meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie De prijs van water - Kelly van der Laan

maandag 23 januari 2023

Recensie De prijs van water - Kelly van der Laan

Summary Ik las De prijs van water van Kelly van der Laan

 

Recensie van De boekenfabriek over De prijs van water geschreven door Kelly van der Laan en uitgegeven door Zilverbron


Kelly van der Laan

De prijs van water
Paraiso #1

182 blz.
ISBN: 9789463084543 
2022© Zilverspoor
8/8/2022
Fantasy/SciFi


Kelly van der Laan vindt hokjes niet echt zinnig en leest zelf in verschillende genres. Deze overtuiging komt ook terug in haar eigen boeken waardoor deze ook niet onder te brengen zijn binnen een en hetzelfde genre. In 2013 debuteerde ze met Stof & Schitteringen, het eerste deel van de Lentagon-trilogie. De prijs van water is het eerste deel van het Paraiso tweeluik. Deel twee staat op de planning voor eind dit jaar en heeft voorlopig als titel De waarde van bloed

Water is schaars en op rantsoen in de woestijnstad Paraiso. Het bedrijf Hydron heeft de macht over het water volledig in handen. Terwijl zij de waterprijzen blijft verhogen neemt de wanhoop onder de bevolking toe. Tot op het punt waarop de rebellen een aanslag voorbereiden en uitvoeren op de zogenaamde Hydrontoren, een tachtig verdiepingen tellend gebouw met ruim tienduizend medewerkers. Wat voor de rebellen een ultieme poging is om de monopolist omver te werpen betekent voor de medewerkers in de toren een strijd op leven en dood. 

De prijs van water is een totaal ander verhaal geworden dan wat ik me ervan had voorgesteld na het lezen van de inhoudsbeschrijving. Een dystopische wereld waar om een bepaalde reden water het hoogste goed is geworden, waar één partij de macht in handen heeft en waar de bevolking wordt onderdrukt. Een wereld waar magie een rol speelt en er andere dimensies ontsloten kunnen worden waar gevaarlijke dingen uit kunnen worden opgeroepen. Dit alles is ook van toepassing op dit boek, maar dient alleen als achtergrond voor het werkelijke verhaal: de strijd van een klein clubje medewerkers dat het vege lijf probeert te redden. 

Doordat het verhaal zich concentreert op de ontsnappingspogingen van personal assistant Ilsa, medicus Xavi, beveiligers Kai en Sergio en klantenservicemedewerker Monika is er voortdurend spanning aanwezig. Er is constant actie waardoor het tempo heel hoog ligt. De hoofdpersonages worden niet specifiek uitgewerkt, maar door het wisselende perspectief komen ze wel uit de verf. De schrijfstijl van de auteur is vlot en filmisch, gericht op de actie en de dialoog. Ik miste wel iets variatie in de woordkeus, sommige woorden worden zo vaak gebruikt dat ik me eraan ergerde. Het verhaal eindigt in een grande finale waarbij weinig wordt gespaard en sluit uiteindelijk af met een mooie cliffhanger. 


Kelly van der Laan, auteur bij uitgeverij Zilverspoor, auteur van De prijs van water
Ondanks dat De prijs van water ruimschoots tegemoet komt aan mijn behoefte aan spanning, actie en tempo roept het verhaal ook veel vragen bij me op. Hopelijk gaat de auteur in het tweede deel toch wat meer in op de herkomst van de magie en wordt de geschiedenis en achtergrond van Paraiso en hun watertekort dieper uitgewerkt. 

‘Was de prijs van water werkelijk hoger dan al dat bloed?’
 
De prijs van water
heeft mij in ieder geval voldoende overtuigd om uit te kijken naar De waarde van bloed; de strijd is immers nog niet beslist en ik zal weten hoe dit gaat aflopen!



Ik dank uitgeverij Zilverspoor voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar van het e-book.



foto auteur © website uitgeverij




Geen opmerkingen:

Een reactie posten