meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Cressida Cowell - De Tovenaars van Ooit

maandag 10 december 2018

Recensie Cressida Cowell - De Tovenaars van Ooit

Summary De Tovenaars van Ooit, de start van een langverwachte nieuwe serie van Hoe tem je een draak? auteur Cressida Cowell.

De Tovenaars van Ooit, Luitingh Sijthoff

Cressida Cowell
De Tovenaars van Ooit (The Wizards of Once)

416 blz.
uitgeverij Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024580033

2018
vertaling: Lia Belt

 “Maar dat is toch het hele punt van magie, dat je onmogelijke dingen doet?”Cressida Cowell groeide op in Londen en zes weken per jaar bracht ze met haar familie door op een onbewoond eiland aan de westkust van Schotland. Op het eiland waren geen andere huizen of mensen en geen elektriciteit. Dus geen licht, telefoon of televisie. Haar vader vertelde ’s avonds verhalen over de Vikingen en de draken die zouden huizen in de verlaten grotten op het eiland. Het is dus overduidelijk waar ze haar inspiratie vandaan heeft gehaald. In 2002 heeft ze van de verhalen die ze op het eiland schreef een boek gemaakt dat de hele wereld kent als How to Train Your Dragon? Het oorspronkelijk boek is succesvol verfilmd in 2010 en Cowell schreef en illustreerde nog elf delen in de serie. De Tovenaars van Ooit is het eerste deel van een langverwachte nieuwe serie en in Engeland is inmiddels ook het tweede deel al verschenen.

Ooit bestond er magie in de wereld, totdat de Krijgers ten tonele verschenen. Met hun wapens van ijzer waren zij in staat de Tovenaars te verslaan. De Magiërs en de Krijgers bundelden eenmalig hun krachten om de gevaarlijke en slechte Heksen uit te roeien. Sindsdien leven ze ieder aan een andere kant van de donkere bossen en haten elkaar. Xar is de zoon van de koning van de Tovenaars, maar kan zelf nog steeds niet over zijn magie beschikken. Wens is de dochter van de koningin van de Krijgers en is in het bezit van een magisch object dat absoluut verboden is. Een toevallige ontmoeting tussen deze twee kinderen zet een reeks aan gebeurtenissen in gang die de werelden van zowel Krijgers als Tovenaars op zijn grondvesten doet schudden.

Cressida CowellDe Tovenaars van Ooit wordt verteld vanuit de perspectieven van afwisselend Xar (spreek uit als Zar) en Wens en wordt daarnaast af en toe aangevuld met een alwetende verteller. Het boek heeft een speelse opzet met soms paginagrote illustraties en met de handgeschreven stukjes tekst. Cressida Cowell is naast auteur ook illustrator en alle tekeningen zijn dan ook van haar hand. Ik zelf vind de cover en de illustraties in het boek echt geweldig, ze zijn net als de schrijfstijl van de auteur, apart en hilarisch. Xar en Wens lijken op het eerste gezicht elkaars tegenpool, maar naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze zelf dachten. Beide zijn interessant genoeg om over te willen lezen en ik kan er dan ook naar uit kijken om ze in een volgend boek weer tegen te komen.

Het boek is voor iedere leeftijdscategorie leuk om te lezen, maar in eerste instantie bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of negen die van een fantasievol verhaal houden. De afwisseling tussen tekst en tekeningen nodigt uit tot doorlezen. Dat is maar goed ook want de spanningsboog is niet overal even consequent waardoor het tempo soms wat inzakt. Natuurlijk zitten er ook mooie thema’s verstopt in het verhaal, de Krijgers en Tovenaars laten zien hoe gemakkelijk het is om te stereotyperen en generaliseren.

“De krijgers vonden dat als één soort magie slecht was, ALLE magie slecht was”

Ook spelen thema’s als vriendschap, geaccepteerd willen worden en het zoeken naar een eigen identiteit een rol van betekenis, dit alles opgeschreven met veel humor.

“De tijd terugdraaien en zien wat er in een ander omgaat, zijn allebei dingen waarvoor het soort magie nodig is dat we ‘inlevingsvermogen’ noemen”.

De Tovenaars van Ooit, Luitingh SijthoffDe Tovenaars van Ooit is het eerste deel in een nieuwe serie van meesterverteller Cressida Cowell en is een verhaal vol magie, vriendschap, spanning en avontuur!
afbeeldingen ©website auteur                        Geen opmerkingen:

Een reactie posten