meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: Het zwarte dossier - Max van Olden

zondag 12 juli 2020

Recensie: Het zwarte dossier - Max van Olden

Summary Met Het zwarte dossier las ik mijn eerste boek van Max van Olden.

Recensie van De boekenfabriek over Het zwarte dossier geschreven door Max van Olden en uitgegeven door Ambo|Anthos

Max van Olden

Het zwarte dossier

284 blz.
ISBN: 9789026342288
© 2020 Ambo|Anthos

'Het was niet zijn felheid of zijn vasthoudendheid, maar het doorkijkje naar zijn complete waanzin waardoor ze besefte dat deze man haar dood zou kunnen worden'.


Het zwarte dossier


Riemke werkt tijdens haar stageperiode bij het advocatenkantoor Lewis Legal, waar ze zich bezig houdt met familierecht. Ze is een beëdigd advocaat, maar toch zal ze moeten bewijzen of ze kan voldoen aan de eisen die het bedrijf stelt aan zijn juristen. Er is hiervoor zelfs een toets instrument ontwikkeld, het zogenaamde Zwarte dossier. Om in aanmerking te komen voor een vaste aanstelling zal Riemke de zaak in het dossier tot een goed einde moeten brengen, ondanks het feit dat de zaak Tervoort/Petroviç buiten haar expertise valt. Veroordeelde crimineel Novak Petroviç heeft in de gevangenis het licht gezien en wil een gedichtenbundel uitbrengen. Sjoerd Tervoort kent Novak van vroeger en is er van overtuigd dat er "moord" instructies verborgen zitten in de gedichten. Het is aan Riemke om de publicatie van de bundel tegen te houden.


Dat kan beter


Hoofdpersoon Riemke Pennings is naast advocaat moeder van de vijfjarige Nils. Na een vechtscheiding is ze berooid achtergebleven en ze is dan ook vast van plan stevig in het zadel te blijven zitten bij Lewis Legal. Ze stort zich vol overgave op de zaak uit haar zwarte dossier, maar al snel blijkt dat niets is wat het lijkt. Opeens is ze in een gevaarlijke situatie beland waarbij ze al snel niet meer weet aan wie ze haar vertrouwen moet schenken. Deze keuze is van levensbelang, omdat niet alleen haar eigen leven maar ook dat van haar zoontje op het spel komt te staan.

Riemke's situatie wordt goed neergezet door de auteur. Het lukt haar niet om altijd alle ballen in de lucht te houden, maar ze is een doorzetter en vastbesloten het leven van haarzelf en Nils weer goed op de rit te krijgen. Ze is slim en kan goed vooruit denken. Dit kan echter niet helemaal verhullen dat haar gedrag soms niet logisch is maar in dienst staat van het verhaal. Sommige talenten en vaardigheden komen haar op lastige momenten goed van pas, terwijl het niet duidelijk is waar ze deze heeft geleerd. Dit overkomt ook de minder uitgewerkte personages als Riemkes 71-jarige baas Robert en haar nog prille liefde Joost. Zij kennen elkaar niet en ook de aard van hun relatie tot Riemke is niet duidelijk uitgewerkt. Het verhaal verliest daardoor af en toe aan geloofwaardigheid.


Originele combinaties


Het boek leest erg gemakkelijk door de combinatie van korte hoofdstukken en het hoge tempo. Ook de taal is kort en krachtig, gelukkig geen ingewikkeld vakjargon. De perspectiefwissels tussen Riemke, Robert en Sjoerd zorgen ervoor dat de lezer steeds een brokje informatie meer mee krijgt dan de hoofdpersonen. Gedurende het verhaal ontstaat er een originele mix van thematiek. De spanning wordt langzaam opgebouwd en met verrassende wendingen wordt er naar  een goed doordachte ontknoping toegewerkt. De grimmige proloog wordt verklaard en het boek wordt afgesloten met een onverwachte epiloog.

Het zwarte dossier is wanneer je de inconsistenties hier en daar door de vingers kunt zien, een originele en goed geschreven  thriller om te lezen.Max van Olden (1973) debuteerde in 2015 met de rechtbankthriller Lieve edelachtbare. Met dit boek won hij de Schaduwprijs in 2016 en werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen De juiste man, een boek dat zich opnieuw afspeelt in de juridische wereld, waarmee hij de longlist van De Gouden Strop haalde. Van Olden is zelf ook advocaat en een fanatiek lezer, met de publicatie van Lieve edelachtbare ging voor hem een droom in vervulling.Met dank aan uitgeverij Ambo|Anthos voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar. Ben je benieuwd wat er nog meer verschijnt bij deze uitgever? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.Geen opmerkingen:

Een reactie posten