meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Christian Antonini - Een brief met vlechtjes

maandag 25 november 2019

Christian Antonini - Een brief met vlechtjes

Summary Anders dan de cover en de titel doen vermoeden, gaat hierachter een waar avonturenverhaal schuil.
Christian Antonini, La zeta uitgevers

Christian Antonini

Een brief met vlechtjes
(Una lettera coi codini)

240 blz.
ISBN: 9789492197030
2019 © La Zeta uitgevers

"Alles eindigt. Reizen, revoluties. Zelfs levens. Onderweg zijn is wat telt. Niet de bestemming, niet alleen in elk geval. De reis telt net zoveel, en hoe je reist.""Dit is een verhaal dat verteld moet worden en ik wil het voor geen goud missen. Dit is precies wat ik al mijn hele leven zoek, verhalen. Belangrijke verhalen, die het bloed door je aderen sneller laten kloppen. Ik leef voor verhalen. En gelukkig houden de verhalen mij in leven."La Zeta is een  jonge en kleinschalige uitgeverij dat is opgestart in 2014 uit liefde voor jeugdboeken en een passie voor lezen. Zeta is de letter z in het Italiaans en staat voor boeken die je van A tot Z wilt lezen. Veel titels hebben ze daarom nog niet op hun naam staan, de boeken worden zorgvuldig gekozen en er wordt alleen dat uitgegeven wat ze zelf de moeite waard vinden. Een brief met vlechtjes van de Italiaanse auteur Christian Antonini is er zo een.

Johanna moet halsoverkop vertrekken uit Mexico-Stad omdat de situatie daar door de burgeroorlog onveilig is geworden. Haar vader zet haar op de trein naar El Paso, maar niet als passagier. Om haar veiligheid te verhogen krijgt ze een stel postzegels opgeplakt en wordt ze als pakketje in de postwagon opgeborgen. Het is een lange reis, Johanna is van streek en ze verveelt zich. Ze sluit vriendschap met enkele personeelsleden en vermomd als Juan mag ze meehelpen op de trein. Net wanneer zij zich meer op haar gemak begint te voelen wordt de trein overgenomen door Pancho Villa en zijn rebellen. Vanaf dat moment verandert de reis in een spannend avontuur waarin de levens van iedereen in de trein op het spel komen te staan.

Een brief met vlechtjes is het tweede kinderboek van de hand van de Italiaanse auteur Christian Antonini en de eerste die naar het Nederlands is vertaald. De titel verwijst natuurlijk naar Johanna, het meisje dat als een brief op de post wordt gedaan. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (1914) werd er een nieuwe postdienst ontwikkeld in Amerika waardoor er naast brieven ook grotere pakjes verstuurd konden worden. Sommige ouders maakten hier handig gebruik van door hun kinderen te versturen. Op deze manier was het veiliger reizen en het was ook nog goedkoper dan een normaal treinkaartje.
"Ieder heeft zijn eigen verhaal, is zijn eigen kleine brief. Maar er is meer. Want als je reist, start je een avontuur dat je verandert." 

Het boek omvat twee verhaallijnen, die van Johanna en van Daniel, een jonge aanhanger en strijder van Pancho Villa. Hij maakt zich zorgen om de reis omdat hij niet begrijpt wat de beweegredenen van zijn leider zijn om zo ver naar het noorden af te reizen. Dit blijkt alles te maken te hebben met een derde belangrijk personage, namelijk de Amerikaanse journalist Ambrose Bierce. De trein brengt de verschillende verhaallijnen bij elkaar en terwijl deze voortraast door het dorre Mexicaanse landschap ontrolt zich een spannend en avontuurlijk verhaal. Er zijn bijna geen momenten te vinden waar het verhaal stil komt te liggen, de spanningsboog is voortdurend gespannen en een paar twists zorgen voor de nodige verrassing.

Een brief met vlechtjes, La Zeta uitgevers

Een brief met vlechtjes is een spannend avonturenverhaal voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, maar eigenlijk is het ook voor oudere kinderen en volwassenen een goed verhaal om te lezen. Het boek bevat daarnaast ook de nodige wetenswaardigheden over diverse onderwerpen, zoals de Mexicaanse revolutie en de historische figuur Pancho Villa. De echte hoofdpersoon in dit verhaal is misschien toch wel Roos, de locomotief van de trein. Zij is degene die het verhaal letterlijk voort laat denderen en tegelijkertijd is zij de plek waar levens voorgoed zullen veranderen.Een brief met vlechtjes is een origineel boek, leerzaam en filosofisch, maar in de eerste plaats vooral een avontuur vol spanning en sensatie!foto auteur © website uitgeverij 

Met dank aan de uitgeverij voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar van het boek.Geen opmerkingen:

Een reactie posten