meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Lieve van den Berg - Reizende poefjes

maandag 3 juli 2017

Recensie Lieve van den Berg - Reizende poefjes

Summary Reizende poefjes is het 8e boek uit het Boek 10 project van 2017 van Godijn Publishing.
Lieve van den Berg, Reizende poefjes, Boek 10, Godijn Publishing

Reizende poefjes is het achtste boek uit het Boek 10 project van 2017 van Godijn Publishing. Auteur Lieve van den Berg maakte deel uit van een aantal schrijfgroepen en schreef korte verhalen die gepubliceerd werden in bundels. Een vervolg daarop is het schrijven van haar eerste jeugdboek Reizende poefjes, waarvoor haar kleinkinderen de inspiratiebron zijn geweest.
Met dank aan Godijn Publishing en Nienke Pool voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Wanneer broer en zus Pol en Polleke Grasspriet bij oma logeren spelen ze bij het haarvuur met de twee poefjes. Pol ligt erop en Polleke sleurt hem aan zijn benen door de kamer. Plotseling stijgen de poefjes op en verdwijnen door het raam de wijde wereld in. Polleke is verdrietig, oma vreselijk ongerust, maar Pol beleeft spannende avonturen. Allereerst komt hij terecht in het land van de wrede koning Barbaro waar hij in de gevangenis belandt en de reus Gigantus ontmoet. Ondertussen is thuis Polleke vastbesloten haar broer zelf te gaan zoeken. Met twee oude poefjes probeert ze net als haar broer te vliegen. Dit lukt en voordat ze het weet is ze in Luilekkerland aangekomen. Dit klinkt heel gezellig, maar toch is Polleke in gevaar. Samen met Gigantus en vogel Gijs probeert Pol te ontsnappen aan koning Barbaro, want hij wil weer naar huis en hij moet natuurlijk ook nog zijn zusje redden.

Wat betreft het verhaal, het lettertype en de uitstraling van het boek is Reizende poefjes geschikt voor het jongere basisschoolkind dat wel al aardig kan lezen. Toch staan er veel moeilijke woorden in de tekst waardoor er wellicht op een oudere doelgroep wordt gemikt, maar voor hen is het verhaal dan wat te eenvoudig. Ik denk dat Reizende poefjes wel heel erg geschikt is om voor te lezen; ouder en kind kunnen dan direct de lastige woorden bespreken

Het boek zit boordevol fantasie en magie. Broer en zus Grasspriet beleven verschillende avonturen in het land van koning Barbaro. Reuzen, een heks, prinsessen, Holle bolle Gijs en het koekmannetje geven allemaal een sprookjesachtig gevoel aan het boek. Daarbij heeft de auteur ook zelf leuke dingen verzonnen zoals suikerspinbomen met spinnen die snel een suikerspin kunnen maken. Het is best een dik boek, maar er gebeurt continue van alles waardoor de aandacht voortdurend wordt vastgehouden. Om weer thuis te kunnen komen moet het gezelschap als laatste door het land van Minecraft. Persoonlijk, en dat is echt een kwestie van smaak, vind ik dit onderdeel niet passen bij de algehele sfeer in het boek. Minecraft is natuurlijk bij kinderen op dit moment erg populair, maar het valt wat mij betreft uit de toon bij de rest van het verhaal.

Reizende poefjes is een magisch en fantasierijk boek voor jongere kinderen, heel erg geschikt om samen te lezen met je (klein)kind. Lieve van den Berg schrijft op een manier die erg eigentijds aandoet, ook hierin zal ze geïnspireerd zijn door haar kleinkinderen. Jammer van de taalfoutjes die zijn achtergebleven in het boek, maar die kunnen er bij een tweede druk wellicht uit gevist worden.

En Lieve, bedankt voor je persoonlijke boodschap in het boek, dat heb ik zeker gedaan!


Reizende poefjes, Godijn Publishing, Boek 10

Lieve van den Berg - Reizende poefjes
194 blz.
Godijn Publishing
ISBN: 9789492115317

Geen opmerkingen:

Een reactie posten