenthriller van het jaar 2017 trofee aan Saskia Oudshoorn, de lancering van de Storytel Original De mooiste tijd van je leven van Eva Monté, de boekbloggerslunch met Mirjam Hildebrand en de boekpresentatie van De rode magneet van Bertina Mulder in de prachtige boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle. Karin Slaughter kwam op mijn werk en ik ben natuurlijk naar de uitreiking van de Hebban debuutprijzen geweest in Rotterdam, maar absoluut hoogtepunt was het interview met Daniel Cole in Amsterdam.

Naast een baan en een gezin zijn dit veel ballen om in de lucht te houden. Ik weet niet of ik dit ook volgend jaar kan volhouden, ik merk dat ik vaak te veel "verplicht" leesvoer heb en te weinig toekom aan mijn eigen wil-ik-lezen stapel. Lezen is altijd fijn en kan altijd en overal, maar het is niet prettig wanneer je het gevoel hebt er niet genoeg van te kunnen genieten omdat er nog zoveel ligt te wachten. Mijn goede voornemen voor 2019 is dan ook proberen meer balans aan te brengen in al mijn leesactiviteiten.

Dan mijn uiteindelijke top 3...


Ernest Cline, JD Barker, Jonathan Stroud, Q, De Boekerij, LS

1 opmerking:

  1. Flink wat gelezen in 2018, Anneke! Je maakt me nu wel heel erg nieuwsgierig naar.... Horen, zien, zwijgen! Veel leesplezier gewenst in 2019! Hartelijke groet, Guy

    BeantwoordenVerwijderen