meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Sabaa Tahir - Vuur en as #1 (An Ember in the Ashes)

maandag 8 februari 2016

Sabaa Tahir - Vuur en as #1 (An Ember in the Ashes)Young Adult is populair, ook bij mij. De trilogie├źn en series verschijnen als paddenstoelen uit de grond, maar het is niet allemaal geweldig goed of vernieuwend. Vaak is het eerste deel van een nieuwe serie dat wel, maar wordt het met de volgende delen lastiger om het oorspronkelijke originele verhaal vast te houden of, in sommige gevallen, er een geloofwaardig einde aan te maken.  Mijn absoluut favoriete YA auteur is Maggie Stiefvater (The Wolves of Mercy Falls, The Raven Cycle). Ik vind haar boeken origineel, prachtig geschreven met realistische karakters en een geloofwaardig slot (Alhoewel ik dat met The Raven Cycle nog moet afwachten). De Angelfall trilogie van Susan Ee en De Grisha boeken van Leigh Bardugo vallen wat mij betreft ook onder de noemer van goede YA Fantasy/Dystopia.

Daartegenover staan de series die zo veelbelovend beginnen, zoals De hongerspelen van Susanne Collins, De labyrintrenner van James Dashner of zelfs de Divergent trilogie van Veronica Roth. Jaren later kun je nog precies navertellen wat er in het eerste boek gebeurde, maar de andere delen zakken wat weg in je geheugen omdat ze minder intrigerend waren dan dat originele eerste deel. Hiertussen in staan De kronieken van de onderwereld van Cassandra Clare, omdat dit een veel langere serie is waarin de hoofdpersonen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.

Gelukkig voor mij (en heel veel anderen) verschijnt er nog steeds goede en originele YA. Zo kan ik erg enthousiast worden over de Water & Vuur serie van Victoria Scott of De 5de golf van Rick Yancey, waarvan ook bij beide het tweede deel van de serie goed in elkaar zit. En dan is er nu een nieuwe “sensatie” in YA- land: De vuur en as serie (trilogie?) van Sabaa Tahir. Dat kon ik natuurlijk niet laten liggen, ik wilde voor mezelf zien of het echt zo fantastisch is als overal op het internet wordt beweerd. Dus las ik Heerschappij van de maskers, het eerste deel. Lees hier mijn recensie.

Sabaa Tahir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten