meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: R.J. Ellory - Broedertwist

maandag 6 februari 2017

R.J. Ellory - Broedertwist

Summary "Het einde van iets is niet altijd het begin van iets anders, soms is het gewoon het einde"
R.J. Ellory Mockingbird Songs De Fontein

Ik ben een grote fan van de boeken van Roger Jon Ellory. Het is niet zo dat ik al zijn werk even goed vind, er zit soms wel eens een boek tussen dat ik wat minder geslaagd vind. Ook heb ik nog niet al zijn boeken gelezen. Wat ik wel heb gelezen vind ik erg divers, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is de prachtige manier van vertellen van deze auteur. Hij gaat altijd de diepte in met zijn karakters en wat sommige auteurs nog niet voor elkaar krijgen met een trilogie bereikt hij altijd in één boek. De personages komen tot leven en tot het einde toe leef je intens met ze mee.

Vol verwachting begon ik aan Broedertwist. Zou het één van zijn mindere verhalen zijn of juist weer een topper?


Te weten dat je de tweede viool speelde als het om de liefde van je ouders ging was één ding; te weten dat je dezelfde plaats innam als het aankwam op het leven dat je voor jezelf had gecreëerd als volwassene was falen op een heel ander niveau

Dit citaat komt van één van de hoofdpersonen, Carson Riggs, en geeft eigenlijk in één zin weer wat er mis is gegaan met deze man en verklaart tegelijkertijd zijn gedrag. Broedertwist zit weer vol prachtige uitspraken, zoals ik inmiddels ben gewend van R.J. Ellory.

De jonge countryzanger Henry Quinn ontmoet in de gevangenis de oudere countryzanger Evan Riggs, die een levenslange straf uitzit voor moord. Evan vertelt niet veel over zichzelf, maar vraagt Henry om een gunst wanneer deze na drie jaar weer een vrij man is. Aangezien Evan voor Henry meerdere malen een redder in nood is geweest belooft hij een brief te bezorgen bij Evan’s dochter Sarah. Een dochter die Evan nooit heeft gezien en waarvan hij ook niet weet waar ze is. Hij stuurt Henry naar Calvary, in Texas, waar Evan’s broer Carson als sinds jaar en dag de sheriff en heer en meester is. Henry’s belofte lijkt eenvoudig na te komen, maar al na één ontmoeting met Carson Riggs beseft Henry dat dit nog wel eens heel lastig zou kunnen worden. Dat Carson hem duidelijk niet van plan is een helpende hand te bieden maakt Henry alleen maar meer vastbesloten zijn belofte gestand te doen. Ook de inwoners van het kleine stadje lijken niet bereid hun mond open te doen, alleen in de eigenwijze Evie Chandler vindt Henry een bondgenoot.

Terwijl Henry samen met Evie verbeten probeert te achterhalen waar Sarah is, vertelt Ellory het verhaal van William en Grace Riggs, hun zonen Carson en Evan en het buurmeisje Rebecca Wyatt. Tussen de serieuze Carson, de rusteloze Evan en de mooie, energieke Rebecca ontstaat een levenslange vriendschap; een vriendschap die het leven van alle drie blijvend zal bepalen. Carson houdt van Rebecca, maar Evan ook en Rebecca houdt van hen allebei. Terwijl Carson zoekt naar stabiliteit en in Calvary zijn thuisbasis ziet, trekt Evan met zijn muzikale talent de wereld in en onttrekt zich zo aan elke verantwoordelijkheid.

"Liefde groeide niet, en had dat nooit gedaan, door afwezigheid"


Broedertwist is klein van opzet, het verhaal blijft in en om de kleine gemeenschap Calvary met als hoofdpersonen de gezinsleden van de familie Riggs. William en Grace waren nuchtere, maar liefhebbende ouders. Toch begint de lezer steeds meer het gevoel te bekruipen dat er ergens in dit gezin, tussen de broers wellicht, iets vreselijk mis is gegaan. Hoe is het mogelijk dat Carson al zo lang sheriff is en waarom lijkt hij alle inwoners zo in zijn greep te houden? Wat staat er in de brief aan Sarah en waar is Rebecca? Dit zijn vragen die niet alleen de lezer bezig houden, maar ook Henry Quinn, die in zijn zoektocht naar de waarheid tegelijkertijd zichzelf beter leert kennen.

De personages zijn weer tot in de puntjes uitgewerkt in dit boek. Zelfs de personen in de bijrollen krijgen met enkele pennenstreken de juiste achtergrond dat bijdraagt aan de geloofwaardigheid van het geheel. Het gezin Riggs, en dan vooral Carson en Evan en buurmeisje Rebecca zijn de sterren in Broedertwist. Samen met de broeierige beschrijvingen waande ik me als lezer midden in het bekrompen Calvary in Texas.

Geen bloederige toestanden of op het puntje van je stoel spanning in deze literaire thriller van Ellory, maar een familiedrama met verstrekkende gevolgen als een steen in een vijver die steeds grotere cirkels maakt. Ik realiseer me dat ik bevooroordeeld ben, maar toch zou iedereen in zijn leven een keer kennis gemaakt moeten hebben met de prachtige manier van schrijven van R.J. Ellory, Broedertwist is beslist groots in zijn eenvoud.

"Het einde van iets is niet altijd het begin van iets anders, soms is het gewoon het einde".

R.J. Ellory - Broedertwist (Mockingbird Songs)
432 blz.
De Fontein uitgevers, 2016
ISBN:9789026138997

Broedertwist heb ik gelezen voor Vrouwenthrillers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten