meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: Stilleven - Marieke Damen

maandag 15 juni 2020

Recensie: Stilleven - Marieke Damen

Summary Ik mocht Stilleven lezen, het debuut van Marieke Damen in de leesclub van Vrouwenthrillers.

Recensie van De boekenfabriek over Stilleven van Marieke Damen, uitgegeven door LetterRijn

Marieke Damen

Stilleven

250 blz.

ISBN: 9789491875984

© 2020 LetterRijn


“Niemand zou tussen ons komen. Geen vriendinnen, geen kinderen, en zeker geen mannen. We hadden een belofte”

Leesclub


Vrouwenthrillers organiseerde een leesclub met Stilleven, het debuut van Marieke Damen. Ik vind de cover echt geweldig, het is er zo eentje die direct de aandacht trekt. Ook de achterflap klinkt interessant waardoor ik graag met deze leesclub wilde meedoen.


Niet genoeg boeken


Na het schrijven van een aantal kinderboeken en diverse publicaties van spannende verhalen maakt Marieke Damen met Stilleven haar thrillerdebuut. Ze is zelf een veellezer en als kind lag ze regelmatig met een zaklamp onder haar bed stiekem te lezen, ondertussen bang dat de bibliotheek niet genoeg boeken zou hebben voor haar.


De moeilijke en traumatiserende omstandigheden waaronder de zusjes Monica en Manuela zijn opgegroeid heeft een band gesmeed voor het leven. Toch is er een breuk ontstaan en hebben zij elkaar al twintig jaar niet meer gezien of gesproken. De volwassen Monica is inmiddels kunstenares en probeert haar hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden, de gebeurtenissen van vroeger hebben hun sporen bij haar nagelaten. Wanneer ze opeens door Manuela wordt benaderd met het verzoek om haar portret te schilderen kan Monica haar geluk niet op. Is dit dan eindelijk het moment waarop hun jeugddroom werkelijkheid gaat worden?


“Niemand zou tussen ons komen. Geen vriendinnen, geen kinderen, en zeker geen mannen. We hadden een belofte”

Onbetrouwbare verteller


Hoofdpersoon in Stilleven is de ik-verteller, Monica. Door het verzoek van haar zus om haar portret te schilderen wordt het verleden weer opgerakeld. In flashbacks worden intens zware jeugdherinneringen opnieuw beleefd. Het verhaal verspringt in chronologische volgorde van het heden naar het verleden waardoor de lezer inzicht krijgt in een beslissende periode in het leven van beide zussen. Opgroeien in een disfunctioneel gezin met problemen als alcohol- en drugmisbruik, mishandeling en criminaliteit heeft voor nogal wat bagage gezorgd in Monica’s rugzak. Het wordt al snel duidelijk dat de volwassen Monica psychisch wat labiel in het leven staat en dit maakt van haar een onbetrouwbare verteller. Stilleven is het verhaal van Monica en Manuela, alle andere aanwezige personages doen minder ter zake en blijven meer op de achtergrond. Dit is niet erg, hoewel de passieve rol die de school inneemt soms onbegrijpelijk en niet helemaal realistisch aandoet.Marieke Damen, debuut Stilleven bij LetterRijn

De schrijfstijl van Damen is ontzettend fijn om te lezen en ze houdt het tempo hoog. Korte hoofdstukken worden vaak met een kleine cliffhanger afgesloten waardoor de spanning steeds verder oploopt. De sfeer is beklemmend en als lezer voel je continu dat gevoel van naderend onheil. Het blijft lange tijd goed verborgen waar het verhaal heengaat en wanneer de plot dan eindelijk wordt blootgelegd is deze verbijsterend en schokkend. De combinatie van thema’s die worden uitgewerkt in het boek zijn op zich niet onbekend in thrillers, de manier waarop de auteur deze heeft uitgewerkt verdient zeker een groot compliment. Nergens vliegt het verhaal uit de bocht en is de mate van wreedheid goed gedoseerd, waardoor je als lezer werkelijk elk woord gelooft van de ontwrichtende gebeurtenissen in de jeugd van Monica en Manuela.


Stilleven is een intrigerende en voortreffelijk uitgewerkte psychologische thriller, een debuut waar de auteur trots op mag zijn.Deze recensie is ook verschenen op de site van Vrouwenthrillers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten