meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie De geest van Versailles - Emmelie Arents

maandag 22 januari 2024

Recensie De geest van Versailles - Emmelie Arents

Summary Recensie De geest van Versailles van Emmelie Arents

 

Recensie van De boekenfabriek over De geest van Versailles geschreven door Emmelie Arents
Emmelie Arents 

De geest van Versailles 

346 blz. 
ISBN: 9789464208979 
2023 @ Hamley Books 
18/10/2023 
Young Adult Fantasy


Emmelie Arents
Emmelie Arents debuteerde in 2020 bij Hamley Books met de YA Fantasy Het hart van de adelaar. Daarna volgden de duologie De woestijndief en De meesterdief (2021) en Amarant (2022). Ze houdt van Midden-Aarde, chocolade, de geur van boeken, oude dingen, het geluid van regen, bibliotheken, notitieboeken en katten. Haar favoriete roman is De klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo en haar nieuwste boek De geest van Versailles is hier een hervertelling van. 

Op de cover prijkt een viool dat een directe link is naar de vrouwelijke hoofdpersoon Catalina. Zij is de getalenteerde dochter van een vioolbouwer en speelt op straat om wat extra geld te verdienen. Haar tegenspeler is Noâm, de geadopteerde zoon van arts Claude Chardin. Sinds zijn vroegste jeugd is Noâm ernstig verminkt in zijn gezicht waardoor hij zich regelmatig verbergt achter een magisch opgeroepen sluier. Maar Noâm heeft nog een andere vaardigheid, eentje waardoor Chardin er groot belang bij heeft om Noâm dicht bij zich te willen houden. Wanneer de wegen van Noâm en Catalina elkaar kruisen wordt er iets in gang gezet wat de levens van alle betrokkenen voor altijd zal veranderen. 

‘Ze had de loyale dienaar doen twijfelen aan de intenties van zijn meester.’

De geest van Versailles is een verhaal dat gemakkelijk leest door de fijne schrijfstijl van de auteur. Uit elke zin blijkt de liefde voor Parijs en muziek, waardoor er veel sfeer wordt gecreëerd. Vanuit de derde persoon, in wisselend perspectief wordt door Arents het originele verhaal herverteld. Moeiteloos neemt ze haar lezers mee naar het Frankrijk van de 17e eeuw, de straten van Parijs en het hof van de Zonnekoning in Versailles. Toch blijft het verhaal enigszins vlak door de wat eendimensionale uitwerking van de hoofdpersonen. Catalina is mooi, heeft een goed hart, maar is ontzettend naïef. Noâm ontdekt moeilijke en confronterende waarheden over zijn afkomst, maar blijft zich gedwee elke keer terugbrengen naar zijn 'meester'. Alle andere mannen in het verhaal vallen vrijwel onmiddellijk voor de schoonheid van Catalina en worden geleid door lust. Er zit zoveel onderdrukking, misleiding en geweld van en tegen Catalina in dit verhaal, dat het wat te veel van het goede wordt. Ook de snelheid waarmee Catalina haar romantische aandacht verlegt van de ene naar de andere man voelt niet helemaal geloofwaardig. 

Na een rustige start en introductie van de personages begint het verhaal zichzelf op een bepaald moment voorbij te lopen. Gedrag van de personages voelt bij vlagen onlogisch omdat de gebeurtenissen zo snel gaan. De romantiek blijft daardoor te oppervlakkig en ook de obsessie voor Catalina voelt uit de lucht gegrepen. De finale is een snelle opeenstapeling van gebeurtenissen waardoor alles chaotisch aanvoelt, maar tegelijkertijd ook wel weer spannend en duister is. 

De geest van Versailles is een hervertelling geworden dat redelijk trouw is gebleven aan het origineel, goed geschreven met een eigen twist en feel, maar dat door de snelheid van gebeurtenissen wat inboet aan geloofwaardigheid.drie sterren

Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het leesexemplaar. Foto auteur © website Hebban

Geen opmerkingen:

Een reactie posten