meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Thomas Olde Heuvelt - Echo

maandag 10 juni 2019

Thomas Olde Heuvelt - Echo

Summary Ik las Echo en ben in de pen geklommen om deze ervaring te beschrijven.

Thomas Olde Heuvelt, Luitingh Sijthoff

Thomas Olde Heuvelt

Echo

544 blz
ISBN 9789024567942
© 2019 Luitingh Sijthoff


Een goed horrorverhaal eindigde niet met de dood. Het resoneerde met de echo van iets ergers. Iets wat eronder lag begraven, een laag die erger was dan al het andere.
Zwitserland, Echo
De Mont Maudit is één van de hoofdtoppen van het Mont Blanc gebergte, heeft gletsjers aan beide zijden en de top bevindt zich op bijna 4,5 km hoogte. Mont Maudit laat zich vertalen als vervloekte berg. Tijdens een klimtocht vangen Nick Grevers en zijn klimpartner Augustin een glimp op van een voor hen onbekende top. Bij terugkomst besluiten ze hun plannen te wijzigen en eerst deze onbekende berg te beklimmen. De berg blijkt de Maudit te zijn en er is slechts weinig informatie over te vinden. Ondanks slechte voortekenen besluit het stel toch door te gaan en dit komt beiden duur te staan. Augustin vindt de dood in een gletsjerspleet en Nick raakt ernstig verminkt in zijn gezicht. Eenmaal terug in Amsterdam lijken er vreemde dingen te gebeuren rondom Nick die hem en zijn vriend Sam uiteindelijk terugvoeren naar de Zwitserse Alpen. In plaats van de antwoorden te vinden die ze nodig hebben stuiten ze daar op een muur van vijandigheid en bijgeloof.

De bergen hadden zijn gezicht eraf gebeten

Het inmiddels beroemde Hex verscheen in 2013, waarna in 2016 het boek herschreven werd voor de Amerikaanse markt. Alle gekte rond het boek leidde onvermijdelijk tot hoge verwachtingen en helaas een writer’s block, dus mogen we extra gelukkig zijn dat Echo in de winkels ligt. Het is begrijpelijk dat een auteur zichzelf met elk boek wil overtreffen, maar voor mij hoefde Echo niet per definitie een beter boek te zijn dan Hex. Zolang het maar een goed boek is waarin ik wil blijven doorlezen.

Het ruim 500 pagina’s tellende verhaal start met een griezelige proloog, waarvan pas veel later in het boek duidelijk wordt wat de betekenis ervan is. Afwisselend vanuit het perspectief van Nick en Sam worden de gebeurtenissen verteld aan de hand van brieven, dagboekfragmenten en (digitale) notities. Wat direct opvalt aan het boek is het authentieke van de hoofdpersonen. Nick en Sam hebben allebei een hele eigen persoonlijkheid en dat vertaalt zich ook naar een eigen vertelstem. Zonder te weten vanuit wiens perspectief je leest kun je dit op een bepaald moment moeiteloos uit de manier van schrijven halen. Zo is “Body Xtremes, TotalGyms en Power Crunches, nog meer perfecte, lachende gezichten levend in perfecte zeepbellen, zapp en ze spatten uit elkaar, zapp en er kwamen nieuwe voor in de plaats” een typische gedachte van de Amerikaanse Sam. Tegelijkertijd is deze zin kenmerkend voor de manier waarop het boek is geschreven. Veel Engelse woorden en hippe spreektaal, het was even wennen. Waar Sam bij vlagen nogal hysterisch kan overkomen, zorgt Nick voor de noodzakelijke dosis Hollandse nuchterheid.

De spanning is continu aanwezig, met af en toe een uitbarsting, maar meestal broeierig en onderhuids. 

Vanaf de start weet je als lezer dat er iets mis is met Nick na het ongeluk en dat roept direct al een sfeer van dreiging op. Het manuscript dat Nick schrijft aan Sam over wat er precies in de bergen is gebeurd voelt zo bedreigend dat ik, ondanks alle specifieke bergbeklimmerstaal, wel door moest blijven lezen. Toch, ondanks de originaliteit en het bizarre van de plot, is Echo vooral een boek dat wordt gedragen door de hoofdpersonen. De gebeurtenissen zetten je aan het denken. Ben je oppervlakkig wanneer je niet weet of je verder kunt leven met een partner die ernstig is verminkt? Betekent van iemand houden dat je maar mee blijft gaan in iemands gekte ondanks dat je van binnen weet dat dit niet langer kan? Ondanks de spanning en het griezelen (ik heb afbeeldingen gegoogeld van een ijspickel...) zijn het Sam en Nick die me voor altijd bij zullen blijven. Echo schakelt continu tussen een thriller, horror en roman en is met goedgekozen citaten een eerbetoon aan de klassiekers.

Echo is een goed boek en daarmee is aan mijn wens tegemoet gekomen. Het is een origineel verhaal waarin feiten worden gemixt met griezelige legendes, maar dat tegelijkertijd het hartverscheurende relaas vormt  van de waanzin en de wanhoop van twee geweldige hoofdpersonen.

foto © website uitgeverij

1 opmerking:

  1. Dit maakt me toch wel weer nieuwsgierig. Ondanks dat het niet mijn genre is, ben ik toch van plan het te gaan lezen.

    BeantwoordenVerwijderen