meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: Robotjacht - Damien Love

maandag 11 mei 2020

Recensie: Robotjacht - Damien Love

Summary Aangetrokken door de cover en het onderwerp las ik het debuut van Damien Love.

recensie van Robotjacht van Damien Love, uitgegeven door uitgeverij Condor

Damien Love

Robotjacht 
(Monstrous Devices)

326 blz 
ISBN: 9789492899699
© 2019 Uitgeverij Condor

“De auto bevestigde dat er ergens nog een normale wereld bestond, ook al maakte hij daar geen deel meer van uit."

‘We onderzochten de verloren dingen. De dingen achter dingen. Verhalen, geheimen, bijgeloof. Mythen, magie en al dat soort verzinsels. Je weet wel. Op zoek naar de waarheid’.

Levensechte robots, letterlijk


De twaalfjarige Alex is een wat eenzame jongen met een passie voor robots, een hobby die hij deelt met zijn opa. Wanneer zijn opa op reis is stuurt hij Alex een ouderwetse en zichtbaar oude tinnen robot. Met een briefje erbij waarop staat dat dit exemplaar speciaal is. Al snel gebeuren er onverklaarbare dingen. Wanneer er dan ook nog mysterieuze mensen opduiken die hem lijken te achtervolgen weet Alex zeker dat dit iets met de robot te maken heeft. Zijn opa arriveert net op tijd en neemt hem mee op wat een gevaarlijke reis blijkt te worden dwars door een winters Europa om het geheim van de robot te ontraadselen.

Robotjacht valt direct op door de uitnodigende cover, mooie letters op een mysterieuze afbeelding. Het is best een dikke pil, dus met name geschikt voor echte lezers. Het onderwerp – robotica – lijkt vooral toegespitst op jongens, maar het verhaal heeft zoveel meer te bieden dan dat. Dus niet alleen voor jongens, ook voor meisjes en vooral ook voor elke leeftijd. Damien Love neemt duidelijk de tijd om zijn verhaal te vertellen en dat zorgt soms voor vertraging in het verhaal, maar tegelijkertijd is er ook af en toe wat rust nodig om uitleg te geven. Vanaf het moment dat Alex en zijn opa vertrekken zijn ze continue onderweg waarbij er van alles gebeurt. Er is zoveel actie dat de lezer zijn of haar hoofd er wel bij moet houden om de verbanden te kunnen blijven zien.

Roadtrip


Behalve een spannend en origineel verhaal met veel sfeer dat leest als een film, zit de kracht van dit boek in de personages. Alex was als klein kind vaak ziek en wordt op school gepest met zijn robot hobby. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn moeder en probeert haar na de dood van zijn vader zo min mogelijk te belasten met zijn problemen. Tijdens de wilde roadtrip krijgt hij te maken met roekeloze achtervolgingen, gevaarlijke en niet helemaal menselijke tegenstanders en een opa die geheimen voor hem heeft. Het bleke eenzelvige jongetje groeit langzaam uit tot een dappere jongen die steeds meer vertrouwen krijgt in zichzelf. Naast Alex schittert opa in een heldenrol, maar dan wel een held met slechte eigenschappen en foute pedagogische kwaliteiten. Er is iets niet in de haak met hem, een onderwerp waar hij niet over wil praten. De auteur werpt vele suggesties op, maar geeft (nog) weinig antwoorden. Er blijven veel vragen liggen aan het – superspannende – einde waardoor het boek een beetje onafgerond voelt, ondanks dat het een eerste deel is. Het maakt wel dat wanneer dit boek in de smaak is gevallen, je dolgraag verder wilt lezen over de avonturen en geheimen van Alex en zijn opa.

Recensie van Robotjacht van Damien Love, uitgegeven door Condor.Damien Love werd geboren in Schotland en woont in Glasgow. Als journalist schrijft hij vooral over films, muziek en televisieprogramma’s. Naar eigen zeggen kan hij ook met katten praten, maar weet hij niet zeker of ze hem wel begrijpen. Robotjacht is zijn debuut en is in Nederland op de markt gebracht door uitgeverij Condor. Deze uitgeverij is in 2018 opgericht als imprint van WPG Kindermedia, met als doel stoere, grappige en eigentijdse boeken te publiceren voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Robotjacht is het eerste deel van een superspannende serie voor avontuurlijke jongens en meiden die wel houden van een duister verhaal met niet menselijke tegenstanders en onwaarschijnlijke helden. 

foto auteur © Colin Mearns

Deze recensie is ook te lezen op Nienke's Kinderboekenblog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten