meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Clare Mackintosh - Mea Culpa

zondag 21 mei 2017

Recensie Clare Mackintosh - Mea Culpa

Summary Recensie Clare Mackintosh - Mea Culpa
Clare Mackintosh Mea Culpa De Fontein uitgevers

Mea Culpa is het debuut van de Engelse Clare Mackintosh. Het boek stond al wel een poosje op mijn lijstje, maar doordat mijn bibliotheek het niet heeft aangeschaft raakte het lezen ervan wat op de achtergrond. Afgelopen april kreeg ik de kans de auteur te ontmoeten en haar tweede thriller, Ik zie jou, vooruit te lezen. Na het interview was ik heel erg nieuwsgierig geworden naar Mea Culpa en eindelijk heb ik het gelezen. En nu kan ik alleen maar denken, had ik dat maar veel eerder gedaan!


Zijn moeder laat zijn hand maar heel even los, maar dan is het al te laat. De vijfjarige Jacob wordt doodgereden wanneer hij onverwacht de straat oprent, waarna de bestuurder van de auto ervandoor gaat. Het leven van Jenna Gray is vanaf dat moment onherroepelijk veranderd. Om de herinneringen te ontvluchten strijkt ze neer in een klein kustdorpje in Wales waar ze niet zozeer een nieuw leven hoopt op te bouwen als wel haar hoofd boven water probeert te houden. In Bristol wordt Jacob’s dood behandeld als een vluchtmisdrijf en inspecteur Ray Stevens en zijn assistente Kate Evans leiden het onderzoek. Het spoor is echter al snel koud en de weinige aanwijzingen die er zijn leveren geen concrete aanknopingspunten op. Wanneer het bevel van hogerhand komt dat de zaak beschouwd moet worden als onopgelost kan Ray zich daar maar moeilijk bij neerleggen. Onder druk van zijn collega besluit hij dan ook onder de radar verder te blijven werken aan de zaak.

Mea Culpa is zoals gezegd het debuut van de Engelse Clare Mackintosh. Ze is zelf jarenlang politieagente geweest en kan putten uit eigen werk- en levenservaring. In het eerste deel van het boek werkt de auteur rustig aan de opbouw van het verhaal en het neerzetten van de karakters. Ook wordt er een overtuigend sfeerbeeld geschetst van het leven in het kleine pittoreske kuststadje Penfach in Wales. Jenna komt tot leven en als lezer merk je al snel dat ze geen heel gemakkelijk leven heeft gehad. Ze is veel op zichzelf, heeft aan weinig genoeg en probeert verschillende pijnlijke gebeurtenissen een plek te geven in haar leven.

Ik ben zo lang onzichtbaar geweest en wat ben ik nu? Een beeldhouwer die niet boetseert. Een moeder zonder kind.” 

Het eerste deel kabbelt een beetje, tot aan de laatste bladzijde, waar een gigantische plottwist bijna een aardverschuiving veroorzaakt. Ik denk dat ik zeker een paar minuten lang naar de bladzijde heb zitten kijken omdat ik niet kon geloven wat ik net had gelezen. De twist is een fraai staaltje van subtiele misleiding, waarbij niet zozeer de auteur maar meer de lezer zichzelf misleidt. Wat eerst alleen maar een wat unheimisch gevoel gaf verandert daarna opeens in een enorme spanningsboog. En dan kabbelt het tweede deel van het boek opeens niet meer. Als lezer ben je volledig het spoor bijster, wat is waar? Wie is er eigenlijk nog te vertrouwen?

De Fontein uitgeversDe manier van schrijven van Clare Mackintosh is sfeervol en meeslepend. Zeker in het tweede stuk van het boek is het bijna niet meer mogelijk om het weg te leggen. Doordat je zo op het verkeerde been bent gezet wil je als lezer alleen nog maar weten hoe de plot in elkaar steekt en waar je onderweg dan de boot hebt gemist. Het tweede deel is spannend en een paar kleinere plotwendingen zetten de boel verder op zijn kop. Clare Mackintosh heeft met Mea Culpa een fantastisch debuut geschreven en ik ben zo blij dat ik het – eindelijk- heb gelezen.


Clare Mackintosh - Mea Culpa (I Let You Go)
384 blz
De Fontein uitgevers
ISBN: 9789026137730

Geen opmerkingen:

Een reactie posten