meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Hans Breuker - Het verraad van Lady Charlamane

maandag 7 oktober 2019

Hans Breuker - Het verraad van Lady Charlamane

Mack Dime, Het verraad van Lady Charlamane

Hans Breuker

 Mack Dime: Het verraad van Lady Charlamane
Mack Dime #1

 357 blz. 
ISBN 9789082987034
2019 © eigen beheer


Als een razende overwoog hij zijn opties. En als altijd besloot hij dat de aanval de beste verdediging was 

Hans Breuker is werkzaam in de marketing, maar heeft altijd een levendige fantasie gehad en de drang om te creëren. Na het schrijven van een aantal korte verhalen besloot hij te gaan schrijven puur ter vermaak. Zijn eerste boek vertelt over een jonge vrouw die getuige is van een moord en de hulp inroept van oud collega’s. Eén daarvan is een succesvolle, ongelikte beer: Mack Dime. Vanaf dat moment wist de auteur zeker dat dit personage de held zou moeten worden in een eigen serie. In amper zes weken tijd schreef hij de ruwe versie van Het verraad van Lady Charlamane.

Mack Dime, oud- militair en ex-crimineel is eigenaar van een succesvol beveiligingsbedrijf. Op een dag wordt hij gebeld door zijn voormalige rechterhand, Charlamane. Zij vraagt hem een pakje op te halen in de haven. Mack vertrouwt het niet aangezien hij al jaren niets van haar heeft gehoord. Macks onderbuikgevoel klopt en hij moet zich al schietend in veiligheid brengen. Het pakket blijkt een jongedame te zijn en zij is het begin van een reeks gebeurtenissen die in een hoog tempo Macks goede reputatie om zeep helpen. Op de vlucht voor de wet probeert hij met enkele loyale werknemers te achterhalen wie hem erin probeert te luizen.

De auteur noemt zijn boek zelf een actiethriller dat leest als een film. Al bij de start van het verhaal val je als lezer van de ene actiescène in de andere, in een moordend hoog tempo. Het verhaal op zich krijgt hierdoor nauwelijks de kans zich fatsoenlijk te ontwikkelen. Alles draait om hoofdpersoon Mack Dime, die tussen alle bedrijven door, best goed wordt neergezet. Hoewel opgebouwd uit stereotypes (knap, goed gebouwd, intelligent, stoer) lukt het de auteur toch om gelaagdheid aan te brengen in zijn hoofdpersoon. Want die wordt pas interessant wanneer er een bepaalde mate van gecompliceerdheid aanwezig is. De stoere kant van Macks persoonlijkheid wordt zo nu en dan aangevuld met een zachtere, zoals wanneer hij zijn tante Moon bezoekt die hem heeft opgevoed. Vanwege een mogelijke Europese aanbesteding is hij gedwongen zich enigszins netjes te gedragen, maar dit valt hem moeilijk. Hij is nou eenmaal een extraverte man die graag de grenzen opzoekt van het maatschappelijk aanvaardbare.

Het verraad van Lady Charlamane is een opvallend boek om te zien met een prachtige cover, brede pagina’s en een grote regelafstand. Het verhaal bestaat uit meerdere delen en vele hoofdstukken die bijzondere titels hebben meegekregen als “Nog geen tepel op een tiet” of Als een grote drol uit een kleine anus”. De schrijfstijl van de auteur is net als zijn gekozen titels, soms grof en plat, maar ook snel en van deze tijd. Een extra redactieronde had het boek geen kwaad gedaan, er zijn veel taalfoutjes in achtergebleven.
foto auteur © Hans Breuker

Het eerste deel in de serie rond actieheld Mack Dime is eigenlijk precies wat het pretendeert te zijn, een snelle actiethriller. Een goed doordachte en onverwachte plot zul je niet vinden in Het verraad van Lady Charlamane, maar zoals gezegd wel veel actie, achtervolgingen en schietpartijen. Voor mij iets teveel van het goede, maar ik ben een vrouw en de eerste Mack Dime is meer een jongensboek voor mannen. In zijn voorwoord schrijft de auteur: “Mochten er zaken, gegevens, omgevingen onjuist zijn of totaal nergens op slaan, dat kan kloppen. Net zoals veel dingen heb ik daar maling aan”. Ik ben erg benieuwd of het tweede deel van de serie een herhaling van zetten wordt of dat de auteur toch kiest voor een andere weg. Nieuwsgierig ben ik zeker. Ik wil de auteur bedanken voor het beschikbaar stellen van een lees exemplaar van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten