meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Anita Terpstra - Samen

maandag 10 oktober 2016

Recensie Anita Terpstra - Samen

Summary Mackenzie trouwt met de ter dood veroordeelde ontvoerder en moordenaar Matt en de grote vraag die ons allemaal bezig houdt is: waarom?
Anita Terpstra Samen Cargo


Samen is inmiddels de vijfde thriller van de Friese auteur Anita Terpstra. In 2009 debuteerde ze met Nachtvlucht, dat werd genomineerd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Thriller Award. Van haar vorige boek Anders zijn inmiddels de vertaalrechten verkocht aan Frankrijk en Duitsland. Drie jaar geleden las ze een krantenartikel over een vrouw die verliefd was geworden op een gevangene en besloot hem te helpen ontsnappen. Voor Anita Terpstra had zo’n vrouw genoeg vlees aan de botten om een verhaal om heen te schrijven. In Samen trouwt Mackenzie met de ter dood veroordeelde ontvoerder en moordenaar Matt Ayers en de grote vraag die ons allemaal bezig houdt is waarom?Mackenzie leidt door haar traumatische verleden een wat zwervend bestaan. Uiteindelijk strijkt ze neer in het kleine stadje Atmore waar ze door haar vrijwilligerswerk in aanraking komt met de plaatselijke gevangenis. Ze ontmoet Matt, met wie ze in eerste instantie correspondeert en later trouwt. Matt zit in death row voor de ontvoering van en moord op diverse jonge vrouwen, maar heeft altijd gepleit onschuldig te zijn. Door zijn opsluiting zijn de ontvoerde vrouwen ook ter dood veroordeeld, ze zijn namelijk nooit gevonden. Dan verdwijnt er weer een vrouw, maar de juridische raderen werken langzaam en Matt’s executiedatum sluipt dichterbij. Mackenzie neemt een drastisch besluit, waardoor het leven van veel mensen totaal overhoop wordt gegooid.

"Hij was mijn alles, mijn toekomst. Ik wist dat als ik nog familie en vrienden had gehad, ze me voor gek zouden verklaren dat ik met hem trouwde, maar dit was mijn eigen keuze, die ik met mijn volle verstand maakte".

Samen is zodanig opgebouwd dat je in het begin dat wat je leest voor waar aanneemt. Totdat, bijna nonchalant midden op de pagina, een plottwist alles wat je tot dan gelezen hebt op losse schroeven zet. Zo’n twist waarbij je de zin drie keer opnieuw leest, om zeker te weten dat wat je net hebt gelezen er ook echt staat. Deze wending vormt het begin van het ware verhaal, want dan wordt het namelijk puzzelen voor de lezer om achter de motieven van Mackenzie te komen. En achter de waarheid natuurlijk.

Anita Terpstra CargoDe gebeurtenissen worden beschreven vanuit het perspectief van Mackenzie, maar er komen ook enkele ontvoerde vrouwen aan het woord. De schrijfstijl van Anita Terpstra is vlot en toegankelijk en door handig gebruik te maken van flashbacks en een briefwisseling tussen Matt en Mackenzie geeft ze de lezer in een korte tijd veel achtergrondinformatie. Daardoor is er geen woord teveel komen te staan en geeft het verhaal de lezer dat echte rollercoaster gevoel. Ondanks het bizarre onderwerp zit de plot strak in elkaar, zijn de personages goed uitgewerkt en is de spanning om te snijden.

Ik heb ook Anders gelezen van Anita en daar was ik al van onder de indruk, maar Samen is echt een geweldige thriller geworden. Een thriller precies zoals deze hoort te zijn, met een goed uitgewerkte plot, geloofwaardige hoofdpersonen, fantastische plottwists en een goed gedoseerde spanningsboog. Kon elk boek maar zo zijn!

Dit boek las ik voor Vrouwenthrillers

Anita Terpstra - Samen
315 blz.
uitgeverij CargoGeen opmerkingen:

Een reactie posten