meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: De gastenlijst - Lucy Foley

maandag 25 januari 2021

Recensie: De gastenlijst - Lucy Foley

Summary Ik las voor Vrouwenthrillers.nl De gastenlijst van Lucy Foley.

 Recensie door De boekenfabriek over De gastenlijst van Lucy Foley, uitgegeven door De Boekerij

Lucy Foley

De gastenlijst

(The Guest List)


ISBN: 9789022591765
352 blz.
2020© De Boekerij

vertaling: Ans van der Graaff


In 2019 verscheen De jachtpartij, de debuutthriller van de Britse auteur Lucy Foley. Dit boek doet denken aan de Poirot en Miss Marple boeken van Agatha Christie. Geen toeval, aangezien de auteur een groot fan is van deze schrijfster en graag eens een modern moordmysterie wilde schrijven. Voortbordurend op dit idee is er nu De gastenlijst dat grotendeels op dezelfde manier is opgezet als zijn voorganger. Ook nu voert de auteur weer veel verschillende personages ten tonele, waarvan ze er ook nogal wat een vertelstem geeft. 

Julia (Jules) Keegan staat op het punt in het huwelijk te treden met de populaire tv personality Will Slater. Ze kennen elkaar nog niet zo heel lang, maar wanneer iets zo goed voelt zal het dat ook beslist zijn. Aangezien ze de eigenaresse is van een lifestyle magazine wil ze de wereld laten zien hoe je een stijlvolle bruiloft organiseert op een adembenemende locatie. Op Cormorant Island staan de weddingplanners Aoife en Freddy klaar om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos zal verlopen. De gastenlijst is vanzelfsprekend ook exclusief, niemand wil dit evenement missen. Echter, samengepakt op een eiland waar de drank rijkelijk vloeit en met een zware storm op komst zijn alle elementen aanwezig voor een behoorlijk drama. 


Lucy Foley, De Boekerij
Het verhaal springt heen en weer in tijd tussen de avond van de bruiloft en de dag ervoor. Samen kruipen ze naar de tegenwoordige tijd waarin tegelijkertijd dader en slachtoffer bekend worden. Dankzij de perspectieven vanuit het bruidspaar en een aantal van de gasten en familieleden valt er tot die tijd meer dan genoeg drama te beleven. Geheimen, jaloezie, wrok en wraak maken van de partytent een snelkookpan waarin de emoties erg hoog oplopen. De auteur weet de sfeer flink te vergroten door de beschrijving van de ruige en desolate natuur op het eiland. Kliffen, grotten, een verlaten begraafplaats en een storm dragen allemaal bij aan het gevoel dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Doordat er zoveel verschillende hoofdrolspelers zijn komt eigenlijk elke gast wel in aanmerking om dader dan wel slachtoffer te zijn. De uiteindelijke ontknoping komt daardoor toch als een verrassing en hoewel sommige gebeurtenissen wel erg mooi in elkaar grijpen zijn dit niet meer dan kleine kanttekeningen. 

De gastenlijst is een echt moordmysterie vol sfeer met goed uitgewerkte personages dat langzaam naar de ontknoping toewerkt. Een spannende whodunnit dat de lezer alle gelegenheid biedt om mee te puzzelen naar de identiteit van zowel de dader als het slachtoffer.


foto auteur © website uitgeverij

Deze recensie staat ook op de website van Vrouwenthrillers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten