meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Mirjam Hildebrand - Gruwelijk spel

dinsdag 16 juli 2019

Mirjam Hildebrand - Gruwelijk spel

Summary Gruwelijk spel hield mijn aandacht vast vanaf het eerste woord tot en met de laatste punt.
Mirjam Hildebrand, Gruwelijk spel, Kluitman

Mirjam Hildebrand

Gruwelijk spel

90 blz 
ISBN 9789020654653
 © 2019 Kluitman


Het geeft een verstikkend eng gevoel om iemand van wie je heel veel houdt te gaan verliezen.


 
De 16-jarige Daantje Faasse zit met een ernstig zieke moeder thuis in een psychologisch moeilijke situatie. Ze zit in haar eindexamenjaar, maar kan niet besluiten wat ze zou willen gaan studeren. Wel wil ze graag naar Fiji, dat vraagt echter om een zak met geld die ze niet heeft. Een oplossing lijkt zich aan te dienen met de Fear Fest 24 uur doodskist dare dat georganiseerd wordt door pretpark Joyride. Het park wordt voor de gelegenheid omgetoverd in een waar Halloween-attractiepark met zombies en freaks. Daantje wordt opgesloten in een doodskist waar ze op bepaalde momenten uit mag om een challenge te volbrengen met haar team. Al snel wordt de grens tussen echt en fake nogal diffuus en wanneer Daantje zich realiseert dat er misschien wel serieus gevaar dreigt lijkt het te laat om nog met het spel te stoppen.

Gruwelijk spel, KluitmanMirjam Hildebrand heeft een eigen psychologiepraktijk en schreef twee prentenboeken voordat ze in 2017 haar Young Adult debuut Voorlopers publiceerde. Met dit boek won ze in 2018 de Jonge Jury Debuutprijs en schopte ze het tot de derde plaats bij de Hebban YA Awards. Een jaar later verscheen de opvolger, De kracht van velen. Naast haar praktijk en het schrijven beviel ze vorig jaar ook nog van zoontje Moos. Door alle drukte lukte het haar, naar eigen zeggen, niet om zich bezig te houden met ingewikkelde Fantasy verhaallijnen. Het idee om een novelle over een compleet ander onderwerp te schrijven sprak haar wel direct aan. Gruwelijk spel is dus wel een dunnetje, maar ik ben blij dat ik weer even kan wegduiken in een Mirjam Hildebrand.


Als lezer beleef je de gebeurtenissen vanuit Daantjes perspectief. Samen met haar beste vriendin Noor, diens vriendje Aron en de aantrekkelijke Stan wordt ze ingeloot voor de challenge in het pretpark. Het is in een kort verhaal onmogelijk om de hoofdpersonen uitgebreid uit te werken, dus is het des te belangrijker ze met enkele kenmerkende eigenschappen toch uniek te laten zijn. Door enkele thema’s in het verhaal te verweven en die te koppelen aan de personages is dit redelijk goed gelukt. Onderwerpen als ziekte, relaties en eetstoornissen wekken een suggestie hoe ze kunnen doorwerken op het gedrag, waardoor het karakter van de hoofdpersonen vanzelf meer inhoud krijgt. Het verhaal is voornamelijk opgezet om vooral heel spannend te zijn. Korte hoofdstukken gecombineerd met een hoog verteltempo zorgen ervoor dat de spanningsboog strak blijft. Ook in Gruwelijk spel laat de auteur weer zien hoe gemakkelijk ze schrijft. Het verhaal is heel erg van deze tijd met realistische dialogen waarmee ze laat zien zich goed te kunnen verplaatsen in de doelgroep. Met wat rookgordijnen wordt de ontknoping zo lang mogelijk op afstand gehouden, al kan het niet voorkomen dat de plot uiteindelijk zichtbaar is. Doordat de psychologie van de hoofdpersonen niet vanaf de grond kon worden opgebouwd kan deze als wat vergezocht aanvoelen.

Mirjam Hildebrand heeft met de novelle Gruwelijk spel een spannend, snel en modern verhaal geschreven dat gecombineerd met herkenbare thema's veel jongeren zal aanspreken. Dat het een kort verhaal betreft kan zeker ook een pluspunt zijn doordat het uitermate geschikt is om zowel jongens als meiden die niet zo gemakkelijk lezen, over de streep te trekken. Tegelijkertijd heeft ze laten zien dat de jeugdthriller ook een genre is dat haar beslist goed ligt.

 foto auteur © website uitgeverij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten