meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Jo Nesbø - Middernachtzon

maandag 14 maart 2016

Recensie Jo Nesbø - Middernachtzon

Ik had pas geleden de nieuwste van Jo Nesbø gewonnen met een prijsvraag van de Panorama (jawel, het weekblad voor mannen). Jaren geleden heb ik Vleermuisman gelezen van hem, maar het kon me niet zo boeien. Ik denk dat ik op dat moment net iets teveel thrillers had gelezen met een getormenteerde, alcoholistische speurder als hoofdpersoon. Daarna kwam er altijd wel iets dat eerst gelezen moest worden. Maar Middernachtzon is een vrij dun boek, 239 bladzijden, dus kon het er wel even tussendoor. Ik was verrast..

Jo Nesbø Middernachtzon


Middernachtzon is het verhaal van Jon Hansen, huurmoordenaar tegen wil en dank. Het heeft hem niet meegezeten in het leven en hij wordt uiteindelijk een hasj-dealer. Een niet al te grote, want hij wil niet de aandacht trekken van de Visser, de grote drugsbaas uit de regio. Dit gebeurt natuurlijk toch en Jon treedt in dienst van de Visser als huurmoordenaar, iets waar hij helemaal niet goed in blijkt te zijn. Zijn eerste opdracht mislukt, hij belazert de boel en ziet zich gedwongen er vandoor te gaan. Hij belandt uiteindelijk in Finnmark, de meest noordelijke uithoek van Noorwegen. Daar verschanst hij zich onder het pseudoniem Ulf in een verlaten jagershut en wordt geholpen door schoonmaakster Lea en haar zoon Knut. Maar de Visser staat erom bekend dat hij nooit iets laat gaan, dus Jon weet dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat ze hem zullen vinden.

Zoals gezegd is Middernachtzon geen lijvig werk, maar is desondanks heel erg compleet. Wanneer Jon op zichzelf wordt teruggeworpen leert hij zichzelf pas echt kennen. In de verlatenheid van de hut heeft hij alle tijd om na te denken over zijn verleden en de keuzes die hij heeft gemaakt. Wat in eerste instantie een niet al te sympathiek mens lijkt te zijn groeit gedurende het verhaal uit tot iemand die je gaat respecteren en die boven alles de hoop wekt dat het goed met hem zal aflopen. Niet alleen Jon, maar ook Lea en haar zoon Knut komen goed uit de verf. In het dorpje waar Jon is neergestreken staat het leven van haar inwoners in het teken van het geloof. Leven volgens de regels van het Læestadiaanse geloof is belangrijker dan welzijn of geluk. Iets waar Lea alles van af weet, want als de predikant van het dorp heeft haar vader haar ooit tot iets vreselijks gedwongen in naam van het geloof.

De schrijfstijl van Jo Nesbø is vloeiend, maar ook nuchter en lichtelijk ironisch.

"Ik geloofde niet in een leven na de dood, maar in een dood na het leven".

Na het lezen van Middernachtzon was ik verrast en dan wel aangenaam verrast. Ik vond het een goed boek, een compleet verhaal verteld in weinig pagina's. Personen die op een geloofwaardige manier  psychologisch worden uitgediept gecombineerd met een sluimerende spanning verpakt in mooie, nuchtere zinnen.

Jo Nesbø
  
Jo Nesbø Middernachtzon

Jo Nesbø: Middernachtzon (Mere blod)
2016, verschenen bij Cargo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten