meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Neal & Jarrod Shusterman - Dor

maandag 21 oktober 2019

Neal & Jarrod Shusterman - Dor

Summary Dor is een akelig realistische dikke pil

Neal & Jarrod Shusterman, Fantoom
Neal & Jarrod Shusterman 

Dor 
(Dry)

456 blz.
ISBN: 9789059246676
2019 © Fantoom
vertaling: Lydia Meeder 

“Er doemen visioenen voor me op van een post-apocalyptische realiteit, waarvan ik nooit had kunnen bedenken dat die al zou aanbreken voordat de houdbaarheidsdatum van onze melk is verstreken”.
De Amerikaanse Neal Shusterman begon al met schrijven op jonge leeftijd. Dat is duidelijk te zien aan zijn omvangrijke oeuvre waarvan lang niet alles naar het Nederlands is vertaald. Een samenwerking met zijn zoon Jarrod voor een kort verhaal beviel zo goed dat ze dit hebben herhaald. Het resultaat is de vuistdikke YA dystopische thriller Dor. Als inwoners van de staat Californië hoefden ze niet ver te zoeken om inspiratie te vinden, ze zijn maar al te bekend met fenomenen als droogte en bosbranden. Al vóór het officieel verschijnen van het boek waren de filmrechten opgekocht door Paramount Pictures en vader en zoon gevraagd om het script te schrijven. 

In het Californië van de nabije toekomst is de zogenoemde Tap - Toe van kracht, inwoners worden al tijden gestimuleerd om spaarzaam met water om te gaan. Sinds kort zijn de regels echter aangescherpt waardoor het niet meer is toegestaan het zwembad te vullen of de tuin te sproeien. Dan stopt plotseling de watertoevoer, er komt geen druppel meer uit de kraan. De korte termijn gevolgen laten zich raden, mensen stromen massaal naar de winkel om vervolgens lege schappen aan te treffen. De overheid neemt de distributie van het nog beschikbare water over, maar er is niet genoeg om al die miljoenen mensen te voorzien. Rellen breken uit en mensen keren zich tegen elkaar. 

Alyssa en haar broertje Garrett besluiten hun huis te verlaten om op zoek te gaan naar hun ouders die niet zijn teruggekeerd in een zoektocht naar water. Ze vertrekken met hun buurjongen Kelton en onderweg pikken ze onbedoeld de eigenaardige Jacqui en de opportunist Henry op. Wanneer Alyssa haar ouders niet vindt op de plek waar ze zouden moeten zijn verandert het plan. Einddoel is de geheime bunker van de ouders van Kelton, wiens vader zich jaren geleden al begon voor te bereiden op een noodsituatie als dit. De bunker belooft een veilige haven te zijn tegen de woekerende bosbranden, het gebrek aan water en de dreiging in de straten. 

De jongeren hebben zes hoofdstukken en bijna 500 bladzijden nodig om hun doel te bereiken, en dat terwijl de crisis zelf nog geen week duurt. Boven de hoofdstukken zijn dag en datum vermeld en binnen elk hoofdstuk verschuift het perspectief. Af en toe verschijnt er een fragment in een ander lettertype, die een willekeurige gebeurtenis beschrijft buiten de hoofdpersonen om. Deze korte hoofdstukken zijn door het eigenlijke verhaal heen geweven om de ernst en de omvang van de crisis te benadrukken. De schrijfstijl van vader en zoon is niet gemakkelijk en richt zich daarmee eerder op jongvolwassenen dan op jonge tieners. 

“Soms moet je dingen doen die je nog nooit hebt gedaan, om dingen te krijgen die je nog nooit hebt gehad. Of dingen die je anders nooit meer zou krijgen”. 

De hoofdpersonen zijn nauwkeurig uitgewerkt, ze hebben alle vijf een duidelijke en luide eigen stem. Alyssa, Kelton, Jacqui en Henry zijn heel verschillend van karakter en achtergrond. Dit maakt het samenspel tussen deze jongeren erg interessant en geeft tegelijkertijd goed weer hoe verschillend mensen zich kunnen opstellen in tijden van nood. De water crisis verscheurt mensen en uiteindelijk komt het neer op wat soort mens je wilt zijn. Iedereen probeert te overleven, maar ten koste van wat? Uiteindelijk zul je, wanneer de crisis is bezworen, met jezelf en je daden moeten verder leven. 

Dor, FantoomGezien alle aandacht die er momenteel is in de wereld voor milieu vraagstukken behandelt Dor een actueel thema. De Shustermans geven echter geen uitgebreide verklaring voor de noodtoestand, ze richten zich met het boek vooral op de gevolgen van zo’n ramp. Praktische gevolgen als leger wordende winkels en rioleringsproblemen, maar vooral benadrukken zij de veranderingen bij de mens: hoe ver ga je om te overleven en om te beschermen waar je van houdt?


Dor is een spannende, actuele en akelig realistische pageturner die de lezer aanzet tot het nadenken over de gevolgen van de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen.

foto auteurs © Brandon Shusterman 

Namens Kinderboeken wil ik uitgeverij Fantoom bedanken voor het ter beschikking stellen van een leesexemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten