meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Francesca Haig - Hemelvuur

maandag 19 september 2016

Recensie Francesca Haig - Hemelvuur

Summary Hemelvuur geeft, na een trage start, een veelbelovende basis voor het slot
Francesca Haig Hemelvuur AW Bruna


Hemelvuur is het tweede deel van de Fire Sermon trilogie van Francesca Haig. Een tweede deel in een trilogie is vaak een lastige omdat het een brug moet slaan tussen het begin van de gebeurtenissen en het geloofwaardig inzetten van de slotfase. De lezer moet meer achtergrondinformatie krijgen, maar er moet nog wel voldoende actie zijn om het boek boeiend te laten zijn. En om de lezer nieuwsgierig te houden moet het verhaal het liefst met een cliffhanger eindigen. Geen gemakkelijke taak dus.

Is Francesca Haig daar in geslaagd? Om geen totaal nietszeggende recensie te schrijven bevat deze wel wat spoilers uit het eerste deel.
Het boek gaat verder waar Vuurpreek is geëindigd. Na de dramatische gebeurtenissen op het eiland en in de silo zijn Cass, Piper en Zoe op de vlucht. Ze proberen weer de aansluiting te zoeken bij het uit elkaar gevallen verzet en maken nieuwe plannen die vooral worden ingegeven door de visioenen van Cass. Onder leiding van Zach werken de Alfa’s gestaag verder aan hun oplossing voor het tweelingen probleem. De Omegakampen worden omgebouwd tot grote reservoirs met tanks waar uiteindelijk alle Omega’s in opgeruimd kunnen worden in een soort van eeuwige slaaptoestand.
Met Cass gaat het slecht, ze is ernstig aangeslagen door alle tegenslag en voelt zich schuldig en verantwoordelijk. Tegelijkertijd lijken haar visioenen steeds erger te worden en dat is geen goed nieuws, want vele Zieners worden uiteindelijk “gek” van hun eigen visioenen. Piper en Zoe nemen haar mee naar Sally, hun informele pleegmoeder en een belangrijk oud verzetsstrijdster. Ze richten hun pijlen nu voornamelijk op het Elders, van wiens bestaan Cass steeds meer overtuigd raakt. Met hulp uit onverwachte hoek vinden ze oude documenten waar melding wordt gemaakt van de Ark: een ondergrondse plek waar belangrijke mensen uit het Ervoor zich nog jarenlang hebben schuilgehouden en probeerden te werken aan een oplossing voor de verwoeste wereld. Cass krijgt visioenen over de Ark waarin duidelijk wordt dat haar broer Zach de locatie ervan al heeft gevonden. En ook hij heeft zijn aandacht gericht op het Elders. Cass, Piper en Zoe zullen de Ark moeten vinden om te voorkomen dat de geschiedenis zich gaat herhalen.

Hemelvuur geeft ons veel antwoorden op vragen over het Ervoor en hoe het is gekomen dat de wereld tot as is vergaan. Tegelijkertijd geeft dit deel ook hoop voor een toekomst in de vorm van de Elders. Zijn er ergens op de wereld nog meer mensen die het hebben overleefd die tot bondgenoten kunnen worden gemaakt? Hebben zij wellicht kennis om weer een wereld op te bouwen gebaseerd op gelijkheid en hebben zij misschien een antwoord op het tweelingen probleem? De dromen van Cass blijven haaks staan op de ideeën van de Raad die een toekomst nastreven waarin alleen maar plaats is voor perfectie.


“ ‘Wat voor nut is er ooit uit het Ervoor gekomen? Het enige wat we zeker weten over deze mensen is dat zij, en hun machines, de wereld verwoestten. Zij hebben dit allemaal veroorzaakt. Wat kan deze Ark ons bieden, behalve meer machines?’ Maar we wisten allemaal wat hij echt bedoelde , als hij sprak over de verwoeste wereld: ons”.

Ook Hemelvuur vraagt weer het nodige doorzettingsvermogen van de lezer. Het verteltempo ligt in het eerste gedeelte weer erg laag en het duurt vrij lang voor nieuwe gebeurtenissen zich ontvouwen. In het eerste stuk ligt de nadruk vooral op het door ontwikkelen van de personages. Zo krijgt Zoe een duidelijker gezicht en krijgt de lezer meer inzicht in de personages van Piper en het raadslid de Ceremoniemeester. Centraal blijft Cass, ze krijgt meer en meer het gevoel dat ze wordt voortgesleept in de gebeurtenissen zonder dat ze er vat op krijgt. Ze blijft ook veel moeite houden met de consequenties van gedrag dat nodig is om een verandering te kunnen forceren. Een stad veroveren gaat nu eenmaal niet zonder geweld en zonder een “leger”, wat betekent dat er mensen zullen sterven. Enerzijds weet ze dat deze acties nodig zijn, aan de andere kant kan ze de gevolgen daarvan niet accepteren. Het is belangrijk dat Cass hier voor zichzelf een weg in vindt, want wanneer ze een betere wereld tot stand wil brengen zullen er offers gebracht moeten worden. 

Ondanks de trage start heb ik Hemelvuur toch met plezier uitgelezen. De thematiek blijft boeiend en er zijn duidelijke parallellen te trekken naar de concentratiekampen in de WOII en de rassensegregatie tijdens de Apartheid. In dit deel worden verschillende opties gegeven voor het oplossen van het tweelingen probleem en belooft een nieuwe sterke bondgenoot nieuwe mogelijkheden. Ik ben erg benieuwd voor welke afloop Francesca Haig gaat kiezen en of het haar gaat lukken de trilogie geloofwaardig te houden.


Zowel van Vuurpreek als Hemelvuur heb ik van uitgever AW Bruna een recensie exemplaar toegestuurd gekregen, mijn dank daarvoor is groot. Bij dit boek hoort ook een toevoeging in de vorm van een boekentag:

Omega: een ondergewaardeerd boek die zeker de moeite waard is
Alfa: het beste boek uit je favoriete serie

Mijn Alfa is The Dream Thieves van Maggie Stiefvater uit de serie The Raven Boys. Deze serie is tegelijkertijd mijn Omega. De serie bestaat uit vier delen, waarvan er maar twee zijn vertaald naar het Nederlands. Voor mij is dit onbegrijpelijk want ik vind dit één van de beste YA series die ik ooit heb gelezen. Er zit altijd iets magisch in haar boeken, haar personages zijn volledig uitgewerkt en haar schrijfstijl is prachtig.


Francesca Haig - Hemelvuur, The Fire Sermon #2 (Map of Bones)
350 blz
AW Bruna uitgevers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten