meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Blogtour Stuart Neville - Het bloed kruipt

donderdag 15 september 2016

Blogtour Stuart Neville - Het bloed kruipt

Summary Strakke psychologische thriller, subtiel, donker en verontrustend.
Stuart Neville Het bloed kruipt AW Bruna

Als onderdeel van de blogtour georganiseerd rondom het boek Het bloed kruipt (Those We Left Behind) ontving ik van AW Bruna een vooruitleesexemplaar. Na de aftrap door AW Bruna zelf zullen 10 bloggers 10 dagen lang aandacht besteden aan het boek op hun blog. Wil je weten welke bloggers meedoen, kun je dat hier nakijken. En dat wil je weten, want de uitgever heeft een toffe winactie aan de tour gekoppeld. Iedere blog bevat één geheime letter, verwerkt in de tekst van de blog, die samen een geheime code vormen. De eerste drie lezers die de code weten te ontdekken en deze mailen naar lise.notenboom@awbruna.nl winnen een exemplaar van Het bloed kruipt. Dus lees vooral verder om de volgende letter in mijn recensie te vinden.De Ierse auteur Stuart Neville heeft al een indrukwekkend rijtje met titels achter zijn naam staan, waaronder de Jack Lennon serie. Met een award en enkele nominaties op zak is het eigenlijk merkwaardig dat Het bloed kruipt het eerste boek van zijn hand is dat is vertaald naar het Nederlands. Het vormt tevens de start voor een nieuwe serie met DCI (Detective Chief Inspector) Serena Flanagan in de hoofdrol; in Engeland is inmiddels het tweede deel verschenen.
Stuart Neville Het bloed kruipt

Zeven jaar geleden bekende de 12-jarige Ciaran Devine de moord op zijn pleegvader, een bekentenis waarmee hij zijn oudere broer Thomas een veel zwaardere straf bespaarde. DCI Serena Flanagan nam deze bekentenis af nadat ze dagenlang geprobeerd had zijn vertrouwen te winnen in de hoop dat hij zijn verklaring zou wijzigen. Ciaran komt op vrije voeten en wordt toegewezen aan reclasseringsambtenaar Paula Cunningham die de zware taak krijgt om hem te helpen zijn plek te vinden in een maatschappij die hem inmiddels volkomen vreemd is. Al snel ontdekt ze dat het overwicht dat Thomas heeft op zijn jongere broer onnatuurlijk groot is en begint ze zich af te vragen wat er destijds precies is gebeurd. Ze neemt contact op met Serena om meer inzicht te krijgen in het verleden van beide broers. En dan is er ook nog Daniel, het enige overgebleven familielid van het pleeggezin, die in zijn jacht naar de waarheid geobsedeerd raakt door Ciaran en hem niet met rust kan laten. Het duurt niet lang voordat alle betrokkenen in elkaar verstrikt raken en de belangrijkste vraag lijkt te worden wie er nog heelhuids uit de strijd zal kunnen komen.

Het bloed kruipt is een rasechte psychologische thriller, donker en verontrustend. De karakterbeschrijvingen van de hoofdpersonages zijn erg sterk, stuk voor stuk zijn ze gelaagd en bijzonder geloofwaardig. De getraumatiseerde broers Ciaran en Thomas hebben een moeilijke start gehad in het leven en een groot deel van hun jeugd doorgebracht in pleeggezinnen en tehuizen. Dit heeft geleid tot een relatie tussen die twee die niet helemaal prettig aanvoelt. Thomas stelt zich extreem beschermend op ten aanzien van Ciaran, die zich na zijn vrijlating geen raad weet zonder de sturing van zijn broer. Waar Ciaran heel kwetsbaar en loyaal is, is Thomas juist continue boos en paranoïde.

Thomas is nooit met zijn gedachten bij fijne dingen. Hij is rusteloos. Zijn vingers tikken tegen zijn bovenbenen en zijn schoenzolen schrapen door het dunne laagje zand op het beton aan hun voeten”.

Er is meer aan de hand tussen de broers dan wederzijdse afhankelijkheid. Heel subtiel voert de auteur de lezer door de obsessies en de geheimen die aan de basis liggen van hun gecompliceerde band. Aan de hand van korte flashbacks legt Neville het verleden bloot van de broers, waardoor langzaam  inzicht onstaat in hoe hun persoonlijkheden zich hebben gevormd.

“ ‘Ciaran, meekomen’, zei Thomas. Ciaran aarzelde geen seconde”.

Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham raakt ervan overtuigd dat Ciaran’s resocialisatie stukken vlotter zou verlopen wanneer Thomas niet zo nadrukkelijk in beeld zou zijn. DCI Serena Flanagan, die nog worstelt met de naweeën van haar borstkanker operatie, heeft nog steeds dat onderbuikgevoel ten aanzien van Ciaran's verklaring destijds. Uiteindelijk is Daniel Rolston de katalysator die gebeurtenissen in gang zet waar geen van de betrokkenen nog invloed op lijkt te hebben. Thomas ontspoort, Ciaran volgt en Paula en Serena rennen achter de feiten aan.

Het bloed kruipt is een donkere, strakke thriller, waarbij de auteur alle touwtjes stevig in handen houdt en de gebeurtenissen nergens uit de bocht laat vliegen. Alles lijkt af te stevenen op een catastrofe en wanneer dit uiteindelijk gebeurt is dit schokkend en roept het veel emotie op. Kan de cirkel van geweld eigenlijk wel succesvol doorbroken worden?                                                                                                         
Ik heb dit boek verslonden, het is precies het type thriller waar ik erg van hou. De plot, de uitstekende karaktertekeningen van de hoofdpersonen en de
onderhuidse dreiging maken dit boek tot een echte topper in het genre.
Stuart Neville- Het bloed kruipt

Stuart Neville - Het bloed kruipt (Those We Left Behind)  
AW Bruna uitgevers,  2016
339 blz.

2 opmerkingen:

  1. En we hebben weer een letterrr. Mooie recensie Anneke! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank jullie wel dames, ben benieuwd naar die van jullie. Wordt dat een duo-recensie?

      Verwijderen