meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Coen de Kort - Mijn held de huurmoordenaar

maandag 18 november 2019

Coen de Kort - Mijn held de huurmoordenaar

Summary Huurmoordenaar en held tegelijk, is dat mogelijk, gezien door de ogen van een 16-jarige?
Coen de Kort, Clavis
Coen de Kort 

Mijn held de huurmoordenaar 

132 blz. 
ISBN: 9789044835823 
2019 © Clavis 


"Op-en-top een gentleman. Fijngevoelig en welopgevoed. Liefhebber van klassieke muziek en sushi. De vriendelijkheid zelve. Die doet geen vlieg kwaad, zou je denken.

Tot hij boos wordt".


De uit Tilburg afkomstige Coen de Kort is van huis uit illustrator. In plaats van de verhalen van anderen mooier te maken besloot hij ze eens zelf te gaan schrijven. In 2016 debuteerde hij met zijn jeugdroman Moord en dat soort dingen, gevolgd door Rat (2017) en Checklist (2018). Zijn boeken kenmerken zich door het harde beeld dat hij schetst van wat jongeren kunnen meemaken wanneer zij zich aan de rand van de samenleving bevinden. Zijn nieuwste, Mijn held de huurmoordenaar, vormt hierop geen uitzondering.

Roos heeft het wel gezien bij haar pleegouders en gaat er vandoor met haar vriendje. Die blijkt helemaal niet zo leuk te zijn als ze had gedacht en ook bij hem neemt ze de benen. Ze leeft op straat wanneer ze Leo ontmoet, die net succesvol uit de gevangenis is ontsnapt. Leo is al op leeftijd, kent een leuke vrouw en heeft besloten met pensioen te gaan. Hij trekt zich de situatie van Roos erg aan en besluit voor haar te zorgen totdat ze zelf tot de conclusie komt dat ze bij haar pleegouders echt het beste af is. Een crimineel verleden achter je laten is makkelijker gezegd dan gedaan en ook Roos blijkt gevaarlijke geheimen te hebben.

Hoofdpersoon is de 16-jarige Roos door wiens ogen de lezer het verhaal beleeft. Ze is een eigenzinnige meid die tot dan toe de wind niet mee heeft gehad in haar leven. Ze woont bij haar moeder die door haar alcoholgebruik niet langer in staat wordt geacht om voor Roos te kunnen zorgen. Eenmaal in een pleeggezin kan ze niet wennen aan een "normaal", liefdevol en gestructureerd bestaan. Wanneer ze wegloopt met haar vriendje Dennis heeft ze daar al snel spijt van, maar ze wil niet op hangende pootjes terugkeren. Natuurlijk heeft ze wel geleerd dat ze niet zomaar met vreemde mannen mee moet gaan, maar Leo komt heel vriendelijk over en veel andere opties heeft ze niet. Leo is het type ruwe bolster, blanke pit en hij laat zich dan ook helemaal inpakken door Roos. In de loop van het verhaal ontstaat er een speciale band tussen hen, eentje die in een korte tijd alle relaties overstijgt die Roos tot dan toe heeft gekend.

De aanwezige humor vormt een goede tegenhanger voor de zware thema's die in het boek voorbijkomen. 

Coen de Kort, illustratie, zelfportret
Mijn held de huurmoordenaar heeft niet zoveel pagina's en de auteur heeft een ongecompliceerde schrijfstijl, waardoor het boek snel uitgelezen is. Het aparte verhaal, gecombineerd met de innemende personages en de aanwezige humor dragen er aan bij dat je het boek achter elkaar wilt uitlezen. Helemaal geloofwaardig is het niet overal en het feit dat personages af en toe hele gesprekken letterlijk kunnen navertellen achteraf is dat ook niet. Toch is het geheel boeiend genoeg om de aandacht vast te houden en de aanwezige humor houdt een en ander luchtig, ondanks de zwaarte van de thema's in het boek. Het einde is echt verrassend en vormt een mooie afsluiting.Achter de aparte titel Mijn held de huurmoordenaar gaat een bijzonder verhaal schuil over de onwaarschijnlijke band die groeit tussen een 16-jarig meisje en een ex-crimineel. Hard, soms grof, vol humor en beslist hartverwarmend!

illustratie © website auteur 

Namens Kinderboeken wil ik uitgeverij Clavis bedanken voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten