meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Stephen en Owen King - Schone slaapsters

maandag 20 november 2017

Recensie Stephen en Owen King - Schone slaapsters

Stephen King, Owen King, Schone slaapsters, The House of Books

Iedereen kent Stephen King, ook al heb je nog nooit één boek van hem gelezen. Ik las mijn eerste King toen ik 17 was; dat was Salem’s Lot en sindsdien heb ik alles van hem gelezen. Niet dat ik al zijn werk altijd even goed vind, maar uit loyaliteit lees ik elk nieuw boek van zijn hand. King schreef eerder al de verhalen Hoogste versnelling en Het hoge gras met zijn oudste zoon Joe Hill. Zoon Owen kwam met het idee voor Schone slaapsters en zijn vader stelde voor het boek dan ook samen te schrijven. In een interview heeft King verklaard dat ze apart van elkaar hebben geschreven en vervolgens elkaars teksten hebben herschreven. In principe is het dan ook bijna niet mogelijk om een verschil in schrijfstijl te ontdekken. Voor de doorgewinterde fan zijn wel kleine verschillen te bespeuren in stijl en woordkeus, maar Schone slaapsters voelt in elk opzicht gewoon als een ‘echt’ Stephen King boek.
Van de een op de andere dag worden wereldwijd vrouwen niet meer wakker. Ze gaan ook niet dood, maar worden ingekapseld in een cocon om vervolgens te ontwaken in een parallelle wereld, een wereld zonder mannen. Aurora, zoals deze slaapziekte wordt genoemd, valt samen met de komst van de vreemdelinge Evie Black in het kleine Amerikaanse stadje Dooling. Ze pleegt daar enkele moorden en belandt in de vrouwengevangenis waar al snel duidelijk wordt dat zij geen slachtoffer is van Aurora. Hiermee rijst de vraag of de mysterieuze Evie wellicht meer weet over wat er gebeurt en of zij de sleutel is tot een oplossing. Intussen blijven alle mannen van Dooling achter en mannen hebben nu eenmaal zo hun eigen manier om problemen op te lossen…

Stephen King schrijft óf boeken van gemiddelde lengte óf hele lijvige exemplaren. Schone slaapsters is van de laatste categorie en dit betekent een heel scala aan personages. Het eerste dat de lezer ziet wanneer het boek wordt opengeslagen is een introductie van alle in het boek voorkomende personen en dat meerdere pagina’s lang. In eerste instantie lijkt zo’n lange lijst erg ontmoedigend, maar niets is minder waar. Er is geen auteur zo goed in staat om karakters uit te werken als Stephen King. Al snel krijgen de inwoners van Dooling een eigen gezicht waardoor het niet echt lastig meer is om iedereen uit elkaar te houden. De belangrijkste karakters lijken moeiteloos tot leven te komen en vormen het fundament van het boek. Natuurlijk bezit ook Schone slaapsters bovennatuurlijke elementen, zoals we gewend zijn van Stephen King. En, alweer, is er niemand die dit zo geloofwaardig neer kan zetten als hij. Het boek bevat een sterke maatschappelijke boodschap. De wereld is een gewelddadige plek geworden, maar wat als we helemaal opnieuw zouden kunnen beginnen?

“En er zullen straks ook mannen zijn. Betere mannen, die van kleins af aan zijn grootgebracht door vrouwen in een vrouwengemeenschap; mannen die hebben geleerd om te begrijpen wie ze zijn, hoe hun wereld in elkaar zit”. 

Schone slaapsters, The House of Books
De uiteindelijke ontknoping is niet verrassend, maar geeft ook weer een duidelijke boodschap af. Er is altijd hoop op een betere toekomst wanneer we bereid zijn in te zien waar verandering nodig is. Schone slaapsters is een rijk gevuld boek geworden met een interessant maatschappelijk thema, een goed opgebouwd verhaal zoals alleen Stephen King dit kan.

Ik las het boek voor Vrouwenthrillers met dank aan The House of Books voor het recensie exemplaar, maar ik had het ook gelezen wanneer dit niet het geval was. Ik was al een fan, ik ben nog steeds een fan en dat zal ik waarschijnlijk voor altijd blijven. Gelukkig maar.


Stephen en Owen King - Schone slaapsters (Sleeping Beauties)
832 blz.
uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044353013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten