meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: Kwijt - Sandra J. Paul

maandag 27 januari 2020

Recensie: Kwijt - Sandra J. Paul

Summary Je wordt wakker in een vreemd bed en je kunt je niks herinneren, van de afgelopen 2 jaar maar liefst. Het zou je maar overkomen..

Sandra J. Paul

Kwijt

395 blz. 
ISBN: 9789082893915 
2019© Hamley Books 


'Soms is het leven dat we ons kunnen herinneren niet het leven dat we hebben geleid.'
Sandra J. Paul is bekend om haar psychologische (jeugd) thrillers en haar veelzijdigheid. In 2015 debuteerde ze met De eilanden serie, een reeks spannende en paranormaal getinte Young Adult boeken. Ook schreef ze De duistere school, een spannend boek voor de jeugd dat binnenkort zijn vervolg krijgt in Het verlaten huis. In 2021 zal deze trilogie afgesloten worden met De vergeten tuin. Na Azerty en Moordspel is Kwijt haar derde thriller voor volwassenen. Onder het pseudoniem Joanne Carlton schrijft ze ook nog Engelstalige boeken. Daarnaast is Sandra J. Paul samen met haar partner oprichter en eigenaar van uitgeverij Hamley Books. 

Jim Vermeersch wordt wakker in een vreemd bed in zijn ouderlijk huis in BelgiĆ«. Hier treft hij ook twee onbekende katten en een hond aan en zijn zoon Vince, die merkwaardig genoeg opeens twee jaar ouder is geworden. Zijn vrouw Iris is nergens te bekennen. Langzaam dringt het tot Jim door dat hij geen enkele herinnering meer heeft aan de afgelopen twee jaar. Hoe is Jim in deze absurde situatie beland en waarom is hij zijn geheugen kwijt? 

In Kwijt speelt de auteur met het gegeven dat onze hersenen nog tot zoveel meer in staat zijn dan dat we tot nu toe eigenlijk weten. De situatie waar Jim zich in bevindt laat zien hoe kwetsbaar we zijn en hoe onze herinneringen ons maken tot wie we zijn. Jim kan zich niets meer herinneren vanaf een bepaalde datum, het verjaardagsfeest van zijn zoon precies twee jaar geleden. Het geheugenverlies heeft een functie en probeert Jim te beschermen, maar waartegen precies?

Hamley BooksIn afwisselend perspectief tussen Jim en Vince, als ook door middel van sprongen in de tijd wordt langzaam dit raadsel blootgelegd. De onzekerheid en de angst bij Jim, de woedeaanvallen van zijn zoon en het verdriet om de afwezigheid van zijn vrouw en beste vriend worden laag voor laag opgebouwd. Hierdoor worden alle hoofdpersonages goed uitgewerkt, maar dit gaat wel ten koste van de spanningsboog. De verwarring die er het hele boek door heerst over de ware toedracht van alle ellende maakt dat het boek uitgelezen moet worden.  
Sandra J. Paul weet alle actie te bewaren tot het allerlaatste moment, waardoor de lezer lang in onduidelijkheid blijft. 

De vele plottwists die dan nog volgen zijn wellicht iets teveel van het goede en balanceren op het randje van de geloofwaardigheid. Feit is wel dat waarschijnlijk niemand de uiteindelijke ontknoping zal zien aankomen. 

Kwijt is een indringend verhaal over de wonderlijke werking van de menselijke geest om ons tegen trauma’s te beschermen, maar ook over de wreedheden waartoe mensen in staat zijn.


Kwijt las ik voor Vrouwenthrillers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten