meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Zine Jonson - Opgesloten

maandag 14 oktober 2019

Zine Jonson - Opgesloten

Zine Jonson, Isa Maron, Loft Books

Zine Jonson

Opgesloten


147 blz.
ISBN 9789047204756
2019 © LOFT Books/ Ambo|Anthos 

"Het meisje dat niemand miste. Mooie titel voor een thriller"Achter het pseudoniem Zine Jonson schuilt niemand minder dan één van Nederlands beste thrillerauteurs, Isa Maron. Opgesloten is een relatief kort verhaal dat is verschenen bij Loft Books. Dit is een vrij nieuwe Nederlandstalige uitgeverij die hun titels alleen als e-book en/of audiobook op de markt brengen. Deze uitgeverij vroeg Isa Maron een “easy read” thriller te schrijven, met andere woorden een toegankelijk verhaal dat niet te ingewikkeld in elkaar steekt. Zelf is Isa meer gewend omvangrijke boeken te schrijven met meer complexe verhaallijnen en personages. Daarom leek het haar een goed idee om Opgesloten onder een andere naam te schrijven.

"Dociele, timide Fay. Een leuke, frisse meid. Makkelijk te imponeren, makkelijk voor je karretje te spannen. Makkelijk te misbruiken. Zo iemand ben ik dus. Gadver"

Hoofdpersoon Fay is single, heeft een leuke baan en een gezellige flat in de stad. Op zich lijkt ze haar zaakjes goed op orde te hebben, maar al snel blijkt dat ze onzeker en eenzaam is. Het lukt haar niet om sterk voor zichzelf op te komen waardoor ze op haar werk voorbijgestreefd wordt door een ambitieuze collega. Haar ouders heeft ze al vrij jong verloren en haar beste vriendin Maxime is haar enige bron van steun. Wanneer deze haar voorstelt aan de knappe Paul klikt het direct. Al snel zijn Fay en Paul een dolverliefd stel. Van het een komt het ander en voor Fay het in de gaten heeft woont Paul bij haar in. Het gaat wel snel, maar Paul is lief, attent en vreselijk verliefd op haar. Wanneer ze samen een huis kopen aan zee begint Paul te veranderen. Het lieve en zorgzame is opeens verdwenen. Fay is nog niet bereid om het op te geven en probeert met Paul te praten, maar dit blijkt achteraf gezien niet zo’n heel goed idee.

Opgesloten telt ongeveer 150 pagina’s en bestaat uit twee delen en veel korte hoofdstukken vanuit het perspectief van Fay. Af en toe afgewisseld met een hoofdstuk in schuingedrukte tekst dat vertelt over een kind dat in moeilijke omstandigheden verkeert. Het eerste deel omvat de opbouw van het verhaal waarin de lezer kan kennismaken met de hoofdpersonen. Iedereen is blij en gelukkig, tegen het einde beginnen echter zowel Fay als de lezer bepaalde zaken aan Paul’s gedrag op te vallen. Hij wordt wat opdringerig, trekt min of meer bij haar in en wil maar weinig loslaten over zijn verleden. In het tweede deel belandt de lezer direct midden in de actie. Weg is de feelgood sfeer uit het eerste deel, opeens ingeruild voor spanning die steeds verder oploopt. Daarmee is er een groot contrast gecreëerd tussen beide delen, er is geen geleidelijke overgang, de situatie is opeens volledig gedraaid.

Ondanks het feit dat er niet veel ruimte is om de personages diepgaand uit te werken is het de auteur wel gelukt om Fay, Paul en Maxime geloofwaardig te laten zijn. Door goedgeplaatste flashbacks krijgt met name Fay toch een gelaagde persoonlijkheid. Ze is niet echt naïef, maar ze laat wel zaken te makkelijk op zijn beloop. Ze vraagt niet door wanneer ze dat wel zou moeten doen en ze stapt soms te gemakkelijk over het vreemde gedrag van Paul heen. Wanneer ze echt niet meer om al deze zaken heen kan is het (natuurlijk) al te laat.

Isa MaronOpgesloten heeft een wat dunne plot, de overgang tussen het eerste en tweede deel is groot waardoor de veranderingen in gedrag wellicht ongeloofwaardig overkomen. De vraag is dan of er niet beter pagina’s toegevoegd hadden kunnen worden om een en ander ruimer uit te werken of is het zoals het nu is ook goed? Wat mij betreft wel, ik heb zoals vanouds weer genoten van de schrijfstijl van Isa Maron en ik kan niet wachten om weer één van haar “belegde broodjes” te kunnen lezen! 


foto auteur ©Facebookpagina Isa Maron 


Ik wil uitgeverij LOFT Books bedanken voor het ter beschikking stellen van een leesexemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten