meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Jess Kidd - De laatste riten

maandag 12 december 2016

Recensie Jess Kidd - De laatste riten

Summary Een Ierse Heathcliff en hilarische geesten in De laatste riten
Jess Kidd De laatste riten HarperCollins
De zesentwintigjarige Mahony groeit op in een weeshuis. Wanneer één van de zusters overlijdt, ontvangt hij een envelop met daarin een foto van een jong meisje met een baby op haar arm. Op de achterkant staat geschreven dat het meisje zijn moeder is, Orla Sweeney, en dat ze destijds weggejaagd is uit haar geboortedorp Mulderrig vanwege haar losbandige gedrag. Mahony wil weten waar zijn wortels liggen en vertrekt naar het kleine stadje op het Ierse platteland om uit te zoeken wat er met zijn moeder is gebeurd en of ze nog leeft.


Mahony’s komst zet het stadje behoorlijk op zijn kop en niet in de laatste plaats vanwege zijn opmerkelijke verschijning.

Ze hebben nog nooit zo iemand gezien: een Ierse Heathcliff. Een en al vervloeking en donderwolken, donkere passie en furie. De vrouwen kijken hem na tot hij uit het zicht verdwijnt, want hij is even onweerstaanbaar als het weer”.

Al op jonge leeftijd ontdekt Mahony dat hij de doden kan zien en dat hij soms zelfs met ze kan communiceren. Niet alleen de levenden zijn van slag door Mahony, ook de doden. Het is duidelijk dat de inwoners van Mulderrig meer weten dan ze loslaten, toch weet Mahony enkele medestanders te vinden zoals de eigenzinnige ex-actrice Mrs. Cauley en haar hospita en verzorgster Shauna. Ze proberen op bijzondere manieren het mysterie te ontrafelen en dat blijkt helemaal niet zonder gevaar te zijn voor de betrokkenen.

Naast Mahony voert de auteur tal van personages op die in meer of mindere mate van belang zijn voor de ontwikkeling van de plot. Deze personen zijn stuk voor stuk zo kleurrijk dat het de lezer geen moeite zal kosten ze uit elkaar te houden. Dat Mahony de geesten van de doden kan zien wordt nergens toegelicht of verklaard, maar deze opmerkelijke gave is wel van grote invloed op het verhaal. De doden zijn Mahony een stuk gunstiger gezind dan de meeste levende inwoners van Mulderrig en zorgen voor veel humoristische situaties. Het verhaal in het heden, de jaren 70, wordt afgewisseld met flashbacks naar Orla. Stukje bij beetje komt de lezer te weten wat er met haar is gebeurd en waar ze nu is.

Jess Kidd Himself HarperCollonsDe laatste riten is het debuut van de Britse Jess Kidd. Ze doceert creatief schrijven, waar ze zelf ook een doctorsgraad in heeft gehaald. Haar volgende boek is al in de maak en zal volgend jaar verschijnen. Dit boek is er beslist niet één waarvan er dertien in een dozijn passen. Het bovennatuurlijke, de typische sfeer van een klein Iers stadje, de opmerkelijke karakters en het prachtige proza van Jess Kidd zorgen samen voor een bijzondere leeservaring. Of dit een echte thriller genoemd kan worden is wellicht twijfelachtig, maar een prima leeservaring is het zeker!

Deze recensie is ook verschenen bij Vrouwenthrillers.


Jess Kidd
De laatste riten (Himself) 
352 blz.
HarperCollins Holland
ISBN: 9789402717501

Geen opmerkingen:

Een reactie posten