meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Nele Neuhaus - Moordvrienden

zondag 18 december 2016

Recensie Nele Neuhaus - Moordvrienden

Summary Ik las Moordvrienden, mijn eerste Nele Neuhaus

Nele Neuhaus Moordvrienden Uitgeverij Q Nele Neuhaus behoeft nauwelijks nog enige introductie, al jaren is ze een bekende naam in het schrijversland. Naast haar succesvolle jeugdboeken over paarden is ze vooral bekend geworden met de serie rondom Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff. Neuhaus bracht de eerste twee delen uit in eigen beheer, voordat ze met het derde deel doorbrak bij een grote uitgeverij. Sneeuwwitje moet sterven was tevens het eerste deel dat in het Nederlands werd vertaald, wat verklaart dat de serie die intussen zeven delen telt, niet in de juiste volgorde op de Nederlandse markt terecht is gekomen. Moordvrienden speelt zich af in de Taunus, een berggebied in Duitsland waar de auteur zelf ook woont.
In de dierentuin in Kronberg wordt een menselijke hand gevonden tussen het voer van de olifanten. Al snel wordt het lijk van de eigenaar in het weiland ertegenover gevonden met nog meer missende ledematen. De eigenaar van de dierentuin, Christoph Sander, maakt zich grote zorgen want hij heeft de dode herkend. Het is Hans Ulrich-Pauly, de plaatselijke principiële milieuactivist, geliefd én gehaat door velen. Aan rechercheur Pia Kirchhoff en haar meerdere Oliver von Bodenstein de taak om uit de wirwar van potentiële daders de juiste te vinden.

Voor mij persoonlijk was Moordvrienden de eerste kennismaking met het werk van Nele Neuhaus. Niet gehinderd door of gezegend met enige voorkennis heb ik het kunnen lezen als een op zichzelf staand boek en dat was uiteindelijk prima te doen. Wel was ik na twee hoofdstukken door het enorme aantal personages de draad al bijna helemaal kwijt; blijkbaar is dit kenmerkend voor de boeken van deze auteur. De personages worden erg snel achter elkaar geïntroduceerd en staan ook nog allemaal in relatie tot elkaar. Wanneer het echter is gelukt al deze personen en tevens mogelijke daders op een rijtje te krijgen leest Moordvrienden heerlijk weg. De schrijfstijl van Neuhaus is gemakkelijk en vlot en doordat ze alleen uit het perspectief van haar rechercheurs vertelt blijft de verwarring onder controle. Het boek bestaat uit meerdere hoofdstukken en elk hoofdstuk beschrijft één dag van het onderzoek. Moordvrienden is een echte detective: veel mogelijke daders en de uiteindelijke vraag is dan natuurlijk wie Hans-Ulrich Pauly heeft vermoord.

Nele Neuhaus is er bijzonder goed in geslaagd de lezer regelmatig zand in de ogen te strooien door verschillende misleidende lijnen uit te zetten. De plot zit goed in elkaar en de uiteindelijke finale is spannend en zeer zeker verrassend.Hoewel ik nu niet de behoefte voel om al haar boeken te gaan lezen vond ik Moordvrienden wel een fijn boek om te lezen.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Vrouwenthrillers.
Nele Neuhaus Uitgevrij Q

Nele Neuhaus                                                                                       
Moordvrienden (Mordsfreunde), deel 2 in de serie rond Bodenstein en Kirchhoff
327 blz
Uitgeverij Q
ISBN: 9789021402086

Geen opmerkingen:

Een reactie posten