meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: De patiënt - Sebastian Fitzek

maandag 24 februari 2020

Recensie: De patiënt - Sebastian Fitzek

Summary Is De patiënt - na de afgelopen boeken - eindelijk weer een echte Fitzek voor mij?

Sebastian Fitzek 

De patiënt 
(Der Insasse) 

350 blz. 
ISBN: 9789044360318 
2020 © The House of Books 


 'Kun je je voorstellen hoe erg het moet zijn om telkens weer voor jezelf te moeten vluchten? ' 

Sebastian Fitzek studeerde Rechtswetenschappen en werkte als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Hij debuteerde in 2006 met de thriller De therapie, waarna vele boeken volgden die stuk voor stuk een bijdrage leverden aan zijn populariteit. Het eerste boek dat ik zelf las was Afgesneden (2014) waarna ik in een snel tempo zijn eerdere boeken begon te lezen. Ik vond Passagier 23 (2015) echt Fitzeks beste boek, daarna heeft hij voor mij dit niveau niet meer weten te halen. Zijn laatste twee boeken konden me zelfs niet echt overtuigen. Toch is een nieuwe Fitzek een nieuw boek van Fitzek, dus iedere keer pak ik ze toch weer op. En aangezien De patiënt de volle vijf sterren heeft gekregen op Hebban ben ik toch weer vreselijk nieuwsgierig!


Guido T. is een sadistische kindermoordenaar en sinds hij zijn daden bekend heeft zit hij veilig achter slot en grendel in een psychiatrisch ziekenhuis. De politie vermoedt dat hij ook achter de verdwijning zit van de kleine Max Berkhoff die spoorloos is verdwenen. Echter, op aandringen van zijn advocate zegt Tramnitz niets meer. De onzekerheid maakt de ouders van Max wanhopig. En dat is precies wat je moet zijn om de stap te zetten om een doorbraak in het onderzoek te forceren. Vooral wanneer de politie op het punt staat de zoektocht op te geven. Till, de vader van Max, laat zich onder een andere identiteit opnemen in de kliniek waar Tramnitz verblijft. Hij moet en zal de man een bekentenis afdwingen, zodat hij eindelijk zal weten wat er met zijn zoon is gebeurd.

De patiënt is weer een razendsnelle thriller. Samen met hoofdpersoon Till val je van de ene verbazing in de andere en word je continue op het verkeerde been gezet. Er gebeuren hele rare dingen in de Stein-kliniek en er worden gevaarlijke psychologische spelletjes gespeeld. Al gauw is Till zijn leven niet zeker en weet hij niet of hij zijn missie kan volbrengen of zelfs maar de kliniek ooit - levend - weer zal kunnen verlaten. Blijkbaar is de man wiens identiteit Till heeft aangenomen iemand die zulke zware misdaden heeft gepleegd dat zelfs zijn mede gevangenen hem niet kunnen verdragen. Uiteindelijk weet hij in de buurt te komen van Tramnitz, maar dan worden de gebeurtenissen pas echt bizar.

Het boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven, waarvan die van Till natuurlijk de belangrijkste is. Zijn ellende, zijn wanhoop, maar ook zijn drive het lichaam van zijn zoon te vinden is heel invoelbaar op papier gezet door de auteur. Ook Guido Tramnitz is bijzonder overtuigend als engerd, het is grappig dat Fitzek heeft gekozen voor de combinatie van een mooie man met een afgetraind lichaam en een ongelofelijke zieke geest. Dit heeft beslist zo zijn voordelen en je vraagt je als lezer af hoe het toch mogelijk is dat er zoveel mis kan gaan binnen een kliniek. Hoeveel er eigenlijk gebeurt waar de leiding bewust of onbewust geen oog voor heeft.

De hoofdstukken zijn kort en eindigen veelal met een cliffhanger waardoor je natuurlijk maar gewoon net zolang blijft doorlezen tot het boek uit is. Eigenlijk is De patiënt één grote plotwending, als lezer weet je gewoon niet meer wat echt is en wat niet. Het verhaal dendert maar door en de verrassing in de ontknoping weet Fitzek echt heel lang verborgen te houden. Wanneer dan alle puzzelstukken op zijn plaats liggen vraag je je als lezer vertwijfeld af waar je toch allemaal weer in bent gestonken.

De patiënt is een boek zoals een echte Fitzek thriller hoort te zijn: meesterlijk!


foto auteur © Gene Glover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten