meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Blogtour Mademoiselle Coco Chanel

maandag 6 mei 2019

Blogtour Mademoiselle Coco Chanel

Summary Vandaag mijn bijdrage aan de blogtour ter ere van Coco Chanel en haar parfum Chanel N°5
Michelle Marly, Micaela Jary, uitgeverij Brandt

Michelle Marly

Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde
(Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe)
319 blz 
ISBN 9789492037886 
2019 © uitgeverij Brandt 

"Ze stond als door de bliksem getroffen (...) Dat was het! Haar parfum. Chanel N°5" Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Coco Chanel haar zoektocht begon naar de ingrediënten voor haar parfum dat wereldberoemd zou worden onder de naam Chanel N°5. Ter ere van dit jubileum organiseert Uitgeverij Brandt een blogtour rond het boek Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde van Michelle Marly. Afgelopen vrijdag was de bespreking te lezen van In de boekenkast en vandaag is het mijn beurt om te vertellen hoe ik het lezen van dit boek heb ervaren.

Michelle Marly is het pseudoniem van de Duitse bestsellerauteur Micaela Jary. Onder haar eigen naam schreef ze al vele romans, waarvan er echter (nog) niet een is vertaald naar het Nederlands. Ze groeide op in de film- en muziekwereld en dankzij haar moeder die mannequin was in de jarig vijftig, is ze helemaal thuis in de wereld van de haute couture. Vorige maand is Marly's tweede biografische roman verschenen: Edith Piaf und das Lied der Liebe.

Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde start met een korte proloog waar een tipje van de sluier wordt opgelicht met betrekking tot Gabrielle "Coco" Chanel's jeugd. Duidelijk wordt dat Gabrielle onder moeilijke en armoedige omstandigheden is opgegroeid. Dan schakelt het verhaal direct door naar - zo blijkt later - een van de meest ingrijpende momenten uit Coco's leven: de dood van haar minnaar Arthur (Boy) Capel. Hij was behalve de liefde van haar leven ook haar beste vriend en haar inspiratiebron. Wanneer ze lijkt te verdrinken in haar verdriet grijpt haar vriendin Misia Sert in. Vanaf dat moment besluit Coco om de plannen die ze had met Boy om een parfum te ontwikkelen zelf uit te voeren. Ze gaat op zoek naar de juiste ingrediënten; deze reis kost haar jaren maar levert uiteindelijk een nieuwe liefde op en een parfum: Chanel N°5.

Iedereen kent de naam Coco Chanel, de invloed die ze heeft uitgeoefend op het modebeeld en natuurlijk haar parfums, waaronder het wereldberoemde Chanel N°5. In haar nawoord vertelt de auteur dat ze veel onderzoek heeft gedaan naar de juistheid en tijdlijn van gebeurtenissen. Het is fijn om een meeslepend verhaal te lezen over een beroemd persoon waarvan je tegelijkertijd weet dat de feiten kloppen. Want zelf wist ik niet veel van de Gabrielle achter de Coco Chanel en voor mij is het de auteur heel goed gelukt om haar tot leven te brengen op papier. Het is interessant om te weten te komen waar de naam van haar parfum vandaan is gekomen, waarom ze nooit is getrouwd en hoe ze als vrouw in het leven stond. Gabrielle Chanel was haar tijd ver vooruit, zelfstandig en onafhankelijk als ze was. Toch is het haar nooit gelukt zich mentaal te ontworstelen aan haar troosteloze jeugd, op de een of andere manier zat het haar steeds in de weg.
Micaela Jary, uitgeverij Brandt
Het boek is gemakkelijk te lezen ondanks de vele (beroemde!) namen die voorbij komen. De manier van schrijven van Michelle Marly is meeslepend en aanstekelijk en nodigt continu uit om nog een stukje door te lezen. Ik denk dat er nog veel meer te vertellen valt over het leven van Coco Chanel, persoonlijk had ik graag meer willen lezen over haar jeugd en de beginjaren van haar carrière. Ik lees niet vaak een roman, maar het lezen over een bekend persoon is me goed bevallen. Wanneer de uitgeverij zou besluiten ook de roman over Edith Piaf te vertalen zou ik me daar zeker aan wagen.


Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde is ondanks de wat zoetsappige titel, een boeiende en meeslepende historische roman die er in slaagt de lezer helemaal mee te nemen in het levensverhaal van een beroemd persoon. Ik heb er echt van genoten en ik wil uitgeverij Brandt bedanken voor de mogelijkheid mee te kunnen doen met deze blogtour. Aanstaande donderdag zal Paulien van de Hoef van Boeken-ID de volgende zijn die een bespreking van het boek zal geven.

foto © Facebookpagina auteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten