meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Blogtour recensie Braincrash - Tanja de Jonge

woensdag 23 november 2022

Blogtour recensie Braincrash - Tanja de Jonge

Summary Een bescheiden blogtour, die ik mag beginnen rond Braincrash van Tanja de Jonge.

 

Recensie door De boekenfabriek voor de blogtour van Braincrash geschreven door Tanja de Jonge, uitgegeven door Leopold


Tanja de Jonge

Braincrash

224 blz. 
ISBN: 9789025884123 
2022 © Leopold 
5/10/2022 
Jeugdthriller/SciFi

Tanja de Jonge debuteerde in 2009 met het jeugdboek Dwaalspoor in de diepte. Sindsdien heeft ze meerdere spannende boeken geschreven voor de doelgroep vanaf ongeveer 10 à 12 jaar. Naast haar werk als educatiemedewerker bij de bibliotheek in Hoorn geeft ze lezingen, workshops en lessen creatief schrijven op scholen. Ze is van mening dat een spannend verhaal de verbeeldingskracht van lezers stimuleert, want wie zijn fantasie leert te gebruiken ontwikkelt zijn creativiteit. Door het schrijven van spannende en fantasierijke boeken die je niet weg kunt leggen probeert de Jonge dit te bereiken. 

‘De nieuwe mens zal de wereld voorgaan. Een nieuwe mens die het milieu niet langer vermorzelt, die met minder voedsel toe zal kunnen. Die heeft leren omgaan met zijn energetische krachten. Krachten die zullen leiden tot zelfvoorziening, geluk en duurzaamheid.’ 

Dylan verdwijnt tijdens zijn krantenwijk. Dagen later wordt hij gevonden aan de kant van de weg, zonder kleren en zonder enige herinnering aan wat er met hem is gebeurd. Terwijl hij probeert zijn leven weer op te pakken merken zijn zus Indy en haar vriendin Aya dat Dylan zich vreemd begint te gedragen. Niet alleen Dylan, maar ook in het gezin van Indy’s oppaskindje gebeuren rare dingen, en wat is dat toch met die snelgroeiende bessenstruiken die opeens overal opduiken? 

Braincrash kent enkele sterke en actuele thema’s, zoals klimaatverandering en milieuactivisme. Ontbossingen, CO2-uitstoot, natuurvervuiling en de verwoestende werking van onze vleesconsumptie, het zijn herkenbare onderwerpen op dit moment. Iedereen herinnert zich nog wel de fanatieke Greta Thurnberg of meer recent, het schilderij van Van Gogh dat werd overgoten met tomatensoep. De combinatie van ernstige wereldproblematiek en vermeende oplossingen die steeds maar radicaler lijken te worden, heeft de auteur goed weten te vangen in dit boek. Dylan, Indy en Aya zien zich geplaatst tegenover een zeer charismatische man die een club heeft opgericht dat verdacht veel kenmerken vertoont van een sekte en waar de leden blootgesteld worden aan stevige emotionele manipulatie. 


Tanja de Jonge
In een hoog tempo en in een lekkere vlotte en gemakkelijke stijl geschreven weet Tanja de Jonge de lezer te boeien vanaf de eerste bladzijde. De wisselende vertelperspectieven van Dylan, Indy en Aya zorgen ervoor dat de gebeurtenissen een mooi geheel vormen, omdat zij alle drie een stukje van dezelfde puzzel vormen. Het einde is spannend en met een mooie cliffhanger aan het einde, maar voelt ook aan alsof het iets te gemakkelijk is. Er blijven zeker vragen onbeantwoord en dit maakt het verhaal niet per se minder leuk om te lezen, maar doet wel wat af aan de geloofwaardigheid. Braincrash is een spannende, intrigerende en met veel vaart geschreven fantasy/sf thriller voor de jeugd. Geschikt voor de doelgroep vanaf een jaar of 12, en hoewel ik daar al lang niet meer tot behoor heb ik er ook enorm van genoten.                                            

Ik dank de auteur en de uitgeverij voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar van het boek.


Deze recensie maakt deel uit van een blogtour rond Braincrash van Tanja de Jonge, uitgegeven bij Leopold

foto website auteurGeen opmerkingen:

Een reactie posten