meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Doorlopen - Gabriele Clima

maandag 13 februari 2023

Recensie Doorlopen - Gabriele Clima

Summary Doorlopen is een indringende jeugdroman die de lezer de ontwrichtende invloed van oorlog echt laat voelen.

 

Recensie van De boekenfabriek over Doorlopen van Gabriele Clima en uitgegeven door LaZeta


Gabriele Clima

Doorlopen
(Continua a camminare)

160 blz. 
ISBN: 9789492197054 
2022© LaZeta
20/12/2022 

Gabriele Clima schrijft boeken voor jongeren en praat op middelbare scholen over de thema’s uit zijn boeken, zoals het milieu, mensenrechten of inclusiviteit. Voor het boek Doorlopen won hij in 2018 de Minerva-prijs voor literatuur en maatschappelijke betrokkenheid. Het boek is naar het Nederlands vertaald door Dorette Zwaans en Rianne Aarts en uitgegeven door hun eigen uitgeverij, LaZeta. Eerder publiceerden zij onder andere de jeugdboeken Een brief met vlechtjes van Christian Antonini en Het geheim van Michelangelo van Carlo A. Martigli. 

Salìm, Fatma, Abèd en Khalid wonen in het door oorlog geteisterde Syrië. Alle vier krijgen ze op een andere manier te maken met het geweld dat door de conflicten wordt veroorzaakt. De ouders van Salìm en zijn oudere broer Abèd proberen zo goed en zo kwaad mogelijk het dagelijks leven voort te zetten terwijl om hen heen huizen en complete wijken gebombardeerd worden. De dertienjarige Fatma woont met haar ouders en broer Khalid in Damascus. Het is een gezin waar strenge regels gelden, vooral voor Fatma en haar moeder. Haar leven komt compleet op zijn kop te staan wanneer ze plotseling verhuizen naar de hoofdstad van het IS kalifaat, waar het gezin steeds meer radicaliseert. 

Doorlopen volgt de verhaallijnen van Salìm en Fatma, afwisselend verteld vanuit beider ik-perspectief. Aan het begin van het verhaal zijn het gewone kinderen die zich zo goed mogelijk aanpassen aan de moeilijke omstandigheden waarin ze leven. En hoewel deze omstandigheden van elkaar verschillen worden ze allebei gaandeweg diep geraakt door traumatische gebeurtenissen. De verhalen van Salìm en Fatma komen uiteindelijk in een koude woestijnnacht bij elkaar. 


‘Je kunt niet sneller volwassen worden. De oorlog zorgt er niet voor dat je sneller volwassen wordt. Het is gewoon de slechtste manier om de wereld te leren kennen.’ 


Het verhaal is niet ingewikkeld, maar door de manier waarop het is geschreven komen de verhalen van beide kinderen echt aan. Hoeveel wij ook lezen en horen over de oorlog in Syrië en IS, we kunnen ons toch geen voorstelling maken van hoe verschrikkelijk deze situatie is voor iedereen, en vooral voor kinderen. Met alleen de kleren aan hun lijf wagen ze uiteindelijk hun leven in een poging om aan het geweld te ontsnappen. Elk nieuw hoofdstuk start met een strofe uit een gedicht van een Syrische dichter. Dit maakt dat het verhaal nog meer indruk maakt op de lezer. 

Doorlopen is een mooi geschreven, indringend en integer verhaal over twee Syrische kinderen die noodgedwongen op de vlucht moeten slaan wanneer hun gezinnen uit elkaar zijn geslagen door de oorlog. Een verhaal dat veel indruk maakt en de lezer echt laat voelen hoe het is om op te groeien in een door oorlog geteisterd gebied.

Met dank aan de uitgeverij voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar van het boek.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten