meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Eric Oosthoek - Onder verdenking, De zaak Morgenstond

maandag 2 september 2019

Eric Oosthoek - Onder verdenking, De zaak Morgenstond

Summary Mijn leeservaring met de start van deze nieuwe misdaadserie.
Eric Oosthoek, All Fiction

Eric Oosthoek

Onder verdenking:
De zaak Morgenstond

Severyn & Govaert #1 

310 blz 
ISBN 9789082993400
© 2019 All Fiction

Geen maat is beter dan een slechte maat, maar een goede maat is beter dan geen maat


Eric Oosthoek (1948) studeerde in 1972 af als regisseur van toneel- en televisiedrama aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij is naar eigen zeggen een echte verhalenverteller en hij heeft in zijn lange loopbaan heel wat verhalen geschreven voor het theater, televisie en de radio. Nu is hij dus ook auteur en, net als zijn opa, uitgever. Hij is oprichter en eigenaar van All Fiction, een onafhankelijke uitgeverij van Nederlandstalige fictie rond het werk van politie en justitie. Onder verdenking, De zaak Morgenstond is het eerste boek van een 9-delige serie over crime fighters Maarten Severyn en Lydia Govaert. Het is de bedoeling dat de boeken met tussenpozen van een half jaar zullen verschijnen.

In Amsterdam wordt in een park het lichaam gevonden van een jonge studente, ze is gewurgd met haar eigen bh. Rechercheurs Maarten Severyn en Jelle Rooda worden op de zaak gezet en volgen al snel het spoor van de Marokkaanse journalist Fouad. Deze gedraagt zich vreemd en lijkt een behoorlijk stel problemen met zich mee te slepen. De zaak lijkt vast te lopen bij een gebrek aan bruikbare sporen en verdachten en het team wordt drastisch uitgedund. Naast deze zaak werkt Maarten in het geheim aan zijn eigen onderzoek naar de man die nauwelijks een half jaar geleden zijn vrouw Anne doodreed. Wanneer er opnieuw een studente vermoord én verkracht dit keer wordt gevonden lijkt er eindelijk beweging te komen in het onderzoek.

Onder verdenking bestaat uit drie verschillende verhaallijnen die uiteindelijk geen gezamenlijke plot hebben of samenkomen aan het einde van het boek. Het onderzoek dat Maarten verricht op eigen titel naar de achtergrond van de jongeman die Anne heeft doodgereden is begrijpelijk en geeft de lezer meer inzicht in zijn persoon. De verhaallijn met Fouad Essadki is op zich interessant en mysterieus, maar voelt uiteindelijk enigszins doelloos. Waar dit in eerste instantie een spannende subplot lijkt te worden, heeft het feitelijk geen verbindende raakvlakken en bloedt daardoor zachtjes dood. Tactisch rechercheur, ex-onderhandelaar en ex-teamleider Maarten Severyn lijkt het enige te zijn dat de verhaallijnen met elkaar gemeen hebben. Nu is het wel zo dat de ervaren politieman hierdoor verschillende kanten van zichzelf kan laten zien wat de lezer een mooi inzicht geeft in zijn karakter. Naast Severyn zou ook Officier van Justitie Lydia Govaert een hoofdrol spelen in deze serie, maar zij komt in dit eerste deel nog nauwelijks aan bod. Zeer waarschijnlijk is er ergens anders een grotere rol voor haar persoon weggelegd.

All Fiction, Onder verdenkingVolgens de website van de uitgeverij vormt de dagelijkse opsporingspraktijk de basis voor deze reeks misdaadromans en zijn ze gebaseerd op waargebeurde zaken. Het is jammer dat de manier van schrijven hier op aangepast lijkt te zijn. De tekst is over het algemeen erg beschrijvend van karakter, met relatief weinig dialoog die dan vaak slechts functioneel lijkt te zijn Het boek leest eerder als een non fictie werk over opsporingstechnieken en rechercheren dan als een spannende, sprankelende thriller. Meer show, don't tell had het boek dan ook beslist geen kwaad gedaan. Hier is zeker nog ruimte voor verbetering.Onder verdenking is de start van een serie boeken gebaseerd op waargebeurde criminele zaken. Het boek geeft de lezer veel inzicht in hoe er gewerkt wordt bij de recherche en voelt daardoor waarheidsgetrouw. Wanneer het de auteur gaat lukken om de schrijfstijl wat luchtiger en meer passend bij een (misdaad) roman te krijgen, zal het een serie kunnen zijn waarbij de lezer kan uitkijken naar elk volgend deel.

Ik wil de auteur graag bedanken voor het beschikbaar stellen van een exemplaar van het boek.

foto auteur © Goert Giltay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten