meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Blogtour recensie: Mission One - R. Wade

maandag 15 maart 2021

Blogtour recensie: Mission One - R. Wade

Summary In eerste instantie enthousiast, maar Mission One bleek toch niet helemaal het boek voor mij.

 

Recensie van Mission One van R. Wade voor de blogtour van Hamley Books, geschreven door De boekenfabriek
R. Wade

Mission One

Mission X #1


247 blz

ISBN: 9789463967709

2021 © Hamley Books
'Wat wij nodig hebben, is dat laatste stukje finesse, een juiste codering, een gegarandeerde onfeilbaarheid. Wat wij maken is meer dan zomaar een worm. Het wordt een superworm, de allereerste in zijn soort'.


Freelance journalist en Acteur


Achter het pseudoniem R. Wade schuilt het Vlaamse schrijversduo Ria Maes en Aron Wade. Oorspronkelijk journalist en acteur, vonden zij elkaar in 2017 en schreven samen de thriller Pan, gevolgd door Meester Dood in 2019. Met Mission One starten ze een serie voor de jeugd en debuteren hiermee bij uitgeverij Hamley Books. 


James Bond


Ria Maes en Aron Wade, Hamley Books
De tieners Ellen, Sam, Milly, Ricky, Joyce, Steve en Winston hebben één ding met elkaar gemeen: het zijn alle zeven gepassioneerde gamers. Ze mogen niet alleen de nog niet verschenen game Mission X zes maanden uitproberen, de beste speler maakt na afloop ook nog kans op een geweldige prijs. Dan blijkt de wedstrijd een dekmantel te zijn voor een geheim project van Staatsveiligheid. Zonder het te weten hebben ze door het spelen specifieke vaardigheden aangeleerd en zijn ze opgeleid tot geheim agenten. Medusa is de leider van een misdaadsyndicaat die zijn oorlogen uitvecht op het internet en een belangrijke IT-specialist heeft ontvoerd. Aan het kersverse Team Internet de taak deze man terug te halen voordat Medusa alle macht in handen krijgt. 


Het idee om jonge mensen in te zetten als geheim agenten of spionnen is niet nieuw, leuk is het wel dat dit gegeven geplaatst is in het digitale tijdperk. Onze kinderen zijn veel meer vergroeid met het internet en alles daaromheen dan vorige generaties. De gedachte om van hen superhelden te maken die zich gaan bezighouden met de bestrijding van cybercrime lijkt niet eens zo ver gezocht. Dit auteursduo gaat echter een stap verder en maakt van het internet een min of meer alternatieve werkelijkheid waar de jongeren naartoe geteleporteerd kunnen worden. Handige snufjes als speciale smartwatches en uniformen met ingebouwde superkrachten maken het James Bond gevoel helemaal af. De ontvoerde Peter Sanders wordt vastgehouden in het internet, maar Medusa heeft vele valstrikken gelegd waardoor het een race tegen de tijd wordt voor de jonge agenten. 


Meer diepgang


Het boek bestaat uit 23 vrij lange hoofdstukken en wordt verteld vanuit de derde persoon. Het is jammer dat er te weinig aandacht is besteed aan het uitwerken van de hoofdpersonen. Door het gebruik van echte en avatarnamen door elkaar heen is het lastig om iedereen uit elkaar te houden. Deze aliassen verwijzen naar de speciale vaardigheid van elk teamlid, maar hier wordt, op een enkeling na, weinig gebruik van gemaakt in het verhaal. Het gegeven dat de zeven jongeren van de een op de andere dag geheim agent zijn lijkt niet veel emotie op te roepen waardoor het geheel wat oppervlakkig blijft. De schrijfstijl van Maes en Wade is op zich best vlot, maar sommige scènes worden te uitgebreid beschreven waardoor de opgebouwde spanning enigszins wegsijpelt. De uiteindelijke ontknoping verloopt iets te gemakkelijk en laat wat vragen liggen waar geen antwoord op wordt gegeven. 

Soms raak je van te voren heel enthousiast over een boek, maar voel je je na het lezen wat teleurgesteld. Mission One bewijst voor mij maar weer dat niet ieder boek voor iedereen is geschreven. Uiteindelijk is een boek ook een kwestie van persoonlijke smaak, gelukkig.

Mission One is de start van een nieuwe serie voor kinderen vanaf een jaar of 12 en ondanks enkele tekortkomingen een origineel en vooral actueel actieverhaal. Er is volop ruimte voor de auteurs om in het tweede deel wat meer diepgang en geloofwaardigheid aan te brengen.


Mijn recensie maakt deel uit van de blogtour rond het boek, georganiseerd door de uitgever Hamley Books.


Overzicht van de bloggers voor de blogtour Mission One door R. Wade
foto auteurs © website Hamley Books
Geen opmerkingen:

Een reactie posten