meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: R.J. Ellory - De koning van Amerika

maandag 20 mei 2019

R.J. Ellory - De koning van Amerika

Summary Ik las De koning van Amerika van mijn favoriet RJ Ellory en was erg benieuwd of het aan mijn verwachting kon voldoen
R.J. Ellory, De Fontein

R. J. Ellory

De koning van Amerika
(Kings of America)

464 blz
ISBN 9789026145261
© 2018 De Fontein

Vergeef genoeg om meelevend te zijn, maar niet zoveel dat het je verzwakt. Vergeef degenen die niet verwachten vergeven te worden. Straf degenen die denken dat ze ermee wegkomen

De Corsicaanse broer en zus Nicky en Lucia Mariani ontmoeten in New York de Ierse bokser Frankie Madden. De immigranten gaan een in eerste instantie wankel bondgenootschap aan om wat geld te verdienen als tussenstop om de reis naar Hollywood te kunnen maken. Lucia is naar Amerika gekomen om haar droom als actrice in vervulling te laten gaan, Nicky is vastbesloten dit voor haar mogelijk te maken en Frankie lijkt geen keus te hebben. Het is 1938, de filmindustrie is in opkomst en veel Europese immigranten proberen een graantje mee te pikken. Nicky weet een auditie te regelen voor zijn zus waarmee haar Hollywood avontuur kan beginnen. Alles loopt echter anders dan gepland en ieder van hen doet wat nodig is om te overleven. Het eens zo hechte drietal begint uit elkaar te vallen, met grote gevolgen.

De uit Birmingham afkomstige Roger Jon Ellory behoeft nauwelijks nog een introductie. In 2003 debuteerde hij met zijn roman Stervensuur dat direct werd genomineerd voor een Steel Dagger Award. Inmiddels zijn we ruim vijftien jaar, vele boeken en meerdere bekroningen verder. Het meest opvallende aan Ellory’s werk is dat hij zijn verhalen steevast laat afspelen in Amerika, zo ook zijn laatste De koning van Amerika.

Ellory laat zich over het algemeen lastig vangen in een bepaald genre. Zijn boeken zijn soms thrillers, dan weer spannende romans en zo nu en dan historisch gekleurd. In De koning van Amerika wordt heel duidelijk en gedetailleerd een tijdsbeeld beschreven. Het is 1937 wanneer Frankie de oversteek maakt en 1946 wanneer de gebeurtenissen hun hoogtepunt bereiken. De Tweede Wereldoorlog valt ook binnen deze periode, het is leerzaam om eens te lezen hoe dit beleefd werd door de mensen aan de andere kant van de oceaan. De koning van Amerika is vooral een beschrijving van een belangrijk tijdvak in de Amerikaanse geschiedenis en dat doet de auteur nauwkeurig in zijn bekende krachtige en filmische stijl. Tegen deze achtergrond situeert hij de geschiedenis van zijn hoofdpersonen, en laat met de verhaallijn van rechercheur Louis Hayes tegelijkertijd de schaduwzijde van alle glitter en glamour zien. Succes, persoonlijk geluk, het komt in verschillende vormen en maten. Zoals altijd heeft Ellory zijn personages weer tot in de puntjes uitgewerkt en zijn de dialogen grappig en spits.


Hoewel ik niet al zijn boeken heb gelezen ben ik een enorme fan van Ellory. Het trage tempo, de diep uitgewerkte personages en de toch altijd aanwezige heftige thrillerelementen maken voor mij zijn boeken onweerstaanbaar. De koning van Amerika is niet echt een thriller, meer  een spannende historische roman. Toch bevat ook dit boek die soms onverwachte explosies van geweld. Ellory heeft een hele eigen en onmiskenbare stijl van schrijven: wanneer je een aantal titels van hem hebt gelezen kun je ze moeiteloos herkennen, hoe verschillend ze ook zijn. 

De koning van Amerika is een heftig, meeslepend, maar ook ontroerend meesterwerkje geworden. Ellory heeft me niet teleurgesteld, ik heb er weer van genoten!

foto auteur © website

De koning van Amerika is ook op Vrouwenthrillers gepubliceerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten