meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Het geheim van de vulkaan - Bart de Wolf

maandag 27 november 2023

Recensie Het geheim van de vulkaan - Bart de Wolf

Summary Het geheim van de vulkaan, het vervolg op Monsters en mislukte superhelden.

 

Recensie geschreven door De boekenfabriek over Het geheim van de vulkaan van Bart de Wolf uitgegeven door Hamley Books


Bart de Wolf

Het geheim van de vulkaan

Monsters en mislukte superhelden #2

188 blz. 
ISBN: 9789464661750 
2023 @ Hamley Books
26/9/2023 
Fantasy


De uit Antwerpen afkomstige dierenarts Bart de Wolf schrijft
Bart de Wolf, auteur bij Hamley Books
al sinds 2015 duistere verhalen over monsters en andere griezels. In 2018 won hij de Harland Awards Debuutprijs met Een nieuwe route wordt berekend. Zijn verhalen en gedichten werden al meermaals gepubliceerd in genre-bundels en tijdschriften. In 2022 debuteerde hij bij Hamley Books met Monsters en mislukte superhelden, tevens het begin van een nieuwe griezelserie voor kinderen van 10+. 

Het geheim van de vulkaan is het directe vervolg op Monsters en mislukte superhelden. Wat uitstraling betreft past het boek goed bij het eerste deel en is het ook direct duidelijk dat ze bij elkaar horen. Ook nu weer is er sprake van een drukke afbeelding op de cover met veel kleur, vuur en monsters. Het boek start heel prettig met een ’Wat er in het vorige boek gebeurde (maar je misschien al vergeten was).' Bij een serie is het toch altijd weer even inkomen en het is dan ook fijn wanneer daar rekening mee wordt gehouden. Het verhaal gaat direct verder waar het eerste boek eindigde, namelijk met de aankomst van Haroen en een bewusteloze Floris bij de Grote Mulevulkaan. De vulkaan blijkt een schuilplaats te zijn voor alle kinderen die toegerust zijn met een superkracht. Helaas blijkt ook deze plek een bedreiging te vormen wanneer ze een geheim ontdekken, en alle superkrachten zullen gezamenlijk moeten worden ingezet om dit te kunnen overleven. 

Het boek introduceert veel nieuwe personages en dat is in het begin best lastig. De auteur heeft echter een originele manier gevonden om de lezer hierbij te helpen door tussendoor zogenaamde onderzoeksrapporten op te nemen. Elk rapport beschrijft een kind met zijn of haar specifieke superkracht en de mate waarin het experiment wel of juist niet succesvol is gebleken. De auteur laat hier overduidelijk zijn fantasierijke kant zien, want geen zogenaamde superkracht is te gek. Van het kunnen opladen via zonlicht, het kunnen oproepen van optische illusies tot het kunnen uitwissen van herinneringen. Het is een bonte verzameling van kinderen geworden die hun toevlucht hebben gezocht in de vulkaan. 

Ondanks alle personages blijven Floris en Haroen de belangrijkste personages in het verhaal. Terwijl Haroen nogal geïmponeerd is door alle verschillende superkrachten en graag bij de groep wil horen, voelt Floris zich nog steeds anders dan de rest. Zijn kracht is immers zo vernietigend en hij lijkt er geen enkele controle over te hebben. Hij trekt zich verder terug en neemt uiteindelijk een belangrijke beslissing waarvan hij hoopt dat deze hem verder kan brengen in zijn zoektocht naar wie er verantwoordelijk is voor de experimenten op de kinderen.

Het geheim van de vulkaan leest wat minder spannend dan zijn voorganger en er zit ook wat minder actie in. Er ligt nu meer nadruk op de achtergrond van de experimenten, waarbij het waarom nog wel onduidelijk blijft maar het hoe wel verder wordt uitgewerkt. Het maakt nieuwsgierig naar waar het verhaal uiteindelijk eindigt en hoeveel boeken de auteur daar nog voor nodig heeft. 

Monsters en mislukte superhelden en Het geheim van de vulkaan van Bart de Wolf


Monsters en mislukte superhelden en Het geheim van de vulkaan zijn spannende en soms griezelige boeken voor kinderen vanaf een jaar of 10 die wel tegen een stootje kunnen.


waardering 3,5 sterren

Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het leesexemplaar.

 Foto auteur © website
Geen opmerkingen:

Een reactie posten