meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Caleb Roehrig - Voor het laatst gezien

maandag 8 april 2019

Caleb Roehrig - Voor het laatst gezien

Summary Ondanks de voor mij onaantrekkelijke cover heb ik dit boek tóch opgepakt..
Caleb Roehrig, Last Seen Leaving, Best of YA

Caleb Roehrig

Voor het laatst gezien 
(Last Seen Leaving)

283 blz 
ISBN 9789000364688 
2018 © Van Goor 

"Het bleef doodstil in de kamer, en het was al veel te laat om die geest nog terug in de fles te proppen"
Voormalig acteur Caleb Roehrig is naast auteur ook televisie producent. Hij heeft op veel plaatsen in de wereld gewoond, maar komt oorspronkelijk uit Ann Arbor in Michigan. Meer dan dertig verschillende landen heeft hij bezocht waar hij inspiratie vandaan heeft kunnen halen, maar uiteindelijk speelt zijn debuut zich af in zijn geboorteplaats.


Flynn Doherty's beste vriendin January is verdwenen en hij is de laatste die haar in leven heeft gezien. In eerste instantie denkt de politie te maken te hebben met een van huis weggelopen tiener of in het ergste geval misschien zelfmoord. Er hebben zich recent drastische veranderingen voorgedaan in het leven van January nadat haar moeder is hertrouwd met senaatskandidaat Jonathan Walker. Veranderingen waar ze niet zo heel goed mee om kan gaan. Flynn weet dit allemaal, hij kent haar tenslotte beter dan wie ook. Wanneer Flynn zelf wat navraag doet komt hij erachter dat zijn vriendin in de weken voor haar verdwijning links en rechts leugens heeft lopen rondstrooien. Waar is January en belangrijker nog: waarom is ze weg?


Na  Voor het laatst gezien schreef Caleb Roehrig Dwaalspoor, beide boeken zijn door Best of YA achter elkaar op de Nederlandse markt gebracht. Qua uitstraling lijken ze op elkaar en ik kan niet zeggen waarom ik me zo aangetrokken voelde tot deze boeken. Meestal zit de eerste klik met een boek al bij de cover en dat kan ik in dit geval niet zeggen. Beide boeken hebben precies dezelfde omslag als de oorspronkelijke boeken en ik vind ze beiden niet erg boeiend. Waarschijnlijk heb ik het boek dan toch opgepakt vanwege het feit dat het gaat om een YA thriller en wat mij betreft kunnen er daar niet genoeg van zijn.


Mijn hele leven was zojuist veranderd - compleet, totaal, onherroepelijk, en zo snel dat het niet eerlijk was, ik had nog steeds meer tijd nodig

Voor het laatst gezien kent twee hoofdpersonen en één van de twee is al vanaf het begin afwezig. Het boek is helemaal geschreven vanuit het perspectief van Flynn, dus ben je als lezer afhankelijk van wat hij je vertelt over January. En zoals Flynn gaandeweg ontdekt, January was behoorlijk onbetrouwbaar. Dat ze weg is en blijft wordt steeds meer duidelijk en daarmee verschuift de focus van het "wat" naar het "waarom". Flynn ontdekt nare dingen over wat nare mensen blijken te zijn en hij haalt ook zaken over zijn vriendin boven water waar hij niets vanaf wist. Flynn is een lieve jongen, wat naïef wellicht, maar dan meer uit gemakzucht dan uit goedgelovigheid. Hij voelt zich tekortgeschoten ten opzichte van zijn vriendin, maar hij heeft dan ook eigenlijk meer dan genoeg aan zijn eigen problemen.
Voor het laatst gezien, Dwaalspoor, Best of Ya, Van Goor

Het lijkt alsof Voor het laatst gezien een vrij doorsnee verhaal is over een vermist meisje en waar ze dan is gebleven. Daarmee zou dit boek echter tekort worden gedaan. Caleb Roehrig heeft een mooie en vloeiende schrijfstijl met spitse en realistische dialogen. De plot is goed uitgewerkt en de hoofdpersonen zijn levendig neergezet. De thematiek die hij verwerkt in het boek komt duidelijk over, al voelt dit soms wat te dik aangezet, maar is op geen enkel moment erg storend.

Voor het laatst gezien is een boek dat helemaal tot aan het einde blijft boeien, met interessante personages, een gelaagde plot en een prima schrijfstijl! Ik ben fan en Dwaalspoor staat vanaf nu hoog op mijn nog te lezen lijst.

foto auteur  © uitgeverij Best of YA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten