meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Wendy Walker - Het Cassandra-effect

zondag 17 december 2017

Recensie Wendy Walker - Het Cassandra-effect

Summary Ik las de psychologische thriller Het Cassandra-effect, het tweede boek van Wendy Walker.
Wendy Walker, Het Cassandra-effect, HarperCollins Holland


Het Cassandra-effect is de tweede thriller van de Amerikaanse echtscheidings advocate Wendy Walker. Haar debuut, Niet alles is vergeten, heb ik niet gelezen, maar de titelbeschrijving van dit boek klonk wel erg interessant. De combinatie van de effecten van een disfunctioneel gezin en een mysterie trekt me erg aan. Dankzij uitgeverij Harper Collins kreeg ik gelukkig de gelegenheid om het boek te lezen. Waarvoor mijn dank!


Het Cassandra-effect is de psychologische term voor het ontbreken van emotionele wederkerigheid in een belangrijke relatie. De naam is ontleend aan de Griekse mythologie: Cassandra was de vrouw op wie de god Apollo verliefd werd. Zij beantwoordde zijn liefde niet waarop hij haar vervloekte met de woorden dat niemand haar ooit nog zou geloven. De term wordt voornamelijk toegepast in relaties waarbij één van de betrokkenen een aan autisme gerelateerde stoornis heeft. Toch is de titel voor het nieuwste boek van Wendy Walker uitstekend gekozen. Cassandra en Emma groeien op met een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, een vrouw die niet in staat is oprecht lief te hebben of op een emotioneel gepaste wijze te reageren op de behoeftes van anderen. Met Het Cassandra-effect laat de auteur zien hoe ontwrichtend zo’n stoornis binnen een gezin kan zijn.
Emma en haar jongere zus Cass zijn drie jaar geleden verdwenen. Op een dag staat Cass bij haar moeder voor de deur met een wild verhaal dat zij en Emma jaren lang zijn vastgehouden op een eiland aan de kust van Maine. Emma zou zwanger zijn geweest waardoor ze van huis wegwilde en het echtpaar Pratt bood een ontsnappingsmogelijkheid. De genegenheid van het echtpaar veranderde al snel in een gevoel van gevangenschap toen bleek dat het kinderloze echtpaar slechts uit was op de baby van Emma. Cass heeft kunnen ontsnappen, maar Emma wilde niet vertrekken zonder haar kind. FBI agenten Strauss en Abby Winter duiken, net als destijds, opnieuw in de zaak. Want, Cass is weer thuis maar waar is Emma?

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Cass en Abby. Gebeurtenissen uit het heden en verleden wisselen elkaar in hoog tempo af, het is zaak om de aandacht er goed bij te houden tijdens het lezen. De gebeurtenissen in het heden bestrijken een week, dit tijdsverloop wordt in hoofdstuktitels duidelijk aangegeven. Doordat de ontknoping op deze manier onvermijdelijk dichterbij komt neemt de spanning toe. Het verhaal van Cass is grotendeels het relaas van haar persoonlijke ontwikkeling in een gezin met een narcistische moeder, een afstandelijke stiefvader, een manipulatieve zus en een foute stiefbroer. Haar biologische vader is niet in staat haar en Emma te beschermen en alleen haar stiefbroer Witt kan op emotioneel vlak iets voor haar betekenen. Het gezinsleven is allesbehalve harmonieus en het kan niet anders dan dat beide zussen hierdoor beschadigd zijn geraakt. Het personage van Cass is diepgaand uitgewerkt en geeft de lezer een goede inkijk in haar persoonlijkheid. Emma leert de lezer kennen door het verhaal van Cass en het lijkt erop dat Emma de strijd met hun moeder vol aanging, terwijl het uiteindelijk de door Cass bedachte leugen is die de boel drie jaar geleden liet escaleren.

Wendy Walker, Het Cassandra-effect, HarperCollins HollandHet Cassandra-effect is een fraai staaltje psychologische misleiding. In eerste instantie lijkt het verhaal van Cass te bizar om waar te kunnen zijn, maar ze weet vervolgens zo veel details te noemen omtrent de gevangenschap dat het toch wel waar moet zijn. Wendy Walker is erin geslaagd de lezer voortdurend te laten twijfelen. Er zijn wel momenten in het verhaal waarop de gebeurtenissen een beetje teveel van het goede zijn, ook wanneer ze deze had weggelaten was de ernst van de situatie binnen dit gezin de lezer meer dan duidelijk. Knap is dat je als lezer zo bezig bent met het verhaal van Cass dat de uiteindelijke plotwending totaal onverwacht komt. Deze wending is de inleiding tot de ontknoping en deze is wellicht wat vergezocht, maar wel bevredigend voor de lezer.

Ik heb Het Cassandra-effect met veel plezier gelezen, de combinatie van de effecten van een bijzonder disfunctioneel gezin en het ontwarren van leugens en waarheid
houdt je aandacht bij het verhaal. Een aanrader!


Wendy Walker - Het Cassandra-effect (Emma In The Night)
320 blz.
uitgeverij Harper Collins Holland
ISBN: 9789402700381

Geen opmerkingen:

Een reactie posten