meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: Een goede zoon - You-Jeong Jeong

maandag 6 april 2020

Recensie: Een goede zoon - You-Jeong Jeong

Summary Puur voor mijn plezier las ik Een goede zoon van de Zuid Koreaanse You-Jeong Jeong.

Recensie door De boekenfabriek van Een goede zoon geschreven door You-Jeong Jeong en uitgegeven bij Cargo
    You-Jeong Jeong

 Een goede zoon 
(종의 기원)

334 blz. 
ISBN: 9789403158105
2019 © Cargo

 'Ik zweer dat ik mijn best heb gedaan me aan haar regels te houden. Maar soms begreep ik niet wat het inhield. Ik begreep niet dat bepaalde gedragingen vielen onder dezelfde regel.'






Een goede zoon van de Koreaanse auteur You-Jeong Jeong vertelt het verhaal van de 25-jarige Yu-Jin. Hij woont met zijn Moeder en zijn geadopteerde broer Hae-Jin in een appartement in Gundo, Zuid-Korea. Na een onrustige nacht wordt hij wakker van een metalige geur om vervolgens te ontdekken dat zijn bed en ook hijzelf doordrenkt zijn van het bloed. Hij volgt de bloedsporen en vindt het lichaam van zijn moeder met een doorgesneden hals op de keukenvloer. Yu-Jin heeft in eerste instantie geen enkele herinnering aan de voorafgaande avond en nacht. Aangezien de weinige aanwijzingen toch naar hem leiden besluit Yu-Jin het lichaam van zijn moeder te verstoppen om zichzelf wat tijd te geven om uit te zoeken wat er gebeurd is.

Wanneer er meer herinneringen terug komen leert de lezer Yu-Jin beter kennen. Hij blijkt een zorgenkindje te zijn, slikt zware medicijnen om zijn epilepsie onder controle te houden en heeft regelmatig sessies bij zijn Tante, die psychiater is. Al snel wordt duidelijk waarom Moeder en Tante constant met een hoofdletter worden geschreven, zij spelen een grote rol in het leven van Yu-Jin. De grens tussen beschermen en verstikken blijkt flinterdun en Yu-Jin wil niets liever dan zich ontworstelen aan het voortdurende toezicht van zijn dominante moeder en tante. Wanneer er dankzij het lezen van zijn moeders dagboek meer herinneringen boven komen, niet alleen van de dagen voor de moord, maar ook van jaren geleden, wordt de sfeer in het boek steeds donkerder. Yu-Jin blijkt zo'n onbetrouwbare verteller dat ook voor de lezer de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid soms lastig te duiden is.

Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Yu-Jin en is opgedeeld in vier delen, waarbinnen geen verdere hoofdstukindeling is aangebracht. Het eerste deel leunt vooral op het schokeffect van de moord en leest wat verwarrend en afstandelijk. Vanaf het tweede deel begin je als lezer mee te leven met Yu-Jin en wordt de rol van de andere personages duidelijker. Vanaf het derde deel begint het verhaal te kantelen en voel je als lezer toch wel heel duidelijk dat er iets niet helemaal klopt. De sfeer in het boek wordt beklemmender naarmate de tijd voor Yu-Jin opraakt. En hoewel er geen sprake is van meerdere plotwendingen is de uitkomst van de uiteindelijke plot toch behoorlijk schokkend.

"Ik was alles te weten gekomen wat er te weten viel en had alle antwoorden gekregen die ik kon krijgen. Ik moest een besluit nemen".

You-Jeong Jeong, CargoYou-Jeong Jeong (1966) komt uit Zuid-Korea en werkte jarenlang als verpleegster voordat ze zich volledig op het schrijven richtte. Ze won diverse literaire prijzen en wordt in haar vaderland inmiddels beschouwd als de Koreaanse Stephen King. Een goede zoon is haar vierde boek, maar de eerste die is vertaald naar het Engels en van daaruit naar het Nederlands. Ondanks de soms tongbrekende namen komt er niet veel van de Koreaanse cultuur terug in het boek. Wat dat betreft had Een goede zoon zich ook elders kunnen afspelen.

Een goede zoon is na een ietsjes stroeve start een boek dat je echt niet meer weg wilt leggen en bewijst dat ook een verhaal met weinig personages, locaties of actie een diepe indruk achter kan laten.



foto auteur © Cargo



Geen opmerkingen:

Een reactie posten