meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Blogtour recensie Het hotel in de wolken - Mel Hartman

dinsdag 3 mei 2022

Blogtour recensie Het hotel in de wolken - Mel Hartman

Summary Het hotel in de wolken van Mel Hartman is het vervolg op Het hotel op de rots en ik las hem voor de blogtour.

 

Recensie geschreven door De boekenfabriek over Het hotel in de wolken van Mel Hartman voor de blogtour georganiseerd door uitgeverij Hamley Books



Mel Hartman

Het hotel in de wolken
Het rotshotel #2

211 blz.
ISBN: 9789464510225
2022 © Hamley Books
24/3/2022


'Het heeft geen zin om erover te piekeren; het hotel is in alle opzichten grillig en onlogisch.'


Mel Hartman, auteur bij Hamley Books uitgeverij
Mel Hartman is het pseudoniem van de Vlaamse auteur Melissa Vandeputte. Op negenjarige leeftijd was ze al druk met het schrijven van gedichten en toneelstukken. In haar puberjaren raakte ze gefascineerd door onder andere magie en dromen, onderwerpen die in haar volwassen leven terugkeerden in haar boeken. Hartman brengt al verhalen uit sinds 2007, maar debuteerde in 2020 bij Hamley Books met haar Dodenreeks, een Young Adult Fantasy serie. Met Het hotel op de rots debuteerde ze vorig jaar opnieuw, maar dan als jeugdboekenauteur. In eerste instantie bedoeld als een losstaand verhaal is er door alle positieve reacties toch een vervolg op gekomen: Het hotel in de wolken. 


Het hotel in de wolken gaat verder waar het verhaal in Het hotel op de rots eindigde. Dankzij een Wie is wie en een Wat gebeurde er vooraf aan het begin van het boek is dit verhaal ook op zichzelf te lezen. Na de cliffhanger waarmee het eerste boek eindigde had ik eerlijk gezegd verwacht dat in dit deel de ouders van de kinderen centraal zouden staan. Dit is echter niet het geval en we lezen opnieuw over de avonturen die de vijf kinderen beleven wanneer ze weer op zoek gaan naar hun ouders die nu het lugubere spel moeten spelen. Dit lijkt een beetje een herhaling van zetten, maar toch voelt dit niet zo. Tijdens hun zoektocht komen Hella, Serge, Willy, Andy en Maggy veel over het hotel te weten. En deze kennis blijkt onmisbaar te zijn willen ze ooit in staat zijn zich te ontworstelen aan de greep van het hotel. Deze laatste maakt zich op om een nieuwe spelronde uit te vechten, maar heeft daarbij niet op de scherpzinnige en standvastige Hella gerekend. 

Het boek zelf is weer tot in de puntjes verzorgd met een mooie cover die past bij het eerste boek. Binnenin zijn leuke strooi illustraties verwerkt als ook paginagrote, griezelige, tekeningen. Deze voegen beslist een extra dimensie toe, maar een klein minpuntje is de plaatsing. Sommige illustraties komen voor het betreffende gedeelte in het verhaal, waardoor de tekening tegelijkertijd een spoiler vormt. Waar de kinderen in het eerste deel voornamelijk hun grootste angsten onder ogen moesten komen leren ze nu hoe ze zichzelf in anderen kunnen verplaatsen. Daarmee komen ze dichter tot elkaar en ontdekken ze dat samenwerking hun enige kans is om het hotel te verslaan. 


De Rotshotel duologie bestaat uit Het hotel op de rots en Het hotel in de wolken
Het hotel in de wolken
is weer een fijn boek. Fantasievol en griezelig, leerzaam en ook grappig. Mel Hartman heeft een aangename manier van schrijven waarmee ze haar dialogen eigentijds en scherp inkleurt. Ze laat het deprimerende hotel tot leven komen en tot de verbeelding spreken. De thema’s die ze in Het hotel op de rots heeft ingezet, worden nu verder uitgewerkt. Er is een les te leren voor iedereen. Ik heb genoten van het boek, met als enige kanttekening dat voor mij de ontknoping te gemakkelijk kwam. Na alle ontberingen en moeilijke taken waar het vijftal voor is komen te staan geeft het hotel zich iets te snel gewonnen. 


Mel Hartman sluit met Het hotel in de wolken haar Rotshotel serie prima af, hoewel.. de Enkele maanden later epiloog is verrassend en geeft de duologie eigenlijk een open einde. Misschien is het toch nog niet klaar met De kraaienclub?



Overzicht van alle deelnemende bloggers voor de blogtour rond Het hotel in de wolken geschreven door Mel Hartman, georganiseerd door Hamley Books



foto auteur © website Hamley Books




Geen opmerkingen:

Een reactie posten